Ženski nogomet

FIFA podržala predložene reforme za zaštitu nogometašica

Hina

Nogometašice Lyona slave osvajanje Lige prvaka/Foto REUTERS

Nogometašice Lyona slave osvajanje Lige prvaka/Foto REUTERS

Među reformama su neke ključne mjere, poput obveznog rodiljnog dopusta od 14 tjedana, tijekom kojeg će nogometašice primiti financijsku naknadu u iznosu od dvije trećine svoje plaće prema trenutnom ugovoru



ZURICH Međunarodna nogometna federacija (FIFA) podržala je predložene reforme za zaštitu nogometašica i trenera.


Reforme su razvijene u uskoj suradnji sa svim dionicima krovne nogometne organizacije i uspostavit će barem minimalne standarde, posebno u pogledu majčinstva, objavila je FIFA.


“Nakon nedavnog fenomenalnog rasta i neviđenog uspjeha Svjetskog prvenstva u Francuskoj, ženski nogomet ulazi u sljedeću fazu razvoja”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.




“Iz toga slijedi da također, moramo usvojiti regulatorni okvir koji je primjeren i prilagođen potrebama ženskog nogometa,” dodao je.


Među reformama su neke ključne mjere, poput obveznog rodiljnog dopusta od 14 tjedana, tijekom kojeg će nogometašice primiti financijsku naknadu u iznosu od dvije trećine svoje plaće prema trenutnom ugovoru.


Između ostalog, nakon povratka na posao, klubovi moraju ponovno angažirati igračice i pružiti odgovarajuću medicinsku i fizičku podršku.


“Niti jedna igračica ne smije biti u nepovoljnom položaju zbog trudnoće, a reforme će također pružiti veću zaštitu pri zapošljavanju žena u nogometu”, napisali su u FIFA-i dodajući da je Odbor dionika FIFA-e, također odobrio nova pravila za bolju zaštitu položaja nogometnih trenera.


“Treneri imaju jednu od vitalnih ulogu u nogometu, ali u povijesti su ostali izvan nogometnog regulatornog okvira. Morali smo ukloniti tu prazninu i prepoznati ključnu ulogu koju imaju “, dodao je predsjednik Infantino.


Nova pravila sada postavljaju minimalne standarde za trenerske ugovore i pružaju veću jasnoću o sadržaju ugovora o radu.