Doček Vatrenih

FOTO/VIDEO Hrvatska se naklonila brončanim Vatrenima. Pogledajte kako je bilo na dočeku na Trgu bana Jelačića

Hina, P. N.

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Htjeli smo vam donijeti zlato, nažalost nismo uspjeli, rekao je Luka Modrić



Nakon točno mjesec dana provedenih u Dohi, sedam odigranih utakmica, 20 odrađenih treninga, te osvojene bronce, hrvatski reprezentativci su se vratili u domovinu, gdje im je priređen još jedan veličanstveni doček, nalik onom iz 2018. godine, kada su Vatreni u Rusiji osvojili srebro.


Foto galerija: Vatreni na Trgu bana Jelačića Foto: Davor Kovačević, Josip Mišković


Mnoštvo navijača iz Zagreba i brojnih drugih hrvatskih gradova i mjesta okupilo se na središnjem zagrebačkom trgu “oboružano” zastavama, dresovima, kapama, šalovima i ostalim navijačkim rekvizitima u prepoznatljivim crveno-bijelim kvadratićima.


Suprotno svim prognozama, hrvatska reprezentacija je u Katru napravila još jedan podvig. Četiri godine nakon osvojenog srebra na mundijalu u Rusiji, “Vatreni” su sa 18 novih igrača u sastavu, te samo osam igrača iz Rusije i drugo svjetsko prvenstvo u nizu osvoji medalju, ovog puta broncu.




Treća je to medalja hrvatske reprezentacije nakon proglašenja naše neovisnosti, prva je također bila bronca, a osvojena je na svjetskoj premijeri “Vatrenih” 1998. u Francuskoj.


21:11 Zanimljive su izjave na pozornici na Trgu bana Jelačića imali HNL suparnici, ali i sjajni hrvatski napadači Bruno Petković i Marko Livaja.


Petković: I Dinamo i Hajduk kao jedno. Livaja: Hvala vam za ljubav



20:57 Htjeli smo vam donijeti zlato, nažalost nismo uspjeli, rekao je Luka Modrić


Modrić: “U budućnosti stiže i zlato!”; Dalić: “Luka ostaje, ne brinite”



20:55 Cijeli Zagreb sada pjeva Moju domovinu, a nakon toga krenuo je Thompson i “Lijepa li si”


20:42 Na pozornici je potom Jura Stublić.


20:40 Navijačima su se obratili neki od igrača; Gvardiol, Brozović, Lovren, Modrić, izbornik Dalić..


Najviše oduševljenja izazvala je izjava Dalića “Ne brinite, Luka će ostati”.


Foto galerija: Vatreni na Trgu bana Jelačića Foto: Davor Kovačević


 


20:21 Ovo je procjena prije nego su Vatreni stigli autobusom na Trg.


Na Trgu prema procjeni policije 80.000 ljudi



20:00 Na pozornicu su izašli članovi Prljavog kazališta, Zagrebom odzvanja Ruža Hrvatska


19:50 Na pozornicu su prvo izašli članovi logističkog dijela reprezentacije i pomoćni treneri.


A onda su počeli izlaziti igrači, od vratara na dalje…


Najveće ovacije dobili su Joško Gvardiol, Luka Modrić i Zlatko Dalić.


19:42 Trgom odzvanja “Moja domovina” i “Ovdje nitko nije normalan” dok se autobus s Vatrenima približava.


foto Davor Kovacevic







19:20 Atmosfera na ulicama Zagreba je nevjerojatna. I staro i mlado izašlo je na ulice pozdraviti brončane Vatrene.



18:50 Hrvatski reprezentativci došli su do Vatrogasnog doma u kojem su se, nakon slikanja i kratkog druženja s okupljenim navijačima i pripadnicima interventnih službu, ukrcali u otvoreni autobus s kojim kreću put Trga.


18:40 Pet timova hitne službe raspoređeno je oko Trga bana Jelačića, gdje navijači očekuju dolazak hrvatske nogometne reprezentacije, a policija poziva građane da omoguće prohodnost vozilima žurnih službi u slučaju intervencije.



Dva tima hitne službe T1 u kojima su liječnik, medicinski tehničar i vozač nalaze se u Jurišićevoj ulici te po jedan u Bakačevoj i Radićevoj ulici te u Ilici.


Neslužbeno se doznaje da je dosad bilo nekoliko lakših intervencija.



18:20 Iz MUP-a poslali apel svima koji su na dočeku


MUP apelira da se omogući prolaz vozilima MUP-a, vatrogasaca i hitne pomoći




18:05 Stigle su nam nove fotografije s Trga bana Jelačića, pogledajte atmosferu koja čeka Vatrene.


Foto galerija: Doček Vatrenih u Zagrebu (2) Foto: Davor Kovačević


Foto galerija: Vatromet na Trgu bana Jelačića Foto: Pixsell


18:00 Uz prometnice koje vode prema centru Zagreba navijači s bakljama i zastavama pozdravljaju hrvatske nogometaše.


Na jednom od raskršća navijači su zaustavili autobus i okružili ga.



17:45 Autobusi s nogometašima su krenuli prema centru Zagreb.


screenshot HRT


17:36 Hrvatski nogometaši izašli su iz aviona. Uslijedio je doček od strane ministrice sporta Nikoline Brnjac, gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića te mnogi drugi.



Bila je to prilika i da dio sretnika opali “selfie” ili dobije autogram nekog od Vatrenih.


 17:26 Avion Croatia Airlinesa s brončanim Vatrenima sletio je u Zračnu luku Franjo Tuđman.


Prije toga napravili su prelet preko Zagreba i Trga bana Jelačića.


 17:05 Prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa u hrvatski zračni prostor, u kojem se brončana nogometna reprezentacija vraćala sa Svjetskog prvenstva u Kataru, Vatrenima je prigodnu poruku uputila Hrvatska kontrola zračne plovidbe:


„Dragi naši Vatreni, Hrvatska kontrola zračne plovidbe vas pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor. Hvala vam što smo zbog vas ponosni i što ste našu domovinu ponovo učinili velikom.“


17:01 Joško Gvardiol nije na meti samo velikih klubova


Kakva poruka za Gvardiola! Pogledajte što su mu poručile ove obožavateljice



16:05 Uoči početka službenog programa dočeka hrvatskih nogometnih reprezentativaca, koji je predviđen za 16 sati, Trg bana Jelačića već je gotovo pun navijača, koji se okupljaju kako bi pozdravili još jedan veliki uspjeh Vatrenih, broncu na Svjetskom prvenstvu u Kataru.



 





Tisuće navijača hrvatske nogometne reprezentacije iz Zagreba i brojnih drugih hrvatskih gradova i mjesta okuplja se na središnjem zagrebačkom trgu “oboružano” zastavama, dresovima, kapama, šalovima i ostalim navijačkim rekvizitima u prepoznatljivim crveno-bijelim kvadratićima.



Okupljeni uglavnom mladi ljudi skandiraju “U boj, u boj za narod svoj” i druge navijačke slogane dok čekaju da na pozornici počne prigodan program za doček jedne od najboljih nogometnih reprezentacija na svijetu.



Redatelj programa je Joško Lokas, a navijače i reprezentativce raspjevat će Prljavo kazalište, Jura Stublić i Film, Daleka obala, Dalmatino, Zaprešić Boys, Opća opasnost i Slavonia bend.


Službenu himnu Republike Hrvatske izvest će klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.


Slijetanje zrakoplova s Vatrenima u Zračnu luku Franjo Tuđman očekuje se u 17,10 sati. Polazak reprezentativaca prema Trgu bana Jelačića planiran je oko 17,30 sati, a dolazak na trg između 18,30 i 19 sati.


16:00 Stigle su nam nove fotografije s Trga.


Foto galerija: Zagreb: Doček brončanih Vatrenih Foto: Davor Kovačević


15:53 MUP je na twitteru objavio korisne savjete građanima koji planiraju na doček, ali i fotografije Trga bana Jelačića iz zraka.


MUP objavio fotke Trga bana Jelačića iz zraka




Hrvatska nogometna reprezentacija napustila je svoju katarsku bazu i s brončanom medaljom krenula prema Zagrebu gdje “Vatrene” na Trgu bana Josipa Jelačića očekuje veliki doček.


Trenutno se nalaze u avionu, koji leti prema Hrvatskoj.


Nakon točno mjesec dana provedenih u Dohi, sedam odigranih utakmica, 20 odrađenih treninga, te osvojene bronce, hrvatski reprezentativci se vraćaju u “Lijepu našu”, gdje im se priprema još jedan veličanstveni doček.


Foto galerija: Doček Vatrenih Foto: Davor Kovačević


Suprotno svim prognozama, hrvatska reprezentacija je u Katru napravila još jedan podvig. Četiri godine nakon osvojenog srebra na World Cupu u Rusiji, “Vatreni” su sa 18 novih igrača u sastavu, te samo osam igrača iz Rusije i drugo svjetsko prvenstvo u nizu osvoji medalju, ovog puta broncu.


Treća je to medalja hrvatske reprezentacije nakon proglašenja naše neovisnosti, prva je također bila bronca, a osvojena je na svjetskoj premijeri “Vatrenih” 1998. u Francuskoj.


Na odlasku hrvatske vrste iz hotela Hilton Doha okupilo se destak hrvatskih navijača, bilo je i dosta Argentinaca i Francuza koje danas očekuje okršaj za zlato, a Zlatka Dalića i njegove odabranike ispratili su i domaćini i osoblje hotela, kao i skupina hrvatskih novinara. Bilo je i suza zbog rastanaka.


Dio igrača, posebno onih mlađih s medaljom oko vrata je ušao u autobus. Nisu se niti sekunde željeli odvajati od nje.


Preporuke MUP-a za doček


Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) objavilo je u nedjelju, uoči dočeka Vatrenih na Trgu bana Josipa Jelačića, sigurnosne savjete za građane i posebno ih pozvalo da u okupljenom mnoštvu ne koriste pirotehniku.


“Ne penjite se na krovišta, semafore i druge visine, ne koristite pirotehniku”, savjetuje MUP na Twitteru.


Uoči dočeka hrvatske nogometne reprezentacije, čiji se dolazak u Zračnu Luku Franjo Tuđman očekuje oko 17,10 minuta, također su posavjetovali građane da se toplo obuku i ne konzumiraju alkohol, da slijede upute policije i drugih službi te da posebno paze na starije građane i djecu.


Hrvatski nogometaši će iz zračne luke krenuti za centar grada, a policija najveći broj građana očekuje u Savskoj i Frankopanskoj ulici, na Ilici te na samom glavnom trgu.

Ovoga puta nije bilo nikakvih izjava, “Vatreni” su svoje rekli u subotu na travnjaku Khalifa stadiona na kojem su porazili najugodnije iznenađenje svjetskog prvenstva Maroko sa 2-1.


Igrači su već na terenu počeli veliko slavlje, nastavilo se u svlačionici, pa u hotelu, a na koncu i u jednom od barova u sklopu hotela. Igračima su se u slavlju pridružili i navijači i novinari. Nakon nekog vremena navijači i novinari su zamoljeni da napuste bar, a “Vatreni” su do jutra nastavili slaviti jedan od najvćih uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa.


Zrakoplov iz Dohe prema kreće u 11.30 sati, u 16.00 počinje program na Trgu bana Jelačića. Reprezentacija u 17.10 slijeće u zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman, a dolazak na glavni zagrebački trg je predviđen u 19.00 sati.


Međutim, tko zna koliko će ovoga puta trebati reprezentaciji da se probije kroz grad. Još pamtimo nevjerojatne slike slavlja nakon povratka iz Rusije kada je na zagrebačkim ulicama svjetske doprvake pozdravilo pola milijuna ljudi.


Bio je to neviđeni spektakl, koji je svoj vrhunac doživio nešto prije 21 sat, kada je autobus koji je prevozio igrače nakon skoro pet sati nekako uspio doći do središnjeg zagrebačkog trga. Bila je to vožnja koju nitko od njih nikada neće zaboraviti.


Sada će nešto slično imati priliku doživjeti i mlađi igrači.


“Presretan sam, prije četiri godine sam bio na Trgu, a sada ću sudjelovati u njemu. Sanjao sam to i ostvarilo mi se,” poručio je jedan od njih, Lovro Majer.