Sudski postupak

FIFA suspendirala jedan Nogometni savez zbog teškog kršenja statuta

Hina

Pokretanjem sudskog postupka pred građanskim sudom izravno je prekršen članak 59. Statuta FIFA-e, koji izričito zabranjuje takvu radnju



ŽENEVA Međunarodna nogometna federacija (FIFA) u četvrtak je suspendirala Nogometni savez Trinidada i Tobaga zbog teškog kršenja statuta FIFA-e, objavljeno je na internetskom portalu krovne svjetske nogometne organizacije.


Do suspenzije je došlo nakon što je bivše vodstvo NS-a Trinidada i Tobaga na lokalnom sudu pokrenulo postupak protiv Međunarodne nogometne federacije kako bi pobilo odluku Vijeća FIFA-e o osnivanju normalizacijskog odbora koji je privremeno trebao zamijeniti korumpirano vodstvo saveza karipske države.


Pokretanjem sudskog postupka pred građanskim sudom izravno je prekršen članak 59. Statuta FIFA-e, koji izričito zabranjuje takvu radnju.




“Odluka bivšeg vodstva o pokretanju sudskog postupka pred lokalnim sudom, da bi osporilo imenovanje normalizacijskog odbora, ne samo da ugrožava budućnost nogometa na Trinidadu i Tobagu već dovodi u opasnost globalnu nogometnu strukturu, koja se isključivo oslanja na Sud za sportsku arbitražu (CAS) u rješavanju sporova ovakve prirode”, stoji u FIFA-inom priopćenju.


FIFA je uključenim strankama dala rok za povlačenje tužbe do 16. rujna, koji je naknadno produžen za tjedan dana. No, kako ni taj rok nije ispoštovan Vijeće FIFA-e je odlučilo suspendirati NS Trinidada i Tobaga koji je time izgubio pravo nastupa u natjecanjima pod ingerencijom FIFA-e.


“Suspenzija će biti ukinuta kad NS Trinidada i Tobaga bude u potpunosti ispunjavao obveze kao član FIFA-e, uključujući priznavanje legitimnosti normalizacijskog odbora te usklađivanje svog statuta sa statutom FIFA-e”, zaključuje se u priopćenju.