Poput vina

Gigi Buffon u subotu postaje igrače s najviše nastupa u povijesti Serie A, prestignut će još jednu legendu

Hina

Gigi Buffon/Foto REUTERS

Gigi Buffon/Foto REUTERS

Legendarni "Gigi" je debitirao u Serie A u studenom 1995. u dresu Parme protiv MilanaTORINO Legendarni talijanski vratar Gianluigi Buffon (42) u subotu bi trebao postati igrač s najviše nastupa u povijesti talijanskog prvenstva.


Vratar torinskog Juventusa trenutačno s Paolom Maldinijem dijeli rekordan broj nastupa u Serie A. Obojica su upisala po 647 utakmica u elitnom razredu talijanskog nogometa, a iza njih je ostao Francesco Totti sa 619 nastupa.


Buffon bi u subotu trebao braniti za Juve u gradskom derbiju protiv Torina i tako sam izbiti na vrh ljestvice igrača s najviše nastupa.
Legendarni “Gigi” je debitirao u Serie A u studenom 1995. u dresu Parme protiv Milana, a susret je završio bez golova. Buffon je tada imao 17 godina i 295 dana.


Tadašnji prvi vratar Parme Luca Bucci se ozlijedio i očekivalo se kako će Nevio Scala staviti na gol njegovu zamjenu, iskusnog Alessandra Nistu. No, Scala se odlučio za  trećeg vratara Buffona.


“Nisam niti zamišljao da bi mogao stići do ovdje. Bio sam dobar, ali imao sam i sreću,” rekao je nedavno Buffon.


U godinama koje su uslijedile izrastao je u jednog od najboljih svjetskih vratara.


S Juventusom, najvažnijim klubom u njegovoj karijeri, Buffon trenutačno igra svoju 25. profesionalnu sezonu. Šest je proveo u Parmi, jednu u PSG-u, a sve ostale u Juventusu.


Njegovim ligaškim nastupima treba dodati još 175 utakmica u talijanskom Kupu, Ligi prvaka, Kupu UEFA i dresu PSG-a, te 176 u dresu talijanske vrste.


S Italijom je bio prvak svijeta (2006), u dresu Juventusa je osvojio 19, a s Parižanima još dva trofeja.


“O budućnosti ne razmišljam, želim da mi život pokaže put,” kazao je neuništivi Buffon koji je početkom tjedna produžio ugovor s Juventusom na još jednu godinu.