Sankcije

Disciplinski sudac NS-a Ličko senjske županije donio odluke o kazni za NK Plitvice u “slučaju Zolja”

Hina

NK Plitvice su kažnjene s 3000 kuna i tri utakmice igranja bez gledatelja



GOSPIĆ NK Plitvice u Mukinjama dobilo je odluku disciplinskog suca Nogometnog saveza Ličko senjske županije o novčanoj kazni i igranju tri utakmice bez gledatelja te ako do sutra ne najave žalbu moći će u subotu odigrati redovitu utakmicu na svom terenu.


Disciplinski sudac Darko Banić ukinuo je privremenu suspenziju igrališta i donio novu odluku s dvije kazne za klub kao organizatora utakmice na kojoj je 11. rujna došlo do incidenta s ispaljivanjem nekoliko eksplozivnih naprava iz zolje.


Banić u obrazloženju kaže da je “utvrđena odgovornost kluba” te je kažnjen s igranjem tri utakmica bez prisustva gledatelja i naloženo mu je da u proračun Nogometnog saveza LSŽ uplati 3.000 kuna.




Odluka se temelji, na Disciplinskom pravilniku HNS-a i na izvještaju sa sporne utakmice “zbog bacanja petardi i nekoliko topovskih udara izvan terena, osim jednog koji je pao u teren”.


Ukoliko klub danas i sutra ne najavi žalbu na odluku se više neće ni moći žaliti, a u subotu će moći igrati na svom terenu i to prvu od tri utakmice bez prisustva publike. Ako pak najavi žalbu ostaje im suspenzija stadiona te će do okončanja disciplinskog postupka moći igrati samo na gostujućim terenima.


Na pitanje mora li klub učiniti i dodatne logističke napore da se više ne bi moglo dogoditi da se na tribine može doći, kao u konkretnom slučaju, čak i s lakim raketnim bacačem zoljom, Banić odgovara da nigdje u nižim rangovima natjecanja ne postoje svi propisani uvjeti.


“Kad bi se strogo inzistiralo na poštivanju propisa možemo odmah ugasiti ligu, jer puno bi novaca trebalo uložiti, to nije ni Hajduk ni Dinamo, a svejedno bi trebalo puno zaštitara, podizanja ograda, inspekcije na ulazima, a to sve košta.


Treba pojačati sigurnost, educirati navijače, preventivno djelovati, jer u nižim ligama, u Istri, Slavoniji, Dalmaciji, svugdje, situacija je takva da se na utakmice dolazi praktički bez ikakve kontrole.


Za pitanje je li 3.000 kuna visoka ili niska kazna Benić kaže da, primjerice, Hajduk za bengalke, topovske udare i slično dobije kaznu od oko 10.000 kuna te je 3.000 kuna za šesti rang natjecanja “visoka kazna”.


“Ipak, slučaj u Mukinjama je čin pojedinca, on će biti sankcioniran od strane redovnog suda, a moje je bilo da kaznim i Klub, s tim da u obrazloženju jasno stoji da bi u slučaju ponavljanja nereda došlo do teže kazne i suspenzije stadiona”, zaključio je Banić.


Općinsko državno odvjetništvo provodi dokazni postupak po kaznenim prijavama za dvojicu navijača, za jednog  za opće opasnu radnju ili sredstvo, a za drugog za nedozvoljeno posjedovanje i nabavljanje oružja i za sprječavanje  dokazivanja kaznenog djela.