Orijentu trofej

FINALE ŽUPANIJSKOG KUPA Krimejčanima rulet s bijele točke i trofej nakon 12 godina

Valentina Prokić

ERUPCIJA RADOSTI - Nogometaši Orijenta 1919 s pobjedničkim peharom/Foto M. GRACIN

ERUPCIJA RADOSTI - Nogometaši Orijenta 1919 s pobjedničkim peharom/Foto M. GRACIN

Krimejčani su bili hladnije glave i bolje koncentracije s "kreča" nakon regularnih 90 minuta i po jednog gola s obje strane pri čemu je bolji dojam ostavio domaćin



MAVRINCI Finale nogometnog Kupa Primorsko-goranske županije: Grobničan – Orijent 1919 3:5 (1:1, 1:0). Stadion Adelije Bebe Haramija. Bez gledatelja: Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) – 6,5. Strijelci: 1:0 Grgić (24′), 1:1 Hodža (71′). Jedanaesterci: Pilčić – promašaj, 1:2 Fućak, Jukić – Berković brani, Tadejević 1:3, Grgić 2:3, Mulac 2:4, Blašković 3:4, Monjac 3:5. Žuti kartoni: Miculinić, Ivančević, Brdar, Jukić (Grobničan), Kokorović, Tadejević, Monjac (Orijent 1919).


GROBNIČAN: Srok 6,5, Ivančević 6, Jukić 6, Miculinić 6, Brdar 6, Matković 6, Babić 6 (od 53′ Blašković 6), Vukelić 6,5, Grgić 7, Prtenjača 6 (od 70′ Batarelo -), Pilčić 6,5.


ORIJENT 1919: Berković 6,5, Švrljuga 5,5 (od 38′ Putnik 6), Mulac 5,5, Tadejević 6, Kokorović 5,5 (od 74′ Burul -), Fatić 5,5, Hodža 6 (od 82′ Srzentić -), Črnko 5 (od 46′ Bosančić 6), Monjac 6, Fućak 5,5, Gerc 6,5.


Foto galerija: Finale Kupa PGŽ: Grobničan - Orijent 1919 Foto: Marko Gracin




Nogometaši Orijenta 1919 osvojili su Kup Primorsko-goranske županije nakon dugih 12 godina posta, momčad trenera Marinka Koljanina bila je hladnije glave i bolje koncentracije u izvođenju jedanaesteraca protiv Grobničana na Mavrincima.


Pilčićeva vratnica


Prvi su priliku dobili s “bijele točke” domaćini, no Pilčić se zaletio i pucao po sredini visoko preko gola. Nakon pogotka Fućka, vratar Berković obranio je udarac domaćem kapetanu Jukiću. I tu je nekako priči bio kraj. Preostali Orijentovi izvođači Tadejević, Mulac i Monjac bili su jednako uspješni, domaći vratar Srok nije uspio otvoriti novu prigodu svojim suigračima, nakon dva prokockana udarca…



Inače, drugoligaš s Krimeje nije u prvom poluvremenu ničim odavao da igra u višoj ligi od domaćina, nije priredio baš nikakvu opasnost po mrežu domaćeg vratara Sandra Sroka.


Grobničan je polako stiskao goste ne dajući im prostora da razviju svoju igru istovremeno održavajući pritisak na šesnaesterac Krimejčana. Pilčić je zaprijetio prvi u 16. minuti, no lopta je otišla van paralelno s golom. Domaći pritisak je nagrađen u 24. minuti uz pomoć nes(p)retne reakcije Dominika Mulca koji je petom loptu dodao Grgiću koji je praktički iz mrtvog kuta s lijeve strane pogodio mrežu – 1:0.


Nakon što je raspoloženi Šimun Grgić u 28. minuti s 20-tak metara pucao pored gola, vratar Orijenta 1919 Carlo Berković oštro je podviknuo na suigrače sa željom da ih probudi jer je bilo izvjesno da je Grobničan puno bolji. No, nije pomoglo, domaći nogometaši nastavili su tražiti drugi pogodak, a samo ih je stativa dijelila od podebljanja vodstva u 32. minuti. Matković je spustio loptu Pilčiću, a ona nakon njegovog udarca odsjela na stativi. U novoj akciji Grgić je gurnuo loptu Pilčiću, no vratar Berović obranio je udarac iz blizine.


Srok spašavao


U nastavku su navijači s Krimeje, njih 50-tak koji su zauzeli zidić i ogradu ispred dvorane na Mavrincima glasno tražili pobjedu, no njihovi ljubimci teško su izlazili na kraj sa čvrstom grobničkom momčadi. Nedostajalo im je brzine, trke, ali i inspiracije što je raspoloženim domaćim igračima ostavljalo dosta prostora. Ipak u 71. minuti gosti znalački koriste pogrešku domaće obrane, Monjac je asistirao Hodži za izjednačenje – 1:1.


Dalo je to potrebni poticaj Krimejčanima koji su naglo živnuli, dok su domaći pali s ritmom i snagom, uz brojne pogreške. U idućih pet minuta nakon pogotka, Orijent 1919 je mogao praktički riješiti utakmicu. Prvo je Gerc iskoristio nesporazum Miculinića i Jukića, no vratar Srok je spasio situaciju, a zatim je grobnički čuvar mreže uspio zaustaviti i Burula koji je izmakao pažnji obrane.


Sijevnulo je i na drugoj strani u 80. minuti, Grgić je uspio ući u kazneni prostor, no nije uspio zatresti mrežu, lopta je nakon što ju je vratar Berković zahvatio vrškom kopačke otišla malo pored gola. Gerc je na dodavanje Fućka u 89. efektno “škaricama” želio završiti susret, no lopta je otišla preko gola. Četiri minute sudačke nadoknade nisu donijele pobjednika te se pristupilo izvođenju jedanaesteraca…