Susret dvojice Ivana

FINALE PRIJE FINALA Barcelona i Bayern susreću se večeras u Ligi prvaka: “Na utakmici ovakve razine može se dogoditi svašta”

Igor Duvnjak

Ivan Perišić/Foto REUTERS

Ivan Perišić/Foto REUTERS

Trenutno rušimo rekord za rekordom. Ni ne znam koliko smo već utakmica bez poraza. Favoriti smo u većini utakmica koje su pred nama, no ipak, treba ih pobijediti na terenu - kaže Thomas Muller



RIJEKA Finale prije finala, to je najčešći prvi komentar ljubitelja nogometa na spomen četvrtfinalnog ogleda između Barcelone i Bayerna, europske i svjetske klupske nogometne kreme.


Riječ je doslovno o nogometnim institucijama dres kojih su nosile i nose najveće svjetske zvijezde, o klubovima koji kroz dugo razdoblje imaju ukupno deset naslova europskih prvaka, svaki je po pet puta bio kontinentalni prvak. Ni ova moderna vremena, kao ni ona prijašnja, nisu izmijenila tu sliku, katalonski i bavarski sportski ponos mogu s pravom gledati na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja u bilo kojem natjecanju, tako i u ovom izdanju Lige prvaka koja ima neuobičajen finiš s lisabonskim turnirom.


Što se pak kolekcije titula prvaka tiče, druga strana ove medalje da navijači ovih nogometnih giganata sve teže pamte osvojen naslov prvaka Europe, Barca je posljednju titulu najboljega u Ligi prvaka prisrkbila još prije pet godina, dok je Bayern prošli put najbolji u Ligi prvaka bio još davnije 2013. godine.




Ionako velika žeđ za trofejom je samim time još izraženija u oba tabora, sve uz činjenicu da i jedne i druge čeka suparnik koji izaziva svako štovanje. I ova utakmica dosta govori o ugledu hrvatskog nogometa, veliki susret je i s hrvatskim pečatom, igraju dvojica Ivana, hrvatski ponosi i viceprvaci svijeta, Rakitić u Barceloni i Perišić u Bayernu.


Barcelona sa svjetskom zvijezdom broj 1 Leom Messijem je izborila ovaj ogled nakon klasične igre mačke i miša s Napolijem.


– U prvom smo poluvremenu bili odlični. Na ovakvoj razini ne možeš samo igrati svoju igru, već moraš gledati i što protivnik radi. U mislima nam je da ćemo se susretati s vrhunskim momčadima, a na to gledamo optimistično. Znam da je Barcelona najbolja momčad na svijetu – rekao je trener Barcelone Quique Setien.


Večeras je to druga priča, suparnik je tolikog ugleda da je čak prema kladionicama njemački klub favorit. Druga je stvar što je u ovakvim utakmicama iluzorno raspredati o favoritima, to bi bilo kao da u ovom nogometnom »Obračunu kod O. K. korala« krene rasprava je li bio brži Wyatt Earp ili Doc Holliday. Trener Barce se ne opterećuje takvim i sličnim kalkulacijama.


– Ne bih komentirao te stvari. Morat ćemo odigrati utakmicu protiv nevjerojatnog rivala, a na ovoj razini nema favorita. Istina je da imamo najboljeg igrača na svijetu, ali kod njih je Lewandowski dao 13 golova u Ligi prvaka. Oba kluba mogu slaviti. Inače, razgovarao sam s Messijem. Dobio je vrlo jak i neugodan udarac, ali sve je u redu. Sigurno će igrati protiv Bayerna – rekao je strateg Barcelone.


U bavarskom, taboru imaju svoje kalkulacije, nakon osvajajanja 30. titule pobjednika Bundeslige i poslije eliminiranja Chelseaja u Ligi prvaka i odmora temeljito su se pripremili za večerašnju utakmicu.


– U Bundesligi i u Ligi prvaka je bilo uistinu lijepo. Momčad smo koja je u 2020. samo remizirala s Leipzigom, dok smo sve ostale susrete dobilli – kaže napadač Bayerna Thomas Müller, nasljednik brojnih asova koji su nosili dres njemačkog velikana. – Moto je sada »naprijed s najvećom brzinom«. Trenutno rušimo rekord za rekordom. Ni ne znam koliko smo već utakmica bez poraza. Favoriti smo u većini utakmica koje su pred nama, no ipak, treba ih pobijediti na terenu. Barcelona? Tu treba više talenta, ali na utakmici ovakve razine može se dogoditi svašta.