ZOO tradicija

Giboni Kent i Fiona “gatali” ishod sraza Hrvatske i Španjolske. Evo tko će, po njima, dignuti pehar

Siniša Pavić

Svi su izgledi da je dugogodišnje prognoziranje glave obitelji, starog dobrog gibona Kenta, mrvu umorilo



Obitelj gibona Zoološkog vrta Grada Zagreba i opet se jutrom uhvatila gatanja, odnosno prognoze, a sve ne bi li nam olakšala ionako napeto iščekivanje finalne utakmice Lige nacija između Hrvatske i Španjolske.


I bome, bilo je prognoziranje posve začudno, ili taman tako da ga se da na različite načine protumačiti, možda ponajprije tako da Vatrenima ne gine da se kući vrate kao pobjednici!


Elem, svi su izgledi da je dugogodišnje prognoziranje glave obitelji, starog dobrog gibona Kenta, mrvu umorilo. Ili se jednostavno pomirio s činjenicom da svijet na mladima ostaje.




Pa ako je do sada on bio taj koji je prvi jurcao na kutije s hranom i obilježjima reprezentacija što će se susresti na zelenom travnjaku, ove je subote Kent pustio kćer Fionu, bjeloruku gibonicu osam godina staru i u Zagrebu rođenu, da prva izabere kutiju.


Pustio, ili mu se jednostavno nije dalo s mlađom od sebe utrkivati. I Fiona je priliku zdušno zgrabila, prva dojurila do kutije s hranom i to do one na kojoj bi obilježje hrvatske reprezentacije!


Kent se na to nonšalantno i pomalo nezainteresirano odgegao do kutije u bojama španjolske i čvaknuo nešto tek toliko, ali to Fionu nije taklo baš ni malo. Ne vodi nju očito onaj stih koji kaže da majmun radi, što majmun vidi. Samo, kome na koncu vjerovati, mladosti ili iskustvu!?


Kažu oni koji znaju, a to su djelatnici i posjetitelji ZOO-a, da je Kent postao skloniji krivim prognozama, dok je Fiona u naponu prognostičarske snage. Stoga je unisono odlučeno da će se vjerovati njoj, a ne njemu. Hrvatska pobjeđuje! Tako je kazala Fiona.


Dogodi li se neželjeno čudo, pa pobjede Španjolci, barem ćemo znati na čemu smo i koje je mudrost jača, ona da je iskustvo ispred mladosti, ili pak ono da na mladima svijet ostaje.


Dilema zato nema Damir Skok koji ushićen reče: „S nestrpljenjem iščekujemo novi bravurozan nastup hrvatskih reprezentativaca i pripremamo se za slavljenje njihove velike pobjede!“


Odgovor donosi nedjelja, Rotterdam i veliko finale. Španjolci ili Hrvati!? Kent ili Fiona!? Važno je to, zbog sigurne nam budućnosti.