Plenum Druge HNL

Drugoligaši traže dio europskog kolača, od iduće sezone samo prvak ide u Prvu HNL

Ivan Volarić



RIJEKA U Zagrebu je održan Plenum klubova Druge HNL. Najvažnija vijest je da je potvrđena izmjena onoga dijela propozicija koje reguliraju popunjavanje lige, odnosno odlazak u viši rang. Od sezone 2020./21. mogućnost napredovanja u viši rang natjecanja steći će samo prvak, dok će u niži rang isključivo posljednja momčad lige. Jasno je da to sužava mogućnost prvoligaške promocije, ali i smanjuje manevarski prostor onim trećeligašima koji imaju drugoligaške ambicije. Doprvak više neće u kvalifikacije za Prvu HNL, a pretposljednja momčad u kvalifikacije s pet trećeligaša za ostanak u ligi.


Klubovi iz Dalmacije su se požalili na način delegiranja sudaca. Zatražili su da ubuduće primjerice utakmicu Dugopolja i Solina može suditi i sudac iz Splitsko-dalmatinske županije, a da ne mora to činiti netko iz Zagreba ili Osijeka. Jasno je da bi izmjena takve prakse uštedila klubovima dio novca koji odlazi na troškove putovanja službenih osoba.


– Mi smo otišli korak dalje i predložili da primjerice utakmicu neke zagrebačke ekipe i Orijenta 1919 sude suci iz Zagreba. Nemamo apsolutno nikakvih sumnji ili problema s time. Prošle jeseni smo bili svjedoci jako dobre izvedbe niza mladih sudaca – kazao je Marinko Koljanin, dopredsjednik Orijenta 1919.




Kustošijin predstavnik potaknuo je inicijativu da se od HNS-a zatraži da ubuduće i drugoligaški klubovi budu uključeni u raspodjelu naknada za uspjehe hrvatskih klubova u UEFA natjecanja. Do sada je taj dio kolača bio rezerviran isključivo za prvoligaške klubove.