Demantij

Francuska nogometna reprezentacija nije pod istragom WADA-e

HinaMADRID Francuska nogometna reprezentacija tvrdi kako Međunarodna antidopinška agencija (WADA) ne provodi nikakvu istragu nad francuskim nogometašima zbog navodnog korištenja spornih kafeinskih žvakaćih guma čime je demantirala napise pojedinih hrvatskih portala.


»Pa to je ludost. Mislio sam da se netko šali kada su mi kolege proslijedile vaš upit«, rekao je Raphael Raymond, glasnogovornik francuske reprezentacije u telefonskom razgovoru za Hinu.


»To nije istina. Nema nikakve istrage, niti imamo ikakvih problema s antidopinškom agencijom. Jedine žvakaće gume koje se koriste u našoj svlačionici jesu one obične koje se mogu kupiti u trgovini«, izjavio je.


Neki hrvatski portali naveli su ranije u ponedjeljak kako se istraga provodi nad Francuskom i francuskim nogometnim klubom PSG-om. WADA i PSG do objave ove vijesti nisu odgovorili na upit.Španjolske novine El Mundo izvijestile su prošli utorak kako nogometaši PSG-a, protiv kojih je u srijedu igrao Real Madrid, koriste žvakaće gume bez šećera, s kofeinom i vitaminom B. Navele su kako svaka žvakaća guma sadrži 50 mg kofeina te da se taj »eneretski šut« apsorbira u pet minuta za razliku od kave ili običnog energetskog napitka za čiju je apsorpciju potrebno pola sata.

»Taj stimulans aktivira nervni sustav i smanjuje osjećaj umora. To nije doping ali je pod prismotrom WADA-e«, izvijestio je El Mundo dodavši da je reprezentacija Francuske nosila 120 paketa takvih žvakaćih guma na Svjetsko prvenstvo u Rusiju.


Francuska je osvojila Svjetsko prvenstvo pobijedivši u finalu Hrvatsku sa 4-2 u srpnju 2018. godine.


»Nemojte misliti da je Francuska osvojila Svjetsko prvenstvo zbog žvakaćih guma. Liječnik njihove reprezentacije Franck le Gall se pokazao skeptičnim: ‘Rezerviran sam prema njihovoj efikasnosti. Stavljamo ih na raspolaganje igračima na stol u sredini svlačionice, poput datulja i lješnjaka. Ni manje ni više’«, naveo je El Mundo.


U srijedu je francuski prvak PSG pobijedio Real Madrid sa 3-0. Španjolski mediji više nisu spominjali žvakaće gume koje su, prema El Mundu, osmišljenje u SAD-u.


»Vojne studije pokazale su kako je žvakanje žvakaćih guma s kofeinom efikasno za snajperiste kako bi zadržali visok stupanj koncentracije«, navele su te novine sa sjedištem u Madridu.