Skroman derbi

Dinamo je pokazao da ovaj Hajduk još uvijek nema moć za veće domete

P. N.

Borja Lopez (Hajduk) i Mario Gavranović (Dinamo)/Foto PIXSELL

Borja Lopez (Hajduk) i Mario Gavranović (Dinamo)/Foto PIXSELL

Trener Siniša Oreščanin je u najavi najvećeg derbija kazao kako će sraz s europskim Dinamom biti test koliko može i zna njegova momčad. Test nije položen!



SPLIT Aktualni prvak i vodeća momčad prvenstva Dinamo je još jednom bio bolji od Hajduka, slavio je golom Gavranovića koji je očigledno “crna mačka” za Splićane. Nije to bila utakmica za uživanje, malo ili gotovo ništa gledatelji nisu vidjeli od jedne i druge momčadi. Dinamovci su još jednom potvrdili svoju neospornu igračku kvalitetu. Nakon 27. odigranih prvenstvenih utakmica Dinamo bježi Hajduku velikih 27 bodova i to sve govori. Sramota! Izdvojili smo četiri detalja vezana u najveći derbi


PALAVERSA NIJE IGRAO


*Sada je više nego evidentno da postoji nekakav problem između trenera Oreščanina i Palaverse. Otkako je potpisao za Manchester City Palaversa je izlazio iz igre oko 60 minute, a trener Hajduka nije nudio odgovore koji drže vodu. Nije ga potom vodio u Pulu uz obrazloženje da je u nekoliko dana odigrao tri utakmice za U-19 reprezentaciju. U najvećem hrvatskom derbiju Palavresa je ostao na klupi do kraja utakmice što je bilo iznenađenje za mnoge. Na presici nakon poraza na upit zašto nije igrao Oreščanin nije ponudio nikakav odgovor. Pametnom dovoljno…


CAKTAŠEVO PONAŠANJE


*Najbolji, najiskusniji i najskuplji igrač bijelih Mijo Caktaš u 74. minuti dobio je izravni crveni karton zbog namjernog udaranja Ivana Šunjića. Istina je da ga je Dinamov igrač povlačio za dres, ali to  ne opravdava Caktaša za njegovo ponašanje. Ostavio je Mijo suigrače na cjedilu. Zaslužio je rigoroznu klupsku kaznu, posebice što u nedjelju Hajduk na svom travnjaku dočekuje Osijek, izravnog konkurenta u borbi za Europu. 


NAVIJAČI




*Navijači su još jednom pokazali koliko vole klub. Iako je bio radni dan, iako sam derbi nije nudio bodovnu neizvjesnot, na Poljud je bilo 26.446 navijača s kupljenom ulaznicom. Svaka čast! Bravo! Malo klubova u Europi se mogu pohvaliti s takvom brojkom. Nažalost, medalja ima i drugu stranu. Početkom drugog dijela dio Torcide je na sjeveru upalio bengalke, a što je još gore, tragičnije zapalili su nekoliko stolica koje su izgorjele. Takvo ponašanje naišlo je na osudu velikog dijela ostalih navijača.


OREŠČANIN


*Treneru Hajduka treba odati priznanje, uspio je donekle stabilizirati momčad koja igra puno bolje nego ranije. Uostalom, nanizao je osam utakmica bez poraza, ostvario je šest pobjeda i dva neodlučna ishoda. Ekipa ima glavu i rep, ali daleko je to još od pravog, moćnog Hajduka. Igra bez klasičnog centarfora prolazi protiv manjih klubova, dok protiv jačih, kvalitetnijih to nije slučaj. U najavi najvećeg derbija kazao je kako će sraz s europskim Dinamom biti test koliko može i zna njegova momčad. Test nije položen. Osim toga poraz je gotovo pretvorio u pobjedu svojom izjavom da je apsolutno pozitivan bez obzira na poraz. Hajduk se može i ne plasirati u kvalifikacije za Europsku ligu, to će navijači oprostiti igračima, ali poraz od Dinama uvijek je posebno bolan i to Oreščanin mora imati na umu.