Dobrodošle promjene

FIFA je u talijanskim omladinskim ligama testirala nova pravila oko zaleđa, rezultati su iznenađujući!

Portal Novi list

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Prema novom pravilu zaleđe će biti tek ukoliko je između napadača i obrambenog igrača vizualno odvojeni prostor



RIJEKA  FIFA je u proteklih mjesec i pol dana u talijanskim omladinskim ligama testirala nova pravila oko zaleđa koja bi uskoro mogla biti implementirana u sva nogometna natjecanja. Naime, rezultati testiranja pokazali su veliki porast broja golova od gotovo deset posto.


Voditelj za razvoj u FIFA-i, legendarni trener Arsen Wenger, predložio je novo pravilo koje favorizira napadača u odnosu na obrambenog igrača. Preciznije, napadač se ne smatra u zaleđu dok god je bilo koji dio njegovog tijela, kojim može igrati loptom, u liniji s obrambenim igračem. Dakle, zaleđe je tek ukoliko je između napadača i obrambenog igrača “svjetlo”, odnosno vizualno odvojeni prostor.


Pravilo je testirano u natjecanjama primavera, odnosno mladih momčadi klubova Serie A i Serie B. U prvih 23 kola, u kojima se igralo po još uvijek aktualnom pravilu zaleđa,  postignuto je 632 pogotka u 177 utakmica, odnosno 3,57 golova u prosjeku. Od 24. kola igralo se po testnom pravilu i u 63 utakmice postignuto je 247 pogodaka ili 3,92 golova po susretu.