Europska liga

Dinamo večeras otvara sezonu EL s drugoplasiranom momčadi nizozemskog prvenstva

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

S velikim smo nestrpljenjem čekali ovu utakmicu i mogu reći da je dočekujemo u dobrom raspoloženju – kaže trener »modrih« Zoran Mamić



ZAGREB Večerašnjim sučeljavanjem s Feyenoordom na stadionu Maksimir Dinamo otvara svoj pohod na vrh skupine K Europske lige. »Modri«, doduše, to nisu označili kao imperativ, no kvaliteta momčadi jasno pokazuje da taj rezultat može biti ostvaren u konkurenciji koju još čine CSKA iz Moskve i austrijski Wolfsberger.


– Veselimo se početku natjecanja u ovoj fazi. S velikim smo nestrpljenjem čekali ovu utakmicu i mogu reći da ju dočekujemo u dobrom raspoloženju – kaže Zoran Mamić.


Pandemija koronavirusa pretvorila je učestala testiranja stručnih stožera i igrača u normalnu pojavu. Uoči ove utakmice svi iz Maksimirske 128 su bili negativni.




– Sretni smo da je tako. Svi smo spremni i sigurni da možemo odigrati kvalitetnu utakmicu. Želimo razveseliti naše navijače i osvojiti tri boda – dodao je maksimirski šef struke.


Nije naodmet podsjetiti da je Dinamo do skupine K stigao kroz kvalifikacije Lige prvaka gdje je uknjižio remi s rumunjskim Clujom (2:2) izbacivši ga nakon izvođenja jedanaesteraca te poraz od Ferencvaroša (1:2). »Modri« su zatim u posljednjoj rundi kvalifikacija Europske lige savladali Floru iz Tallinna (3:1). Naravno, sada stiže suparnik nešto većeg kalibra.


Pila naopako


Lagano upozorenje donosi i činjenica da je Feyenoord uknjižio maksimalan učinak na dva dosadašnja gostovanja u ovoj sezoni. Doduše, tržišne vrijednosti momčadi jasno govore da PEC Zwolle (2:0) i Willem II (4:2) sasvim sigurno nisu na kvalitativnoj razini Dinama.


– Jasno je da nam u goste dolazi momčad koja ima individualnu i momčadsku kvalitetu. Feyenoord ima izvrsne igrače na svim dijelovima terena, a bekovi su mu izuzetno dobri. Ne sjećam se kada smo zadnji put vidjeli tako kvalitetan bekovski par. Istina, u posljednjom su kolu na svom terenu odigrali 1:1 s gradskim rivalom Spartom, ali siguran sam da to nije bilo zato što su razmišljali o ovoj utakmici – objašnjava Zoran Mamić.


Informacije iz Rotterdama govore da svi u Feyenoordu gaje veliko poštovanje prema Dinamu, stavljajući naglasak na brojne vrhunske igrače koji su u proteklih petnaest godina stvoreni u Maksimirskoj 128. Samim se time može naslutiti da Nizozemci ovoj utakmici pristupaju iznimno ozbiljno, bez bilo kakvih primisli na opuštanje ili podcjenjivanje suparnika.


– Lijepo je čuti takve riječi, ali mislim da je to pila naopako, poznavajući Dicka Advocaata i njegova pomoćnika i mog dobrog prijatelja, Željka Petrovića. Njih ne zanima ništa osim pobjede – tvrdi maksimirski šef struke.


Prijateljstvo


Na početku ove godine Feyenoord je imao velike planove za budućnost, no sve to je pokvarila pandemija koronavirusa, zbog koje su sponzori su smanjili iznose za novu sezonu. Plan je bio dovođenje trojice vrhunskih igrača, koji bi donijeli dodatnu kvalitetu mladoj momčadi, no na kraju se ispostavilo da za takvu nadogradnju nema dovoljno novca. Tako je legendarni Advocaat ostao na kadru koji je imao prošle sezone.


– Ove sezone nisu radili transfere, ali u posljednjih godinu dana dovodili su igrače za sedam-osam milijuna eura. To je nešto što si mi ne možemo priuštiti. Feyenoord pripada vrhu nizozemskog nogometa, ali mi vjerujemo u sebe i svoju kvalitetu – zaključuje Zoran Mamić.