Pretkolo Lige prvaka

Dinamo odigrao 1:1 protiv Ferencvaroša, odluka za sedam dana u Budimpešti

Ivana Vaupotić

Dani Olmo majstorskim je pogotkom doveo modre u vodstvo/D. KOVAĆEVIĆ

Dani Olmo majstorskim je pogotkom doveo modre u vodstvo/D. KOVAĆEVIĆ



ZAGREB Kroz devedeset minuta prve utakmice trećeg pretkola Lige prvaka, Dinamo nije uspio iskoristiti sve što nosi igranje na domaćem terena. Zapravo, sada je prednost na Ferencvaroša, kojem je za prolaz dovoljan remi bez golova na uzvratu u Budimpešti, zakazanom za idući utorak.


Kao što je i najavio, Nenad Bjelica na teren je izveo udarnu jedanaestorku bez iznenađenja. U srcu veznog reda spojio je Danija Olma i Amera Gojaka, koji je defenzivno jači od Lovre Majera, čija je nedavna izvedba u srazu s Goricom zaslužila gomilu hvalospjeva. No, Bjelica se ovoga puta odlučio za varijantu koja jamči sigurnost.


Početno odmjeravanje snaga nije dugo trajalo. Olmo je već u 3. minuti odapeo sa dvadeset metara, natjeravši Denesa Dibusza na nekonktrolirano odbijanje lopte dlanovima u polje. Već tu se dalo naslutiti da će obrana Ferencvaroša biti na velikim iskušenjima. Četiri minute kasnije, Mislav Oršić je na vrhu kaznenog prostora gurnuo kratko dodavanje za Olma koji se sjurio u šesnaesterac, gurnuo loptu kroz noge Davida Sigera i nemilosrdno zatresao mrežu – 1:0.




Tribine su istog trena zakuhale na točki vrelišta, dajući snažan vjetar u leđa Dinamu koji je to pokušao ekspresno iskoristiti. Ipak, igrači mađarskog prvaka uspjeli su se relativno brzo oporaviti od šoka zbog rano primljenog gola. Štoviše, u 16. minuti su opasno zaprijetili preko Oleksandra Zubkova čiji je udarac s vrha kaznenog prostora odbijen u korner.


Uslijedilo je razdoblje nadmudrivanja na sredini terena, uz laganu inicijativu Ferencvaroša. Pravih prilika, onih koje podižu gledatelje na noge, nije bilo sve do 32. minute, kada je Dominiku Livakoviću ispala lopta iz ruku nakon ubačaja s lijeve strane. Srećom po Dinamo, dosuđen je prekršaj Ihora Haratina, i to zbog minimalnog kontakta.


Modri su definitvno izgubili zamah koji im je donio rani gol. Doduše,u završnici prvog dijela nanizali su tri udarca iz kuta, ali niti jedan od njih nije donio više od uzdaha s tribina, nakon što bi gosti izbili loptu van svog šesnaesterca. U 45. minuti Dibusz je jedva obranio udarac Izeta Hajrovića sa dvadeset metara.


Nastavak je donio Bjeličinu prokušanu formulu, u obliku prepuštanja lopte i inicijative suparniku i čekanja priliku za ubojitu kontru. No, prvi su zaprijetili gosti, preko Zubkova, čiji je udarac, iskosa s lijeve strane, Livaković odbio u korner. Mađarski prvak nakon toga se razmahao, a u 58. minuti zaledio je stadion Maksimir.


Modri su još jednom bili malo aktivniji promatrači brze akcije gostiju preko lijevog boka. Marcek Heister dao je povratnu loptu za Tokmaca Nguena, koji je snažno raspalio po golu s visine točke za izvođenje jedanaesterca. Livaković je čudesno obranio, ali Siger je bio prvi na odbijancu – 1:1.


Izjednačenje je donijelo promjenu uloga. Sada je Dinamo morao preuzeti inicijativu, a Ferencvaroš se mogao postaviti u defenzivni blok i čekati kontru. Igrala se 63. minuta kada je obrana gostiju pogriješila, omogućivši Hajroviću da odapne po golu sa osam metara. No, umjesto mreže, zatresla se prečka. Do kraja utakmice Dinamo je jednako neuspješno napadao iz svih oružja.


DINAMO – FERENCVAROŠ 1:1


Stadion Maksimir. Gledatelja: 14.283. Sudac: Pawel Raczkowski (Poljska) 7. Strijelci: 1:0 Olmo (7′), 1:1 Siger (58′). Žuti karton: Moro (Dinamo), Siger, Haratin, Škvarka, Signevič, Zubkov (Ferencvaroš).


DINAMO: Livaković 7 – Stojanović 5,5, Lešković 6, Perić 6, Leovac 6 – Ademi 6 – Hajrović 5,5 (od 68′ Majer -), Gojak 5,5 (od 68′ Moro -), Olmo 6,5, Oršić 6 – Petković 5,5 (od 76′ Gavranović -).


FERENCVAROŠ: Dibusz 6 – Lovrencsics 5,5, Dvali 6, Blažič 6, Heister 6 – Siger 6, Haratin 5,5 – Zubkov 6, Škvarka 6 (od 89′ Inhatenko -), Nguen 6 (od 83′ Ćivić -) – Signevič 6 (od 78′ Lanzafame -).