Kvalifikacije za EURO

Fantastični Dominik Livaković i precizni Mateo Kovačić sakrili oscilacije i pogreške u igri Vatrenih

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Hrvatska kvalifikacije nastavlja u rujnu, ogledima s Latvijom i Armenijom, a iduća postaja joj je završni turnir Lige nacija, sredinom lipnja u Nizozemskoj



RIJEKA Pobjedom na gostovanju kod Turske Hrvatska je izbila na vrh skupine D u kvalifikacijama za EURO, s istim brojem bodova kao Wales, koji je na svom terenu savladao Latviju. Zlatko Dalić napravio je tri izmjene u odnosu na subotu, poslavši od prve minute na teren Josipa Stanišića, Bornu Barišića i Marija Pašalića, umjesto Josipa Juranovića, Borne Sose i ozlijeđenog Marka Livaje.


Iako je rezultat više nego dobar, ostaje činjenica da je u hrvatskoj igri bilo previše oscilacija i grešaka, pogotovo u prvom dijelu utakmice. Opet, u tom razdoblju su pali i golovi za pobjedu, i to u jeku naleta domaćina. Hrvatska kvalifikacije nastavlja u rujnu, ogledima s Latvijom i Armenijom, a iduća postaja joj je završni turnir Lige nacija, sredinom lipnja u Nizozemskoj.


Turska reprezentacija vratila se u Bursu nakon jedanaest godina, i stoga ju je na tribinama dočekalo oduševljenje, koje je poticajno djelovalo na igrače. Zapravo, točno onako kako je predvidio Stefan Kuntz. Hrvatska je pokušala primiriti suparnika nešto lakšim tempom, i to joj je uspijevalo sve do 5. minute, kada je Brozović početnički pogriješio.




Preciznije, na svom dijelu terena dodao je loptu u noge Saliha Özcana, koji je napravio nekoliko koraka i odmah dijagonalom proigrao Cengiza Ündera na rubu kaznenog prostora. Uslijedio je udarac iz prve i fantastična intervencija Dominika Livaković. Ta obrana izvukla je Brozovića, ali rana prilika je Turcima dala dodatni poticaj.


Poništen pogodak


Tako im se u 10. minuti isplatio pritisak na Josipa Šutala, kojem su oteli loptu na nešto više od trideset metara od gola. Ovoga puta se u velikoj prilici našao Kerem Aktürkoglu, nakon čijeg udarca je Livaković uspio odbiti loptu u korner. Udarac iz kuta donio je gol, koji je, srećom po Hrvatsku, poništen zbog zaleđa.


Turci nisu mogli vjerovati da im je vodstvo promaklo za nekoliko centimetara, a uskoro ih je dodatno šokirao primljeni gol. Igrala se 20. minuta kada je Šutalo dugom loptom proigrao Stanišića, koji je nešto ranije pokazao da je iznimno raspoložen za igru.


Desni bek Bayerna je u kaznenom prostoru Turske pronašao Pašalića, koji je pokušao kombinirati s Ivanom Perišićem na malom prostoru. U jednom trenutku se činilo da su njih dvojica ušli u prevelike komplikacije, a na koncu je na loptu natrčao Mateo Kovačić i zakucao je sa deset metara u donji dio mreže – 0:1.


Šokirani Turci


Primljeni gol je šokirao Turke, ali nije ih pokolebao. Povrh toga, Hrvatska je i dalje srljala iz greške u grešku. Zapravo, jedino su Kovačić, Livaković i Stanišić držali konstantu u igri, dok su svi ostali imali veće ili manje amplitude. Doduše, potonja dvojica su u 28. minuti bili akteri još jedne velike prilike za Tursku.


Preciznije, tada je Stanišić vratio loptu Livakoviću dok je suparnik pritiskao, i to vjerojatno zato što tako igra u Bayernu. Ovom prilikom se, međutim, situacija zakomplicirala, ali Turci nisu znali iskoristiti taj dar hrvatske obrane. Domaćine je uskoro dočekao još jedan šok.


Igrala se 36. minuta kada je njihov kapetan Hakan Calhanoglu sjeo na travnjak i pokazao svojoj klupi da ne može nastaviti igru. Umjesto njega je ušao Ismail Yüksek. Iako su ostali bez svog najkreativnijeg veznjaka, Turci su se brzo pribrali i nastavili pritiskati, tražeći izjednačenje. A Hrvatska i dalje glavinjala, sve do četvrte minute sudačke nadoknade.


Tada su Turci izgubili loptu na svom djelu terena, a Luka Modrić je lucidnim pasom proigrao Pašalića, koji se sjurio po lijevoj strani i s ruba kaznenog prostora landsirao prizemni udarac u suprotni kut. Mert Günok uspio je kratko odbiti loptu, a Kovačić je natrčao na otpadak – 0:2.


Turski juriši


Početak nastavka je donio još jedan juriš Turske. Jednostavno, ljudi se nisu mirili s dva gola zaostatka, svjesni da su zaslužili više. No, za razliku od prvog dijela, hrvatski reprezentativci su bili osjetno koncentriraniji. Bolje rečeno, nisu toliko darovali suparniku. Štoviše, u 58. minuti mogli su otkloniti sve dvojbe.


Tada je napad Hrvatske išao po desnoj strani, i to dosta dugo. U jednom trenutku se čak učinilo da su se Turci uspjeli obraniti, no na kraju je loptu pokupio Modrić, koji se sjurio uz rub kaznenog prostora i odigrao prizemno ubacivanje na rub peterca, gdje je natrčavao Pašalić. Iz takvih situacija mat je u pravilu neizbježan, ali ovoga je puta Günok senzacionalno reagirao i sačuvao svoju mrežu.
I ne samo to. Ta Günokova obrana je na životu održala tursku nadu u izjednačenje. Doduše, vrlo brzo se ispostavilo tako nešto teško može doći u obzir jer Hrvatska je konačno uhvatila pravi ritam i zagospodarila terenom. Štoviše, u 77. minuti sijevnuo je opasan udarac Kramarića s vrha kaznenog prostora. Ta lopta je prohujala tik uz vanjski rub stative. U sudačkoj nadoknadi Livaković nije dopustio stvaranje kasnih turbulencija, fenomenalno obranivši bombu Cenka Tosuna, iskosa s desne strane.


 


Turska – Hrvatska 0:2

Stadion Büyükşehir Belediye. Gledatelja: 43.245. Sudac: Andreas Ekberg (Švedska) 7. Strijelac: 0:1 Kovačić (20′), 0:2 Kovačić (45’+4′). Žuti kartoni: Livaković, Gvardiol (Hrvatska).


TURSKA: Günok 7, Celik 6, Demiral 6, Söyüncü 6,5, Kadioglu 6,5, Kökcü 6,5 (67′ Güler -), Özcan 6,5, Calhanoglu 7 (38′ Yüksek 6), Ünder 6,5 (81′ Tosun -), Ünal 6 (81′ Nayir -), Aktürkoglu 6,5 (67′ Yilmaz -).


HRVATSKA: Livaković 8, Stanišić 7, Gvardiol 6,5, Šutalo 6,5, Barišić 6,5, Modrić 6,5 (84′ Majer -), Brozović 6, Kovačić 7,5, Pašalić 6 (65′ Juranović -), Kramarić 6,5 (84′ Musa -), Perišić 6 (90’+1′ Ivanušec -).