EURO U-21

Dolazi dan odluke za mlade reprezentativce: Hrvatskoj jedino pobjeda protiv Engleza jamči dozu sigurnosti

Davor Petrović

Dario Vizinger/Foto: REUTERS

Dario Vizinger/Foto: REUTERS

Skupina D i dalje je širom otvorena, što znači da sve četiri reprezentacije imaju izglede za proboj do četvrtfinala Euopskoga prvenstva. Posljednje je kolo na rasporedu sutra od 18 sati, a u ovome je trenutku Hrvatskoj za prolaz potrebna pobjeda nad Engleskom, pod uvjetom da Švicarska ne savlada Portugal s jednim golom razlike u utakmici s puno golova, počevši od 3:2 nadalje.



ZAGREB Igor Bišćan ušao je u povijest hrvatskog nogometa kao prvi izbornik U-21 reprezentacije koji je uspio uknjižiti pobjedu na završnom turniru kontinentalne smotre. Skupina D Europskoga prvensta u Mađarskoj i Sloveniji konačno je prekinula taj (pre)dugi post. Prije Bišćana to su pokušali ostvariti Ivo Šušak 2000. godine u Slovačkoj, Martin Novoselac 2004. godine u Njemačkoj te Nenad Gračan 2019. godine u Italiji i San Marinu.


Točnije, do nedjeljne pobjede nad Švicarskom u Kopru (3:2), hrvatska je U-21 reprezentacija lomila zube na Nizozemskoj (1:2), Španjolskoj (0:0), Češkoj (3:4), nekadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori (2:3), Bjelorusiji (1:1), Italiji (0:1), Rumunjskoj (1:4), Francuskoj (1:0) Engleskoj (3:3) te Portugalu (0:1). Konzultira li se kalendar, čekanje na prva tri boda trajalo je od 27. svibnja 2000. godine.


Bišćan je pak baš u to doba, prije nešto više od dva desetljeća odigrao sve tri utakmice na završnom turniru u Slovačkoj. Povrh toga, njegov današnji pomoćnik Mihael Mikić tada je također bio član U-21 vrste i u trima je navratima ulazio u igru s klupe za pričuve. Trebalo je, dakle, dočekati da generacija koja je tada bila na početku karijere stigne u trenerske godine.


Pogrešan dojam




Kada se pogleda konačan rezultat i redoslijed golova, može se doći do pogrešnog dojma da utakmica protiv Švicarske nije ponudila preveliku neizvjesnost. Međutim, istina je potpuno drugačija iako je sve moglo proći bez pretjerane drame. Greška švicarskog vratara Anthonyja Racioppija otvorila je prostor za vodeći gol Luke Ivanušeca već u osmoj minuti. Švicarci su bili za nijansu bolji suparnik do kraja prvoga poluvremena, a nastavak je otvorila pogreška Dominika Kotarskog, koji je, baš kao Racioppi, darovao loptu suparniku na udarac. Jedina je razlika u tome što je Kotarski uspio obraniti. Zatim je Hrvatska zagospodarila terenom i otišla na 3:0 u 61. i 64. minuti, zahvaljujući golovima Nikole Mora i Darija Vizingera.


U tim se trenucima činilo da su Švicarci zreli za porciju. Međutim, u 79. minuti Vizinger je nespretno napravio jedanaestarac koji je suparnika vratio u život, a Sandro Kulenović je deset minuta kasnije još nespretnije zabio autogol. Zatim se sudačka nadoknada pretvorila u panično spašavanje pobjede, s time da je Kotarski u završnim sekundama Švicarcima obranio ono što se u nogometu kolokvijalno zove »mrtva šansa«.


Posljednje kolo


– Najvažnije je da smo uspjeli pobijediti. Jako smo dobro ušli u utakmicu i brzo smo zabili gol, a zatim su nas Švicarci morali napasti. Sve smo izdržali i drugo smo poluvrijeme opet počeli jako dobro. Kontrolirali smo utakmicu, a onda je u završnici stigao pad koncentracije jer smo svi u glavi željeli što prije završiti utakmicu – tumači Vizinger.


Skupina D i dalje je širom otvorena, što znači da sve četiri reprezentacije imaju izglede za proboj do četvrtfinala Euopskoga prvenstva. Posljednje je kolo na rasporedu sutra od 18 sati, a u ovome je trenutku Hrvatskoj za prolaz potrebna pobjeda nad Engleskom, pod uvjetom da Švicarska ne savlada Portugal s jednim golom razlike u utakmici s puno golova, počevši od 3:2 nadalje.


– Znamo koliko kvalitetne igrače imaju Englezi, ali mi ćemo sto posto ići na pobjedu jer znamo što nam ona donosi – dodaje nekadašnji junior Rijeke.


Ovisno o raspletu drugoga dvoboja posljednjega kola skupine D, Hrvatska bi mogla proći čak i ako izgubi, ali samo s jednim golom razlike. Naime, uknjiži li Portugal treću pobjedu, u takvom bi se slučaju zatvorio krug reprezentacija s po trima bodovima, Hrvatske, Švicarske i Engleske, u kojem bi Bišćanova momčad bila najbolja.
Bod će biti dovoljan ako Portugal također odigra neriješeno jer je Hrvatska bolja od Švicarske u međusobnom omjeru. No te varijante uključuju osluškivanje rezultata s utakmice Portugala i Švicarske. Jedino pobjeda nudi određenu dozu sigurnosti i stoga je sasvim jasno da Bišćan priprema momčad na takav rasplet.