SP u Kataru

FIFA potvrdila da će se tijekom SP-a u Kataru koristiti tehnologija za određivanje zaleđa, u lopti će biti – čip!

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Testiranje novog sustava je bio veliki uspjeh i sigurni smo kako ćemo u Kataru imati vrlo vrijedno oruđe koje će pomagati sucima da donose ispravne odluke", kazao je predsjednik FIFA-ine komisije za suđenje Pierluigi Collina



ZURICH Tijekom ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru (21. studenoga – 18. prosinca) koristit će se poluatomatska tehnologija za određivanje zaleđa, takozvani SAOT, objavila je FIFA.


SAOT obećava preciznije i brže oduke vezane uz zaleđa od dosadašnje VAR tehnologije. Sastoji se od niza kamera strateški pozicioniranih na stadionima i čipa koji će biti ugrađen u loptu. Ta je tehnologija već bila testirana na dva natjecanja tijekom proteklih sedam mjeseci, a do SP u Kataru održat će se još nekoliko provjera SAOT-a.


“Radili smo na poboljšanju korištenja VAR-a, pogotovo na bržem donošenju odluka. Svjesni smo kako ponekada provjere traju predugo, pogotovo kada je u pitanju odluka o zaleđu. Testiranje novog sustava je bio veliki uspjeh i sigurni smo kako ćemo u Kataru imati vrlo vrijedno oruđe koje će pomagati sucima da donose ispravne odluke”, kazao je predsjednik FIFA-ine komisije za suđenje Pierluigi Collina.




Usprkos uvođenju ove tehnologije, Collina inzistira kako će linijski suci i dalje biti odgovorni za odluke na terenu.