Napulj u suzama

Duh Maradone zauvijek će ostati prisutan na ulicama Napulja: “Diego je umro samo da bi ostao besmrtan”

Mateo Sučić

Foto M. SUČIĆ

Foto M. SUČIĆ

Maradona u Napulju nije bio obična nogometna zvijezda poput Cavanija, Hamšika, Higuaina ili Mertensa, Maradona je u Napulju bio ikona koja je ispravila brojne (nogometne) nepravde koje su išle u korist bogataša sa sjevera i simbol Italije kojom je tekla vruća južnjačka krv



NAPULJ Vrijeme se u Napulju nakon Maradonine smrti počelo brojiti ispočetka. Osjetilo se to na svakom koraku grada nad kojim prijeteći bdije Vezuv pa ni prvi dan ere nakon Maradonine smrti nije mogao biti običan. Već od jutarnjih sati izdanja La Gazzette dello Sport, koja je ovom nogometnom genijalcu posvetila 17 stranica, razgrabljena su na brojnim kioscima, a o iznenadnom, šokantnom i prije svega preranom odlasku figure koja je svojim potezima i golovima, a posebno karizmom, obilježila povijest nogometa, s posebnim naglaskom na napuljskom, brujalo se na svakom uglu.


Diego je Napulju donio pregršt veselja milujući loptu koja život znači te obilježivši najuspješniju eru u klupskoj povijesti.


– Djeco, jutros sam plakala dok sam na RAI-ju gledala emisiju posvećenu Maradoni. On je toliko zadužio ovaj grad da će zauvijek živjeti u našim srcima – govorila je crvenokosa gospođa ispred jednog od mnogih dućana koji su u prve redove izvukli dresove i šalove posvećene Maradoni.


Nilo




I cijene su bile prigodne, dresovi su stajali deset, šalovi pet eura… Poslužili su kao dobar uvod za propitkivanje o čuvenom baru Nilo koji je za navijače Napolija i štovatelje Diega Armanda Maradone sveto mjesto, a koji je poslužio kao polazišna točka za ispipati puls Napulja, koji oplakuje svog idola.


Nije bio problem pronaći ga, bez obzira na to što je trebalo proći i nekoliko uskih ulica koje nisu djelovale nimalo privlačno. Ipak, televizijske ekipe koje su se strpljivo poredale ispred otvorenih vrata kafića koji nije uopće radio otkrile su da smo na pravom mjestu. Vlasnik Bruno Alcidi nije posluživao goste, već je samo otvorio vrata svima onima koji su željeli pohoditi ovo posebno mjesto.


Bruno Alcidi, vlasnik bara Nilo/Foto M. SUČIĆ


– Od srijede poslijepodne ne prestaje mi zvoniti telefon. Zovu prijatelji, poznanici, novinari… Svi traže izjavu, fotografiju… Više ni sam ne znam koliko sam ih poslao vašim kolegama iz Argentine, Španjolske. Otvorio sam lokal samo da bi svi koji žele, koji prolaze ovuda, mogli odati počast velikom Diegu Armandu Maradoni – pričao je gospodin Alcidi.


Priznao je i da Maradona nikada nije bio u njegovu lokalu, ali pramen kose koji tamo čuva zauvijek će biti draga uspomena na Diega.


– Imao sam sreću da sam se 1990. godine s jednog gostovanja Napolija u Milanu vraćao u avionu s igračima. Pažljivo sam gledao gdje je sjedio Maradona, a kada sam se približio njegovom mjestu nakon što je ustao, pronašao sam pramen kose. I to je ovaj koji je izložen u lokalu – rekao je pokazujući prema mjestu na kojem čuva uspomenu na Maradonu.


Pramen Maradonine kose/Foto M. SUČIĆ


Grafit


Ništa čudno, Maradona u Napulju nije bio obična nogometna zvijezda poput Cavanija, Hamšika, Higuaina ili Mertensa, Maradona je u Napulju bio ikona koja je ispravila brojne (nogometne) nepravde koje su išle u korist bogataša sa sjevera i simbol Italije kojom je tekla vruća južnjačka krv.


– Što za mene znači Diegov odlazak? Ne samo za mene već i za sve stanovnike Napulja njegova je smrt kao da smo izgubili člana svoje obitelji. Nadam se da će se doista stadion San Paolo preimenovati i da će nositi njegovo ime, mislim da je to najmanje što ovaj grad može napraviti. Diego je umro samo da bi ostao besmrtan – poručio je Alcidi i posvetio se idućoj novinskoj ekipi koja je čekala svoj red.


Put od bara Nilo preko ulice Toledo vodi do još jednog mjesta u Napulju gdje se slavio Maradona. Quartieri Spagnoli je po mnogima kvart na lošem glasu, mjesto gdje se ne zalazi ako se ne mora i gdje se na ulici ne vade novac i vrijedni predmeti, ali gdje se može doživjeti ono što Napulj jest. Uske i strme ulice, kojima skuteri jure kao na nekakvoj pisti, vode prema dvorcu San Elmo, a na pola puta do vrha krije se i manji trg posvećen Maradoni.


Tu su od srijede navečer dolazili navijači i palili svijeće, ostavljali šalove i dresove, fotografirali se ispod njegova grafita dok su s razglasa, kao nekakva podloga, svirale pjesme posvećene Maradoni…


Desetka u srcu…/Foto M. SUČIĆ


S Vezuva su sinoć curile suze, otišao je Diego Armando Maradona, čiji će duh zauvijek ostati prisutan na ulicama Napulja.