Nogometna diplomacija

Europski velikani s omčom oko vrata, Čeferin dobio snažne adute u pregovorima oko “miniranja” projekta Superlige

Igor Duvnjak

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Juventus pak, još jedno zvučno ime te bombastično najavljivane lige, muku muči s raznoraznim procesima. UEFA i u ovom »ping-pongu« kao i u onom s Barcom ima u rukama i reket i lopticu



RIJEKA Dok milijunska masa navijača Manchester Cityja i Intera nestrpljivo broji dane do 10. lipnja i finala Lige prvaka u Istanbulu, u sjeni najjačeg klupskog natjecanja stalno tinja, čak i bukti prijetnja osnivanja Superlige, elitnog natjecanja izabranih klubova, koja je za UEFA-u već dugo problem neugodan kao kost u grlu. U netom spominjanju lige koja stoji kao prijeteći oblak nad LP-om, apostrofirana su imena španjolskih velikana, Real Madrida i Barcelone, a tu je i neizbježni Juventus, već dugo vremena pak itekako na lošem glasu.


Bilo kako bilo, predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin nastoji nekako razmrsiti ovaj zapetljani čvor iz svijeta nogometa, ali itekako i šou biznisa. Koliko će uspjeti pronaći rješenje »da vuk bude sit i ovce ostanu na broju«, teško je prognozirati. Recimo, u sjedište europske nogometne federacije u Nyonu iz Real Madrida ne dolaze nikakvi znakovi za dogovaranjem i udovoljavanjem zahtjevima krovne organizacije europskog nogometa, gazde madridskih Kraljeva, najtrofejnijeg kluba u najjačem europskom natjecanju izgleda uporno ustrajavaju na formiranju ove nogometne NBA lige. Srećom, drugačije je malo raspoloženje u vodstvu njihova velikog katalonskog rivala, u Barceloni su ipak mišljenja da su bilo kakvi pregovori uvijek bolja opcija od bilo kojeg otvorenog sukoba.


Joan Laporta, predsjednik Blaugrane ponaša se u tom stilu, nedavno je i odletio u Sloveniju gdje se zadržao na »ćakuli« s Čeferinom koji ga je pritom mogao samo pogledati malo s visine jer katalonski klub kao omču za vratom ima »skandal stoljeća«, kako su španjolski mediji prozvali »slučaj Negreira«. Barca je naime optužena za korupciju i kupovanje sudaca, prema tvrdnjama tužiteljstva, katalonski klub platio je više od 7.3 milijuna eura Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem sucu i bivšem potpredsjedniku Tehničke arbitražne komisije Španjolskog nogometnog saveza između 1994. i 2018. godine. Čeferin je situaciju označio krajnje ozbiljnom, kao jednu od najozbiljnijih u nogometu otkako se njime bavi. Poručio je kako je na razini španjolske lige stvar zastarjela i neće biti posljedica, no to ne vrijedi za postupak kojeg vodi španjolsko građansko tužiteljstvo kao ni za UEFA-u.




Laporta je nastojao nekako omekšati Čeferinove stavove, mora pritom i nešto ponuditi, svakako u prvom redu stišati buku oko svojih namjera za igranjem Superlige.


Juventus pak, još jedno zvučno ime te bombastično najavljivane lige, muku muči s raznoraznim procesima. UEFA i u ovom »ping-pongu« kao i u onom s Barcom ima u rukama i reket i lopticu. Dostupne su joj doslovno tisuće stranica istrage tužiteljstva iz Torina, a pritom vodi i svoju posebnu istragu, rezultate možda priopći uskoro, već u lipnju.


Financijske malverzacije kluba, čak 36 puta talijanskog prvaka te »plusvalenze«, u biti kapitalni dobitak, najmrskije riječi u Juveu, kao i to što su pri isplati igrača 2020. i 2021. godine narušili financijski »fair play« uteg su na nogama Stare dame. Juve je već platio itekako umanjenu globu UEFA-i po sporazumu o nagodbi, 3,5 umjesto prvotnih19 miljuna eura. Utvrdi li se međutim da je Juventus sklapao taj sporazum lažnim podacima bit će kažnjen, realno je da godinu ili više bude izbačen iz europskih kupova.