Izet Harjović

Do uzvrata u Budimpešti moramo ispraviti greške koje smo radili u Maksimiru

Ivana Vaupotić

Izet Hajrović tijekom prvog ogleda s Ferencvarošom/D. KOVAČEVIĆ

Izet Hajrović tijekom prvog ogleda s Ferencvarošom/D. KOVAČEVIĆ



ZAGREB  »Ne znam zašto nas Dinamo nije napadao«. Ta je rečenica, između ostalog, prešla preko usana Serhija Rebrova, nakon što je njegov Ferencvaroš u Zagrebu izborio pozitivan rezultat u prvoj utakmici trećeg pretkola Lige prvaka (1:1). Ukrajinski stručnjak u tih je sedam riječi sažeo promišljanja većine navijača Dinama nakon devedeset maksimirskih minuta.


Modri su odlično otvorili utakmicu, pokazujući zbog čega su u ovaj dvoboj ušli sa statusom favorita. Povrh toga, Dani Olmo je već u 7. minuti provukao loptu kroz noge Davida Sigera i probio Denesa Dibusza, a taj gol za rano vodstvo donijelo je i snažan navijački impuls s tribina. Ferencvaroš je tada, kako bi to rekli u boksu, visio na konopcima i činilo se da je zreo za porciju koja bi otklonila mnoge dvojbe uoči uzvrata u Budimpešti.


Međutim, vrlo brzo se moglo osjetiti da Dinamo polako otpušta gas i prepušta inicijativu suparniku. Zapravo, to nije bilo ništa iznenađujuće jer je prošla sezona pokazala da Nenad Bjelica voli takav raspored snaga. Nije tajna da je Dinamo do proljeća u Europi stigao na krilima taktike koja uključuje prepuštanje lopte suparniku i čekanje prilike za kontru.




No, ovoga puta izostao je očekivani učinak. Bolje rečeno, pokazalo da je Rebrov naučio dosta toga od legendarnog Valerija Lobanovskog, koji mu je svojedobno bio trener u kijevskom Dinamu. Doduše, veliko je pitanje bi li mu to pomoglo da modri ansambl suparniku nije pružio priliku za hvatanje zraka. Baš onako kako je rekao Rebrov na press konferenciji nakon utakmice.


Ferencvaroš se razmahao i stekao samopouzdanje u takvom rasporedu snaga, a nagrada mu je stigla u 58. minuti, kada je Sigerov udarac glavom donio izjednačenje. Doduše, Dino Perić uspio je intervenirati akrobatskim potezom, ali je pomoćni sudac Michal Obukowicz procijenio da je lopta već prešla crtu cijelim obujmom.


Zadnjih pola sata se sasvim jasno pokazalo da Dinamo ima bolju momčad jer Ferencvaroš se u tom razdoblju igre uglavnom grčevito branio. Međutim, bilo je prekasno za modre snove o pobjedi i mađarski prvak vratio se kući s rezultatom koji ga u ovom trenutku stavlja u bolju poziciju.


– Ne bih rekao da smo odigrali top utakmicu, ali nije to bilo ni toliko loše. Jednostavno, sve bi bilo drugačije da smo iskoristili jednu ili dvije prilike više. Do uzvrata moramo ispraviti greške koje smo sada radili – kaže Izet Hajrović, čiji je udarac sa osam metara zatresao prečku gola Ferencvaroša u 63. minuti.


Konačni rezultat zagrebačkog dvoboja govori da Dinamo za prolaz u zadnju rundu kvalifikacija Lige prvaka mora zabiti barem jedan gol. Uzmu li se u obzir prvih deset minuta i zadnjih pola sata na stadionu Maksimir, jasno je da modri imaju više nego dovoljno snage i moći za konačnu pobjedu.


Međutim, to će za njih biti prva situacija takve vrste u Bjeličinom mandatu. Naime, do sada su na uzvrate najčešće čekali s prednošću. Preciznije, Dinamo je pod Bjelicom samo jednom morao loviti gol zaostatka iz prve utakmice, i to u šesnaestini finala Europske lige, s Viktorijom iz Plzena.


Međutim, taj dvoboj igran je u Zagrebu, a sada ih očekuje nastup pred barem dvadeset tisuća navijača Ferencvaroša na Groupama Areni. Za ilustraciju je dovoljno reći da su se u srazu s malteškom Vallettom, u drugom pretkolu Lige prvaka, na tribinama tog modernog zdanja okupila točno 18.603 gledatelja. A idućeg utorka tamo stiže osjetno atraktivniji suparnik.


– Očekuje nas pun stadion njihovih navijača, i na to moramo biti mentalno pripremljeni. Znamo da imamo dovoljno individualne kvalitete za prolaz jer svaki naš igrač u stanju je riješiti utakmicu. Međutim, tamo će najvažniji biti momčadski duh – zaključuje Hajrović.