Real vs. Barcelona

Evo što bi moglo odlučiti utrku za prvaka Španjolske: Katalonci su na gostovanjima osvojili mršavih 48 posto bodova

Marko Cvijanović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Katalonci su, naime, na domaćem terenu osvojili 46 od mogućih 48 bodova ili visokih 95,83 posto bodova, a na gostujućim terenima samo 26 od mogućih 48 bodova ili »mršavih« 47,91 posto



RIJEKA Rezime je prilično jednostavan: Barcelona je u završnici utakmice u Vigu ispustila vodstvo i na kraju remizirala sa Celtom (2:2), a Real dan poslije na gostovanju »tijesno« svladao Espanyol i opet zasjeo na čelo ljestvice. Šest kola prije kraja Madrižani (71) imaju dva boda više od Barcelone (69) koja u borbi za naslov prvaka više ne ovisi o svojoj sudbini. Pritom obje momčadi do kraja neizvjesne utrke za titulu imaju nekoliko velikih iskušenja. Možda i najveća baš u idućem kolu u kojem Katalonci večeras na Camp Nou dočekuju Atletico Madrid, a »blancosi« dva dana kasnije Getafe. Real ima i tu komociju da može prvenstvo okončati s jednakim brojem bodova kao i Barcelona jer je bolji u međusobnim susretima (0:0, 2:0).


– Osjećaj nije dobar. Ako želimo ostati u borbi za naslov prvaka i opet imati sve u svojim rukama, moramo pobijediti sve utakmice do kraja prvenstva. Međutim, svjesni smo toga da se pritom moramo nadati da će Real negdje ispustiti bodove – rekao je poslije remija sa Celtom dvostruki strijelac Luis Suarez, svjestan činjenice da je Barca ispustila dva vrijedna boda u utrci s Madrižanima. Nije prvi put.


Izgubi li Barcelona utrku za naslov prvaka, to će u prvom redu biti upravo zbog loših ovosezonskih rezultata na gostovanjima. Katalonci su, naime, na domaćem terenu osvojili 46 od mogućih 48 bodova ili visokih 95,83 posto bodova, a na gostujućim terenima samo 26 od mogućih 48 bodova ili »mršavih« 47,91 posto. Blaugrana je na Camp Nou »prosula« samo dva boda i to u izravnom sučeljavanju s najvećim rivalom Realom (0:0), a na gostovanjima ostvarila šest pobjeda, odnosno po pet remija i poraza.




Tijekom utakmice u Vigu, a pogotovo poslije, u redovima Barcelone bila je vidljiva prilična nervoza. To se u prvom redu odnosi na ponašanje kapetana i najboljeg igrača Lionela Messija


To je važno u kontekstu činjenice da Barcelonu do kraja prvenstva čekaju domaći dvoboji s Atletico Madridom, Espanyolom i Osasunom, odnosno gostovanja protiv Villarreala, Real Valladolida i Alavesa. Istodobno, Madrižani će igrati domaće utakmice protiv Getafea, Alavesa i Villarreala, a gostujuće protiv Athletic Bilbaoa, Granade i Leganesa. Pritom nije nevažno da je Real u post-korona razdoblju ostvario sve četiri pobjede uz gol-razliku 10:2! Zanimljivo je i to da su Madrižani u posljednjih sedam godina osvojili samo jedan naslov prvaka Španjolske, a pritom čak četiri puta bili prvaci Europe.


Tijekom utakmice u Vigu, a pogotovo poslije, u redovima Barcelone bila je vidljiva prilična nervoza. To se u prvom redu odnosi na ponašanje kapetana i najboljeg igrača Lionela Messija tijekom pauze za osvježenje. Eder Sarabia, pomoćni trener Quiquea Setiena, pokušao je nešto reći Messiju, a ovaj je navodno uzvratio psovkama, o čemu svjedoče i snimke. U cijeloj situaciji Messija je pokušao smiriti prijatelj i suigrač Luis Suarez, ali bezuspješno. Nije Messi jedini reagirao, španjolski mediji donose priču o svojevrsnoj »pobuni« senatora u svlačionici koji su navodno odbili komunicirati sa Sarabijom, što je posebno bombastično popratila Realu naklonjena Marca, koja donosi priču da su poslije utakmice u Vigu u Barcinoj svlačionici »pucali zidovi«.


– Puno smo razgovarali poslije utakmice sa Celtom, u ovom trenutku smo usredotočeni na isključivo nogometna pitanja, na ono što možemo poboljšati u našoj igri. Istina je da smo u početnim razdobljima utakmica superiorni, ali to ne možemo na kraju pretočiti u pobjedu, činjenica je da smo zbog toga malo nervozni i frustrirani. Međutim, takve situacije smatram normalnima i znam da ih možemo promijeniti – rekao je uoči utakmice s Atleticom Quique Setien i zapravo potvrdio navode španjolskih medija.


Raspored

33. kolo: Barcelona – Atletico Madrid (danas, 22), Real Madrid – Getafe (2. 7.)
34. kolo: Villarreal – Barcelona (5.7.), Athletic Bilbao – Real Madrid (5. 7.)
35. kolo: Barcelona – Espanyol, Real Madrid – Alaves
36. kolo: Real Valladolid – Barcelona, Granada – Real Madrid
37. kolo: Barcelona – Osasuna, Real Madrid – Villarreal
38. kolo: Alaves – Barcelona, Leganes – Real Madrid