Rijeka vs. Dinamo

Dinamova forma uoči Rijeke je u laganom padu, ali motiva ne nedostaje: Modri dugo već nisu na Rujevici napravili dobar rezultat

Davor Petrović

Damir Krznar/Foto PIXSELL

Damir Krznar/Foto PIXSELL

Ako Osijek danas ne uknjiži sva tri boda u srcu Turopolja, Dinamu će za naslov prvaka biti dovoljna tri neriješena rezultata u posljednjim četirima utakmicama



ZAGREB Gostovanje kod Hajduka (1:1) u zaostaloj utakmici 22. kola HT Prve lige još je jednom potvrdilo da je forma Dinama u laganom padu, odnosno da igrači osjećaju posljedice naporne sezone, koja im je donijela plasman u četvrtfinale Europske lige, finale Hrvatskog nogometnog kupa i više nego dobre izglede za osvajanje novog naslova prvaka. Modri, naime, sada imaju sedam bodova više od Osijeka i bolji omjer u međusobnim ogledima, a do kraja prvenstva su ostala još samo četiri kola.


– Ne možemo biti zadovoljni bodom s Poljuda jer smo tražili pobjedu, ali rezultat je realan. Iako smo poveli, Hajduk je bio bolji u prvom poluvremenu, a u nastavku smo dobro kontrolirali utakmicu. Ipak, mislim da ne bi bilo realno da smo postigli još jedan gol i pobijedili – objašnjava Damir Krznar.


Teorija kaže da Dinamo može ispustiti naslov prvaka samo ako u preostalim četirima kolima osvoji osam bodova manje od najbližeg konkurenta. Preciznije, Osijeku, uz uvjet da ostvari maksimalan učinak u tim utakmicama, prvo mjesto donose barem dva poraza i jedan remi društva iz Maksimirske 128.




Praksa pak govori da se takav rasplet jako teško može dogoditi, premda je nogomet u svojoj bogatoj povijesti znao ponuditi i veća čuda. Jasno da se Osijek neće predati sve dok mu matematika daje minimalne izglede za osvajanje naslova prvaka, no isto tako raspored sugerira da je to ipak nemoguća misija u ovoj sezoni.


Konkretnije, Dinamu su preostala gostovanja kod Rijeke i Gorice te domaće utakmice s Varaždinom i Šibenikom za osvajanje pet bodova, potrebnih za konačan trijumf u prvenstvu. S druge strane Gorica i Lokomotiva na svom terenu dočekuju Osijek, kojem na stadion Gradski vrt dolaze Šibenik i Istra 1961.


Ista teorija također govori da bi bitka za osvajanje HT Prve lige mogla biti gotova već ove nedjelje, kada Dinamo gostuje na Rujevici. Naime, Osječani su danas u Velikoj Gorici, gdje su prije pet mjeseci doživjeli najteži poraz pod stručnim ravnanjem Nenada Bjelice (1:4). U slučaju da ne pobijede, imat će aktualnih sedam ili osam bodova zaostatka za Dinamom.


– Već dugo na Rujevici nismo napravili dobar rezultat, i to je razlog više da se tamo idemo potući i pokušati završiti tu teoriju oko osvajanja prvenstva – rezonira Krznar.


Ako Osijek danas ne uknjiži sva tri boda u srcu Turopolja, Dinamu će za naslov prvaka biti dovoljna tri neriješena rezultata u posljednjim četirima utakmicama. Modri, naravno, sve žele riješiti čim prije kako bi se mogli pripremiti za finale Hrvatskog nogometnog kupa s Istrom 1961, zakazano za 19. svibnja u Velikoj Gorici.


Samim time je više nego jasno da bi se na Rujevici mogli postaviti baš onako kako njihov trener najavljuje. Bez obzira na ishod Osijekova gostovanja u srcu Turopolja, pobjeda nad Rijekom primaknula bi Dinamo na centimetar do novog naslova prvaka.