Borba protiv koronavirusa

EPIDEMIJA PRAZNIH TRIBINA Imaju li sport i sportska natjecanja smisla bez gledatelja i navijača?

Marko Cvijanović

Talijanske arene su odavno već ispražnjene od gledatelja/Foto REUTERS

Talijanske arene su odavno već ispražnjene od gledatelja/Foto REUTERS



RIJEKA Nogometna Italija misli ozbiljno: sve više se razmatra mogućnost da se zbog epidemije koronavirusa sve utakmice Serie A igraju pred praznim tribinama. Tu je mogućnost potvrdio i talijanski ministar sporta Vincenzo Spadafora.


– Idemo prema toj odluci – poručio je Spadafora.


Podsjetnika radi, talijanska je vlada prošli mjesec zabranila održavanje sportskih natjecanja u najviše pogođenim regijama, a do sada je odgođeno deset utakmica Serie A, kao i dvije utakmice talijanskog kupa. U Torinu su vlasti odlučile odgoditi uzvratnu utakmicu polufinala talijanskog kupa između Juventusa i Milana, koja se trebala odigrati sinoć, a odgođena je i druga polufinalna utakmica kupa između Napolija i Intera, što se trebala igrati danas.


Alarmantna situacija




Iako do sada to nije bio slučaj, zbog velike zainteresiranosti sportske javnosti po pitanju organizacije i održavanja sportskih natjecanja zbog pojave koronavirusa, Središnji državni ured za sport je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo izdao priopćenje u kojem poziva sve organizatore sportskih događaja u Hrvatskoj da redovito prate izvješća i upute o postupanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Ravnateljstva civilne zaštite i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


»Posebno apeliramo da se prije odluke o održavanju ili otkazivanju pojedinog natjecanja svaki organizator obrati stožeru civilne zaštite jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojoj se treba održati natjecanje kako bi dobili upute o postupanju. Isto tako, preporučamo da se dodatno obrati pažnja na organizaciju natjecanja onih športova u kojima dolazi do izravnog kontakta sudionika te je mogućnost zaraze izraženija kao i na natjecanja na koja dolaze natjecatelji iz zemalja u kojima je prepoznat velik broj oboljelih od koronavirusa. Također, posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji događaja na kojima se očekuje veći broj sudionika jer je time i mogućnost prenošenja uzročnika veća«, stoji u priopćenju SDUŠ-a.


Na globalnoj razini situacija je u svakom slučaju alarmantna samo nekoliko mjeseci uoči dvaju središnjih ovogodišnjih natjecanja: Europskom prvenstvu u nogometu i Olimpijskim igrama u Tokiju. Doduše, pripreme za oba natjecanja koja će okupiti milijune ljudi i dalje traju prema planovima, ali organizatori pažljivo prate razvoj situacije i spremni su reagirati. S tom razlikom što organizatori Igara u Tokiju razmatraju i mogućnost održavanja istih bez prisustva gledatelja. Čelnici UEFA-e su, naime, na nedavnom Kongresu u Amsterdamu koronavirusu posvetili samo dvije minute!? Što god, širom svijeta odgađaju se ili otkazuju sportske priredbe i nacionalna prvenstva.


Masovna otkazivanja


Kad je nogomet u pitanju, odgođen je početak kineske lige, Švicarci su prekinuli prvenstvo barem do 23. ožujka, Talijani odgodili nekoliko utakmica za svibanj, utakmice se odgađaju i u Japanu i Koreji, a upitno je odigravanje prijateljskih međunarodnih utakmica u FIFA-inom terminu krajem ožujka, baš kao i play-off za EURO. Otkazana je i prva utrka Svjetskog prvenstva u motociklizmu za klasu GP (Katar), a iduća (Tajland) odgođena, baš kao i utrka za Veliku nagradu Kine u Formuli 1, što se trebala održati 19. travnja. Pitanje je što će biti i s utrkama u Bahreinu i Vijetnamu s obzirom na činjenicu da organizatori ne žele riskirati s mogućnošću zaraze momčadi koje dolaze iz Italije.


U UAE-u su zabilježena dva slučaja koronavirusa, što je bilo dovoljno da se biciklistička utrka otkaže dvije etape prije kraja, a svi vozači zatvore u karantenu. Još nije donesena konačna odluka o tome što će biti s utrkama u Italiji koje su se trebale održati idućih tjedana. Organizatori razmatraju i otkazivanje, ili barem skraćivanje utrke Giro d’Italia. Otkazano je Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici koje se trebalo održati u Kini. Što se košarke tiče, nijedna utakmica još nije otkazana, ali neke su premještene u mjesta koja nisu toliko pogođena virusom, a susret Eurolige između Milana i Real Madrida igra se bez gledatelja. U NBA ligi igrači su dobili jasne naputke o izbjegavanju kontakta s gledateljima, s kojima se ne smiju rukovati i dijeliti im autograme. Kad je riječ o skijanju, nisu se održale utrke Svjetskog kupa u kineskom Yanqingu, a završnica Svjetskog kupa u Cortini d’Ampezzo održat će se bez prisustva gledatelja.