Konferencijska liga

Modri peticom krenuli u skupnu fazu Konferencijske lige, Astanu pogocima dotukli bivši prvotimci Rijeke

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Bruno Petković dvaput precizan s bijele točke



ZAGREB Debitantski nastup Sergeja Jakirovića u nekom natjecanju UEFA-e po skupinama zaključen je pobjedom, s time da je Astana prošlog četvrtka konačno zabila gol Dinamu, u petom međusobnom dvoboju. Modre za dva tjedna očekuje gostovanje kod Ballkanija u Prištini, a to će im biti prilika da u ranoj fazi natjecanja stignu na korak do novog proljeća u Europi.


Odmah se vidjelo da je kvaliteta na strani društva iz Maksimirske 128. Tako se već u 4. minuti Dinamu otvorila velika prilika za vodstvo, ali Emreli je na tri metra od gola suparnika reagirao kao da je propustio zagrijavanje. Gosti iz Kazahstana uspješno su odolijevali svim domaćim napadima, a u 20. minuti dočekali su svoj trenutak. Srećom po Dinamo, bijeg Marina Tomasova okončan je nepreciznim udarcem pokraj gola.


Tu negdje je počeo jenjavati Dinamov pritisak. Modri su, doduše, i dalje vodili glavnu riječ na terenu, ali više nisu djelovali onako odlučno i opasno, kao u početnoj fazi utakmice. Astana se, pak, držala u skladu sa svojim mogućnostima, pokušavajući parirati boljem suparniku kroz brzu tranziciju.




Igrala se 41. minuta kada je napad Dinama zaključen dosuđenim jedanaestercem. Naime, Dembo Darboe nagazio je Roberta Ljubičića, a VAR soba na to je odmah upozorila Pawela Raczkowskog, koji je pokazao na bijelu točku. Odgovornost je preuzeo Bruno Petković – 1:0.


Početak drugog dijela donio je još jedan bijeg Tomasova, s time da je ovoga puta uputio udarac u okvir gola. No, Ivan Nevistić bio je na visini zadatka. U 51. minuti je Varazdat Harojan faulirao Emrelija u svom kaznenom prostoru. Petković je još jednom bio siguran izvođač najstrože kazne – 2:0.


Nešto kasnije Nevistić je još jednom morao spašavati svoju momčad. Tu priliku za Astanu je prokockao Darboe. Igrala se 58. minuta kada je Dinamo zaradio slobodan udarac na sedamnaest metara od gola, koji je vrlo precizno izveo Marko Bulat – 3:0.


U tom trenutku je bilo jasno da će Jakirović svoj debitantski nastup u nekom natjecanju UEFA-e po skupinama okončati pobjedom. Čast Astane spasio je Kamo Hovhanisjan u 78′ minuti, na Tomasovljevu asistenciju – 3:1.


Tu, međutim, nije bio kraj golovima na stadionu Maksimir. Igrala se 85. minuta kada su igrači s modre klupe još jednom natjerali goste na polazak s centra. Luka Menalo uposlio je Antonija Marina, čiji je udarac obranio Josip Čondrić. U nastavku akcije lopte se dokopao Bogdan Mihajličenko, koji je još jednom potražio Marina pred golom. Ovoga puta Čondrić je bio nemoćan – 4:1.


Točka na „i“ stavljena je u trećoj minuti sudačke nadoknade. Mihajličenko je upisao još jednu asistenciju, a strijelac je bio Tibor Halilović – 5:1.


Dinamo – Astana 5:1

Stadion Maksimir. Gledatelja: 8.546. Sudac: Pawel Raczkowski (Poljska) 7. Strijelac: 1:0 Petković (43′-11m), 2:0 Petković (51′-11m), 3:0 Bulat (58′), 3:1 Hovhanisjan (78′), 4:1 Marin (85′), 5:1 Halilović (90’+3′). Žuti kartoni: Šutalo (Dinamo), Darboe, Lončar, Amanović, Harojan (Astana).


DINAMO: Nevistić 7 – Moharrami 6,5, Šutalo 6,5, Perić 6,5, Ljubičić 7 (82′ Mihajličenko 7) – Mišić 7, Bulat 7 (65′ Halilović 7) – Emreli 6,5 (65′ Menalo 7), Baturina 7, Vidović 7 (73′ Marin 7) – Petković 7,5 (73′ Kulenović 7).


ASTANA: Čondrić 6 – Bejsebekov 6 (45′ Harojan 5), Tomašević 6, Amanović 6 – Hohvanisjan 6,5, Ebong 5,5, Lončar 6 (62′ Kuat-), Vorogovskij 5,5 (62′ Dosmagambetov -) – Tomasov 6,5, Darboe 5 (85′ Ajmbetov -), Ourega 5,5 (85′ Jovančić -).

 


>