Amsterdamski junak

DUŠAN TADIĆ Znamo koliko vrijedimo, ako smo mogli eliminirati Reala, možemo igrati sa svima

Marko Cvijanović

Dušan Tadić/Foto REUTERS

Dušan Tadić/Foto REUTERS

Pojedinac nikada ne može doći do izražaja ako momčad ne igra kako treba, a mi smo u obje utakmice, i u Amsterdamu i u Madridu, igrali odlično. Naravno da sam u takvim okolnostima i ja došao do izražaja. Međutim, ne samo ja, bilo je puno igrača koji su u te dvije utakmice protiv Reala igrali najbolji nogomet u svojim karijerama – kaže Dušan Tadić



RIJEKA Dušan Tadić ovih je dana tražena roba, svi žele trenutak ekskluzive s igračem koji je srušio europsku dominaciju Reala. Poput pomalo morbidne poruke s Marcine naslovnice na kojoj je uz fotografiju stanja na semaforu Santiago Bernabeua (1:4) pisalo: »Ovdje počiva momčad koja je ispisala povijest«. Novu povijest ispisao je minuloga utorka Ajax predvođen srpskim napadačem Dušanom Tadićem, koji je oduševio nogometnu Europu svojim bravurama. Do te mjere da su ga Španjolci počeli uspoređivati sa Zinedineom Zidaneom iz najboljih dana čuvenih »Galacticosa«, a Francuzi ocjenjivati desetkama. Zahvaljujući kolegi Aleksandru Stojanoviću s RTS-a Dušan Tadić rado je za Novi list prokomentirao utakmicu karijere. Pod radnim naslovom: Kako sam srušio trogodišnju vladavinu Reala?


– Ha, dobro, nije baš da sam samo ja srušio dominaciju Reala… Znate, pojedinac nikada ne može doći do izražaja ako momčad ne igra kako treba, a mi smo u obje utakmice, i u Amsterdamu i u Madridu, igrali odlično. Naravno da sam u takvim okolnostima i ja došao do izražaja. Međutim, ne samo ja, bilo je puno igrača koji su u te dvije utakmice protiv Reala igrali najbolji nogomet u svojim karijerama – kaže Dušan Tadić, koji je u utorak doista odigrao briljantnu utakmicu. Postigao je majstorski gol, imao jednu lijepu i jednu maestralnu asistenciju za pogotke, ali i još nekoliko koje nisu završile golom, a morale su. Tadić je protiv Reala igrao »messijevskom« lakoćom, doimao se nezaustavljivim.


– Što se mene osobno tiče, ovo jest bila moja najbolja utakmica u karijeri. Ne samo zbog tog lijepog gola i asistencije, već zbog važnosti utakmice, veličine protivnika, rezultata prve utakmice…. Malo je tko očekivao da Ajax može srušiti Reala, ali mi smo vjerovali, bez obzira na poraz u prvoj utakmici. Iako… Već tada se vidjelo da igramo odlično, da možemo, ali nas rezultat nije pomazio. U uzvratu nam se sve vratilo.


Nova mladost




Svijet se divi mladoj i poletnoj momčadi Ajaxa u kojoj su pod vodstvom trenera Erika Ten Haga u uzvratnoj utakmici protiv Reala redom igrali Onana (22 godine), Mazraoui (21), De Ligt (19), De Jong (21), De Beek (21), Neres (21), De Wilt (21), Dolberg (21)… U takvom okruženju Dušan Tadić u tridesetprvoj godini proživljava novu mladost i igra nogomet karijere. U čemu je tajna Ajaxova i Tadićeva proljeća?


– Nema tajni. Sve se vidi na terenu. Ajax je oduvijek imao svoju filozofiju, to je taj čuveni »totalni nogomet« koji je još jednom došao do izražaja. Uvijek nastojimo igrati isto, bez obzira koji se protivnik nađe s druge strane. To je ono na što smo ponosni. Ni u jednom trenutku nismo željeli našu igru podrediti trostrukom uzastopnom europskom prvaku Realu, nego smo bili svoji od prve do devedesete minute. Naravno, u svemu tome nastojimo iskoristiti neke protivnikove, mane, ali u suštini je bit da uvijek budemo svoji. Mislim da smo to u ovim dvjema utakmica protiv Reala i potvrdili. To je bila još jedna pobjeda Ajaxovog totalnog nogometa. Na to smo jako ponosni.


Dušan može biti silno ponosan na sjajan pogodak i bravuru uoči pravodobna proigravanja za Neresa uoči drugoga Ajaxova gola. Okret preko lopte u trku i Casemirov »izlet u nepoznato«… Bilo je još toga, Neres, De Beek, Mazraoui i Zyech promašivali su moguće i nemoguće poslije njegovih briljantnih proigravanja. Kada je Neres prebacio Courtoisa za 2:0, Tadić je slavodobitno okrenuo kažiprst nekoliko puta, a poslije svoga pogotka za velikih 3:0 samo se slatko nasmijao…. Poslije svega uspio je zauzdati emocije, a onda je po odlasku s terena prema svlačionicama u njemu sve proključalo prije negoli se tunelom prolomio pobjednički urlik…


– Nije mala stvar… Bila je to općenito jedna od najboljih nogometnih utakmica na kojoj sam igrao. Pobijedili smo najbolji klub na svijetu. S kim sam mijenjao dres? Ovaj put ni sa kim, u Amsterdamu me Nacho pitao da se mijenjamo. Tada sam malo porpičao s Modrićem, to je to.


Desetka


Tadićeva statistika u debitantskoj sezoni Lige prvaka uistinu je impresivna. Dakle: 14 odigranih utakmica (tri kvalifikacijske), devet golova i sedam asistencija. Tadić je pritom postao tek drugi igrač u povijesti Ajaxa sa šest golova u osnovnoj fazi elitnoga natjecanja, prije njega to je pošlo za rukom jedino Jariju Litmanenu, koji je taj podvig ostvario u dva navrata, u šampionskoj sezoni (1994./95.) i godinu dana kasnije. Tadić je, uzgred, jedini igrač u osnovnom dijelu Lige prvaka ove sezone koji je sudjelovao u devet golova svoje momčadi.


– Vjerujte, nitko od nas ne gleda sebe, u svakom trenutku nastojimo biti prava momčad, učinak pojedinaca manje je važan. Samo takvim razmišljanjem postigli smo sve ove sjajne rezultate u Ligi prvaka ove sezone.


Naravno da se Tadić i društvo ne namjeravaju zadovoljiti plasmanom među osam najboljih europskih momčadi. Uostalom, tko na ovako impresivan način eliminira trostrukog uzastopnog europskog prvaka, može se nadati velikim stvarima.


– Napravili smo velik uspjeh plasmanom u četvrtfinale, ali naravno da se time ne smijemo i nećemo zadovoljiti. Vidjet ćemo što i kako dalje, ne opterećujemo se mogućim protivnicima. Znamo koliko vrijedimo, ako smo mogli eliminirati Reala, možemo igrati sa svima.


Kada je prošloga ljeta stigao iz Portsmoutha, Dušan Tadić postao je najskuplji igrač u povijesti Ajaxa, koji je engleskom premierligašu platio 13 milijuna eura, uvećanih za sedam milijuna eura bonusa. Isplatilo se. Trener »kopljanika« Erik Ten Hag dao mu je »desetku« i punu slobodu u igri. Vratio mu je stostruko. Samo… Pitanje je koliko će trajati suradnja. Tadića će poslije europske sezone is snova tražiti cijela Europa.


– Ne želim o tome pričati. Sretan sam u Ajaxu i fokusiran isključivo na prvu sljedeću utakmicu – zaključio je Tadić.