Europska liga

Dinamo velikom pobjedom zadržao vrh svoje skupine, pomogao i remi u Moskvi

Davor Petrović

Bruno Petković/Foto REUTERS

Bruno Petković/Foto REUTERS

Zagrepčanima je na ruku išao i remi u Moskvi te u zadnja dva kola moraju osvojiti barem dva boda za proljeće u Europi



ZAGREB Pobjedom u Klagenfurtu Dinamo je zadržao vrh Skupine K, a na ruku mu je išao i remi Moskvi, gdje CSKA nije uspio pobijediti Feyenoord, koji je od 48. minute imao igrača manje. Modri u zadnja dva kola moraju osvojiti barem dva boda za proboj do proljeća u Europskoj ligi, s time da za tjedan dana gostuju u Rotterdamu.


Prvo uzbuđenje stiglo je u 16. minuti, kada je Dario Vizinger s desnog krila odigrao povratnu za Marija Leitgeba, čiji je udarac sa sedamnaest metara Dominik Livaković odbio u korner. Modri su odgovorili nešto kasnije, nepreciznim udarcem Brune Petkovića, s vrha peterca, na centaršut Lirima Kastratija. Bilo je to u 23. minuti.


Nakon toga uglavnom se igralo na sredini terena, bez previše rizika u napadačkim akcijama. Zapravo, priliku je mogla donijeti samo greška, a to se dogodilo u 42. minuti, kada je Jonathan Scherzer skrenuo centaršut Mislava Oršića u noge Brune Petkovića, koji se s vrha peterca odlučio pucati petom.




Nije prošlo, Manuel Kuttin to je uspio obraniti. Do kraja pvog dijela Arijan Ademi je propustio još dvije velike prilike.


Nakon sat vremena igre Dinamo je konačno stigao do gola. Kastrati je oštro ubacio s desnog krila, a obrana Wolfbergera to nije uspjela dobro očistiti. Taj otpadak u srcu šesnaesterca pokupio je Lovro Majer, koji je napucao Kuttina, od čijeg se tijela lopta otkotrljala iza crte – 0:1.


Naravno, Dinamo ne bi bio Dinamo da suparniku nije ekspresno dopustio priliku za izjednačenje. Vizinger je izbio sam u kazneni prostor, iskosa, s desne strane, i ciljao je bliži kut, u kojem se nalazio Livaković. U 74. minuti Zoran Mamić je odlučio učvrstiti defanzivni dio veznog reda, poslavši na teren Bartola Franjića umjesto Majera.


Modri su orijentirali na kontre, čekajući grešku suparnika. To se dogodilo u 75. minuti, kada se Ademi sjurio u kazneni prostor Wolfsbergera. Čim je Kuttin istrčao pred njega, kapetan Dinama podvalio je loptu za Petkovića, koji je s pet metara zatresao praznu mrežu – 0:2.


Kako je vrijeme prolazilo, tako su Austrijanci igrali sve otvorenije, ostavljajući puno slobodnog prostora u pozadini. Kazna za taj rizik stigla ih je u 90. minuti, kada je Luka Ivanušec, na dodavanje Ademija, potvrdio pobjedu udarcem s ruba šesnaesterca – 0:3.


WOLFSBERGER – DINAMO 0:3

Wörthersee Stadion. Bez gledatelja. Sudac: Serhij Boiko (Ukrajina) 6,5. Strijelci: 0:1 Majer (60′), 0:2 Petković (75′), 0:3 Ivanušec (90′). Žuti karton: Leitgeb, Scherzer, Novak (Wolfsberger).


WOLFSBERGER: Kuttin 6,5 – Novak 5,5, Baumgartner 6 (46′ Rnić 6), Ločošvili 6, Scherzer 5,5 (82′ Giorbelidze -) – Leitgeb 6 – Stratznig 6 (72′ Sprangler -), Liendl 6, Wernitznig 6 (66′ Joveljić -), Peretz 6 – Vizinger 6 (82′ Schmerböck -).


DINAMO: Livaković 6,5 – Moharrami 6, Theophile 6,5, Lauritsen 6, Gvardiol 6,5 – Jakić 6 (83′ Tolić -) – Kastrati 6, Majer 6,5 (74′ Franjić -), Ademi 7,5 (90′ Burton -), Oršić 6 (74′ Ivanušec 6,5) – Petković 6.