Božićni nogometni ugođaj

FOTO Riječani unatoč remiju s Marokom i dalje vjeruju da Vatreni mogu daleko dogurati u Kataru

Marko Dobrecović

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Vrlo smo uzbuđeni. Iz dubine srca navijamo za Hrvatsku. Očekujemo da će protiv Kanade i Belgije doći do pobjede - poručili su Giorgia i Tadej, koji su utakmicu pratili u dupkom punom Klubu mladih



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija jučer je odigrala svoju prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Izabranici Zlatka Dalića u prvoj su utakmici odmjerili snage protiv Maroka, a kada je argentinski sudac Fernando Rapallini označio početak utakmice, u Hrvatskoj je bilo 11 sati. Taj nepopularni termin za praćenje utakmice i običan radni dan u studenome ipak nisu pokolebali vjerne navijače da se okupe u ugostiteljskim objektima u centru Rijeke i poprate premijerni nastup Vatrenih u Kataru.


Velike euforije, međutim, nije bilo. Ljetnu žegu, preplanula tijela u crveno-bijelim kvadratićima, hladna osvježenja i gledanje utakmice na velikom ekranu na Gatu Karoline Riječke zamijenili su jesensko raspoloženje i prolaznici odjeveni u duge rukave s tek ponekim kockastim entuzijastom.


Žeđ glasnih navijačkih grla utažile su prve jutarnje kavice, a kulisa navijačke atmosfere bila je, potpuno netipično, velika božićna jela postavljena ispred Gradske vijećnice.




I mlado i staro, i pasionirani navijači i prolaznici, pratili su nogometne poteze sa zelenog terena. Suho vrijeme poslužilo je sve one koje su na terasama kafića htjeli pogledati utakmicu Hrvatske i Maroka, a Vatrene se bodrilo i u društvu kućnih ljubimaca. Senad je šećući s kujicom Pegi predahnuo da bi pogledao utakmicu Hrvatske. Jesenko-adventski termin Mundijala mu ne smeta, a Vatrene vidi u knock-out fazi.


Atmosfera


– Malo je neobično ovakvo navijanje, malo je čudan ovaj jesenski termin. Međutim, ne mogu reći da je to nešto loše. Ovo je prvi put da se svjetsko prvenstvo održava u ovo doba godine, a na tu ćemo se promjenu priviknuti. Studeni mi je uvijek nekako gluh mjesec, stoga mislim da će svjetsko prvenstvo malo upotpuniti te dane. K tome, još je i jutro. Ljudi piju svoje kavice, a pivo će još malo pričekati. Mislim da će Hrvatska dobro proći na prvenstvu. Vidim je u četvrtfinalu ili možda čak polufinalu. Imamo dobru ekipu, a Daliću vjerujem – rekao je Senad.


Svjetsko prvenstvo koje se održava ljeti za mnoge znači cjelodnevno gledanje utakmica, tako da s ovim terminom mnogi nisu zadovoljni. Nema one frenetične navijačke atmosfere, a mnogi neće moći pratiti prvenstvo onako kako su zamišljali. Jedni od takvih su školarci. Pričalo se ovih dana o »dopustu« koji će dobiti za vrijeme utakmica hrvatske reprezentacije, a srednjoškolci Leon i Noel samo su jedni od onih koji su tu pogodnost iskoristili.


Foto galerija: U Rijeci se s velikim zanimanjem pratila prva utakmica Hrvatske u Kataru Foto: Mateo Levak


– Bili smo u školi prvih nekoliko sati, a izlaz za vrijeme utakmice nam je opravdan. Nije nam baš dobro došao ovaj jesenski termin svjetskoga prvenstva. Ne možemo pratiti sve utakmice, kao što bismo ih pratili da se svjetsko prvenstvo održava ljeti. Imamo mnogo ispita i obaveza, stoga, osim nastupa hrvatske reprezentacije, ne znamo koje ćemo sve oglede stići pogledati. Unatoč tome, Hrvatsku vidimo kao prvaka svijeta. Uz našu reprezentaciju, favorit nam je i Brazil, a vidjeli smo kako je Saudijska Arabija iznenadila Argentinu – rekli su Leon i Noel.


Mnogi su ugostiteljski objekti duž najpoznatije riječke šetnice pokazali svoje navijačko ruho. Veliki televizijski ekrani popraćeni dobrim ozvučenjem i prigodno ukrašene terase kafića pozivali su sve one koji su jučerašnju utakmicu Hrvatske odlučili pogledati u dobrom društvu. Jedan od takvih je i Matija Ivanović koji ne skriva da ga je obuzela euforija.


Emocije


– Jako sam uzbuđen uoči utakmica naše reprezentacije. Vjerujem da na ovome prvenstvu možemo daleko dogurati. Malo sam razočaran što se na Gatu Karoline Riječke nije organiziralo gledanje utakmica. Planirali smo tamo pratiti utakmice Hrvatske, bez obzira na to što je jesen. Prije nekoliko dana saznali samo da ovoga puta neće biti ništa od toga. Jesenski termin nije problem. Bitno je da hrvatska reprezentacija igra na svjetskom prvenstvu i da je bodrimo. Ne stignem gledati sve utakmice, no potrudit ću se gledati našu reprezentaciju. Ne želim ništa prognozirati. Svjetsko prvenstvo je samo za sebe vrlo posebno i svako izdanje donese neko novo iznenađenje. Svašta možemo očekivati – poručio je Matija Ivanović.


Najvatrenija riječka »fan zona« je Klub mladih. Popularno okupljalište mladih žustro se pripremilo za praćenje svjetskoga prvenstva. U interijeru uređenom u kockicama gledat će se sve utakmice katarskog Mundijala, a utakmica Hrvatske i Maroka gledala se u uzavreloj atmosferi. Dupkom pun Klub je do posljednje minute utakmice emotivno proživljavao svaki potez hrvatskih nogometaša.


Jedni od navijača su Giorgia i Tadej koji su jedva dočekali novo izdanje svjetskoga prvenstva, a Dalićevim reprezentativcima žele dugi boravak u Kataru.


– Vrlo smo uzbuđeni. Naravno da smo pratili i ranija izdanja prvenstva. Iz dubine srca navijamo za Hrvatsku. Očekujemo da će protiv Kanade i Belgije doći do pobjede – uzbuđeni su Giorgia i Tadej.