Kristian Fućak

Grobnički napadač u dresu Gorice postigao prvi prvoligaški gol u karijeri: “Javio se i Nenad Bjelica, taj čovjek mi je puno pomogao”

Ivan Volarić

Kristian Fućak/Foto PIXSELL

Kristian Fućak/Foto PIXSELL

Ovaj pogodak puno znači za moje samopouzdanje, nadam se da će sada krenuti. Probio sam konačno led prvim golom! - rekao je Fućak



RIJEKA  Statistika kaže sljedeće: Kristian Fućak debitirao je u Prvoj HNL u dresu Varaždina 20. srpnja 2019. godine protiv Rijeke. U dva prvoligaška nastupa za Varaždince nije upisao pogodak. U dresu Osijeka, u 18 utakmica, također nije uspio zatresti suparničku mrežu. Grobnički napadač prošle zime otišao je na posudbu u Goricu i u petom nastupu za fenjeraša, odnosno svojem 25. nastupu u Prvoj HNL, konačno dočekao prvoligaški prvijenac.


– Nije baš najbolja statistika… – započeo je Fućak, koji je ušao u igru u 69. minuti ogleda u Velikoj Gorici, a u 87. minuti pogodio za minimalnu pobjedu »fenjeraša« nad Lokomotivom. Prvu nakon 195 dana posta! – Normalno da sam sretan zbog gola, ipak sam ja napadač. Zabio sam u pravo vrijeme za mene, ali i za ekipu. Još smo u bodovnom priključku, još se možemo boriti za ostanak. Ovaj pogodak puno znači za moje samopouzdanje, nadam se da će sada krenuti. Probio sam konačno led prvim golom! Sigurno da je bilo malo pritiska kod mene jer dugo nisam zabio.


Kod pogotka je Fućak u maniri Usaina Bolta pretrčao igrača Lokomotive (Pivarić), iako ovaj ima pozamašnu prednost od barem pet metara.




– Iskreno, ne znam kako sam izvukao sprint jer leđa me užasno bole. Nakon utakmice mi je još gore nego na dan utakmice. Moram na preglede i pretrage. Ne znam otkud snage za taj sprint, ali po tome sam poznat da mogu pobjeći. Hvala Bogu da mi se lopta sretno odbila i da sam mirno završio akciju.


Očito je osjetio da je to »taj trenutak« koji treba iskoristiti.


– To su te sekunde ili stotinke kada moraš izvući zadnji atom snage i kada moraš povući. Baš sam rekao svima da sam imao dobar osjećaj čim sam ušao na teren. Na kraju je sve dobro završilo.


Grobnički strijelci


Zoran Ban je prije 31 godinu postao prvi nogometaš s Grobnika koji je postigao prvoligaški pogodak, nakon njega slijedili su Kristian Čaval,  Sandro Klić, Siniša Linić, Ahmad i Anas Sharbini, te Dražen Pilčić. Kristian Fućak je prošle subote postao osmi Grobničan s prvoligaškim pogotkom u HNL-u.


– Nisam to znao. U svakom slučaju ugledno društvo i velika nogometna imena, posebno u našem kraju. Ti dečki su meni bili uzori, lijepo je biti u krugu takvih igrača. Nadam se da će biti još golova…


Anas Sharbini je 25. listopada 2015. zabio Dinamu u dresu Rijeke i do Fućkova bijega u pobjedu protiv Lokomotive bio zadnji Grobničan s prvoligaškim golom. Ahmad Sharbini s 59 golova u dresu Rijeke i Hajduka predvodi »grobničku ljestvicu« strijelaca. Na začelju su Fućak i Pilčić s jednim golom…


– Pile ima strahoviti nos za pogodak, puno bolji od mene, ali u to vrijeme imao je nekih drugih problema.


Valjda »Kiki« neće dugo čekati na drugi gol u Prvoj HNL.


– Ma neću… Siguran sam da se sada otvorilo. Samo da me zdravlje posluži i da problemi s leđima nisu ozbiljniji.


Na njegov mobitel stiglo je dosta čestitki, jednu je posebno izdvojio.


– Javio se i bivši trener Bjelica. Moram to istaknuti jer taj čovjek mi je puno pomogao. Usmjerio me na pravi put. Bilo je puno poruka, a ta mi je posebno draga.


Bratova podrška


Pogodak se poklopio s rođendanom starijeg brata Edija.


– Drago mi je zbog toga, ali njemu nije toliko bitan pogodak, već samo da sam – zdrav. Zato ovaj gol posvećujem njemu, bio mi je i još uvijek mi je velika podrška u karijeri.


Edi nije nogometaš…


– Nije sportski tip, više je od harmonike i pjesme.


Gorica ima 12 bodova, Šibenik je pretposljednji s 20 bodova…


– Možemo li se izvući? Ružno je vidjeti ljestvicu, ali kada se uzme u obzir naša igra, nije tako. Uvijek nam nešto malo nedostaje. Na Rujevici smo, primjerice, bili dobri, nedostajao nam je samo gol. Protiv Hajduka smo bili bolja ekipa, a nismo izvukli ni bod. Kada bismo zaredali s dvije, tri pobjede, vratili bi se u igru. Puno toga će ovisiti i o Šibeniku. Mi se u svakom slučaju dižemo, to je vidljivo. Moramo se nadati da možemo ostati, još je 14 utakmica do kraja, puno bodova je u igri… Nadamo se najboljem.


Gorici slijedi gostovanje kod Slaven Belupa, koji je iznenadio Rijeku na Rujevici.


– Idemo uzeti bodove u Koprivnicu i priključit se Šibeniku. Nisam gledao utakmicu na Rujevici, ali kažu mi da je Rijeka imala svoje šanse. Rijeka igra jako lijep nogomet, Jakirović ih je dignuo – rekao je Fućak.


 


Grobnički HNL golovi

59 Ahmad Sharbini (Rijeka, Hajduk)


54 Anas Sharbini (Rijeka, Hajduk)


27 Sandro Klić (Rijeka, Zagreb)


24 Kristijan Čaval (Rijeka, Kamen Ingrad, S. Belupo, Šibenik)


23 Siniša Linić (Rijeka, Hajduk, Istra)


12 Zoran Ban (Rijeka)


1 Dražen Pilčić (Rijeka)


1 Kristian Fućak (Rijeka)