Ples kuglica u studenome

EURO U 12 DRŽAVA Hrvatski navijači uoči ždrijeba sanjaju skupinu F u Budimpešti i Münchenu

Marko Cvijanović

Hrvatski reprezentativci koji su počeli utakmicu protiv Slovaka/Foto Arhiva NL

Hrvatski reprezentativci koji su počeli utakmicu protiv Slovaka/Foto Arhiva NL

Hrvatska će u ždrijebu biti među drugim nositeljima, jer nije među pobjednicima prvih šest skupina s najboljim bodovnim učinkom, što je kriterij kojim se UEFA povodila određujući jakosne skupine.



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je pobjedom protiv Slovačke plasman na Europsko prvenstvo što će se iduće godine od 12. lipnja do 12. srpnja održavati u 12 gradova i isto toliko država: Londonu (Engleska), Münchenu (Njemačka), Rimu (Italija), Bakuu (Azerbajdžan), St. Peterburgu (Rusija), Bukureštu (Rumunjska), Amsterdam (Nizozemska), Dublinu (Irska), Bilbaou (Španjolska), Budimpešti (Mađarska), Glasgowu (Škotska) i Kopenhagenu (Danska). Među zemljama domaćinima trebala je biti i Belgija, ali je Bruxellesu dodijeljeno pa oduzeto domaćinstvo zbog kašnjenja s radovima. Otvaranje Europskog prvenstva bit će u Rimu, a polufinalni i finalni susret igrat će se na kultnom Wembleyu. Na prvenstvu će sudjelovati 24 reprezentacije od 55 članica UEFA-e, drugi put poslije Europskog prvenstva u Francuskoj 2016. godine, uoči kojega je tadašnji predsjednik krovne europske nogometne organizacije, Michel Platini, osmislio prošireni format ovog prestižnog natjecanja.


Hrvatska je u subotu postala 16. reprezentacija koja je osigurala EURO, što je pošlo za rukom i Belgiji kao jednoj od dvije prvoplasirane momčadi u skupini I, Italiji kao pobjedniku skupine J, Rusiji kao drugoplasiranoj momčadi u skupini I, Poljskoj koja je osigurala jedno od prvih dvaju mjesta u skupini G, Ukrajini kao pobjedniku skupine B, Španjolskoj kao pobjedniku skupine F, Turskoj i Francuskoj kao momčadima koje su osigurale jedno od prvih dvaju mjesta u skupini H, Engleskoj kao pobjedniku skupine A, Češkoj kao drugoplasiranoj momčadi u skupini), debitantu Finskoj kao drugoplasiranoj momčadi u skupini J, Švedskoj kao drugoplasiranoj momčadi u skupini F, Austriji kao drugoplasiranoj reprezentaciji u skupini G, odnosno Njemačkoj i Nizozemskoj kao dvjema prvoplasiranim momčadima u skupini C.


Ždrijeb skupina Europskog prvenstva bit će održan 30. studenoga u Bukureštu bez obzira na činjenicu što sve reprezentacije neće znati svoje suparnike, jer se play-off Lige nacija igra tek u ožujku iduće godine (26. i 31. ožujka), poslije kojega će biti poznati svi sudionici europske smotre i, shodno tome, biti formirane skupine. »Kockasti« će, međutim, krajem tekućeg mjeseca saznati u kojim će gradovima igrati na EURO-u. Pritom se već unaprijed zna da će se skupina A igrati u Rimu i Bakuu, skupina B u St. Peterburgu i Kopenhagenu, skupina C u Amsterdamu i Bukureštu, skupina D u Londonu i Glasgowu, skupina E u Bilbaou i Dublinu, a skupina F u Münchenu i Budimpešti. Naravno da će velik broj hrvatskih navijača navijati upravo za skupinu F s obzirom na blizinu Mađarske i Njemačke.




Hrvatska će, uzgred, u ždrijebu biti među drugim nositeljima, jer nije među pobjednicima prvih šest skupina s najboljim bodovnim učinkom, što je kriterij kojim se UEFA povodila određujućii jakosne skupine. Bodovni učinak bolji od Hrvatske (17 bodova) ostvarile su Italija, Belgija (21), Ukrajina (19), Engleska i Njemačka (18), Španjolska je osvojila jednak broj bodova (17), ali bolju gol-razliku. Tekući kvalifikacijski ciklus zbog Lige nacija trajao je nikad kraće, samo osam mjeseci. Kvalifikacije su počele tek u ožujku, a završit će u istoj godini, završna četiri sudionika iznjedrit će završni turniri Lige nacija koji se igraju u ožujku iduće godine.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU