Druga HNL

Edin Junuzović vratio Opatijce na pobjednički kolosijek, Junak pao u 82. minuti

Ivan Volarić

Edin Junuzović/V. KARUZA

Edin Junuzović/V. KARUZA

Vratar Runje grubo je pogriješio darivavši napadača Opatije za jedini pogodak i prvu pobjedu nakon tri kola

OPATIJA – JUNAK  1:0




RIJEKA  Utakmica 27. kola Druge HNL: Opatija – Junak 1:0 (0:0). Stadion Kantrida. Bez gledatelja. Sudac: Tino Krečak (Velika Gorica) 7. Strijelac: 1:0 Junuzović (82′).


OPATIJA: Iveša 6,5, Jukičić 6,5, Ivančić 5,5 (od 46′ Bjelanović 6,5), Glavaš 6 (od 64′ Furijan -), Bogolin 5,5 (od 69′ Klapan -), Malinić 7, Lucić 6 (od 46′ Fumić 6,5), Matulja 6 (od 64′ Maloku 6), Junuzović 7, Bertoša 7, Kukoč 6.


JUNAK: Runje 5, Vuković 6, Bašić-Šiško 6,5, Barać 6,5, Jenjić 6 (od 46′ Vardić 6), Manenica 6,5, Mihovilović 6, Lovrić 6 (od 69′ Nakić -), Bilić 6 (od 90′ Vuleta -), Vučković 6, Jandrek 6 (od 85′ Seo -).




Marko Bjelanović je u 82. minuti osvojio loptu na središtu igrališta i odmah iz okreta dubinskim pasom potražio Edina Junuzovića. Napadač Opatije nije uspio iz prve primiti loptu, vratar Runje je istrčao i prvi stigao do lopte na vrhu kaznenog prostora. Umjesto rutinskog ispucavanja, uslijedilo je klasični dar. Runje je promašio loptu, a Junuzović rutinski odradio ostatak posla za prvu pobjedu Opatije nakon tri kola. I to je zapravo jedino što će se pamtiti nakon ove utakmice. Bila je ovo klasična pobjeda – na mišiće.


Opatijci su u rasporedu 4-1-4-1, s Lucićem kao “osiguračem” ispred zadnje linije, trebali imati prevlast na sredini terena. Međutim, dogodilo se suprotno iz vrlo jednostavnog razloga. Sinjani su bili brži, čvršći i agresivniji, odnijeli su većinu takozvanih ničijih lopti. Kada se na problem u konstrukciji igre nadovežu manjkavosti u duel igri, dolazi se do vrlo siromašnoga poluvremena. Usamljeni Junuzović nosio je po trojicu gostujućih stopera na ramenima, ali što to vrijedi kada nije ima tko pokupiti odbijene lopte. Poluprilike su se u takvim okolnostima mogle nabrojati na prste jedne ruke. U 20. minuti Junuzović je pogodio glavom iz zaleđa, u 33. minuti Bogolin je iskosa tukao pokraj gola, a u 42. minuti Matulja je po ulasku u kazneni prostor pokušao prebaciti loptu preko glave suparničkog stopera, ali od izgledne situacije zaradio je samo – korner.


Gostujuće prilike bile su puno izglednije. U petoj minuti Kukoč je izgubio loptu tamo gdje je to zabranjeno, nadomak svojega kaznenoga prostora, a Iveša uz dosta poteškoća odbio Vučkovićevićev udarac. Sedam minuta kasnije Jukičić je u posljednji trenutak skrenuo Jandrekov pokušaj, a Iveša sačuvao mrežu uz pomoć – vratnice.


Ulaskom Fumića i Bjelanovića, kasnije Malokua, Klapana i Furijana, igra domaćina počela je poprimati puno ozbiljniju dimenziju. Junuzović je dobio adekvatnu potporu iz pozadine i sve češće se lopta počela vrtjeti oko gostujućega kaznenoga prostora. Istina, bez većih prilika. Sve dok utakmica nije počela ulaziti u završnicu. U 75. minuti Klapan je ostao na udarcu sa 16 metara i tukao u vratara, Furijan je tri minute kasnije s iste pozicije poslao loptu preko gola, a nedugo zatim i Junuzović je isprobao svoj udarac. Pritisak je urodio u plodom u 82. minuti za jedan, ali itekako vrijedan pogodak.


Foto galerija: Druga HNL: Opatija - Junak 1:0 Foto: Vedran Karuza


Zanimljivo, utakmicu je sudio Tino Krečak, sin poznatijeg oca Zorana, koji je 1999. godine (pre)sudio Rijeci u ključnoj utakmici u borbi za naslov prvaka. Vanja Iveša tada je bio pričuvni vratar “bijelih”.



Tablice omogućuje SofaScore LiveScore