Zahtjevna prepreka

Dinamo čeka jedan od ključnih susreta u utrci s Rijekom, Modri su osvojili tek četiri boda protiv Lokosa ove sezone

Davor Petrović

Gabriel Vidović u dvoboju s Markom Vukčevićem/Foto PIXSELL

Gabriel Vidović u dvoboju s Markom Vukčevićem/Foto PIXSELL

Iako su u Maksimirskoj 128 utakmicu s Rijekom označili kao ključnu, uzevši u obzir scenarij u kojem Rijeka ostvaruje skoro sve pobjede do kraja prvenstva, trenutni prioritet predstavlja im Lokomotiva



ZAGREB  Osam mjeseci kasnije Dinamo i Varaždin odigrali su svoju utakmicu 5. kola SuperSport HNL-a, čime je ljetvica konačno poprimila realne konture. Modrima su golovi Martina Baturine i Gabriela Vidoviću donijeli pobjedu i dva boda zaostatka za vodećom Rijekom šest kola prije kraja sezone, a sve skupa je Sergeja Jakirovića napunilo optimizmom. Doduše, to je i razumljivo jer njegov dosadašnji trenerski opus u Maksimirskoj 128 nije bio impresivan, čak ni kada se u obzir uzme izbacivanje Betisa na početku nokaut faze Europske lige.


Preciznije, Jakirovićev Dinamo sve donedavno nije imao kontinuitet rezultata, a ni taktičke konture koje bi išle korak dalje od oslanjanja na veću individualnu kvalitetu od suparnika u HNL-u ili čekanja u bloku na međunarodnoj sceni. Sada je tu šest uzastopnih pobjeda i vjera da dvostruka kruna nije neuhvatljiva.


– Mislim da smo protiv Varaždina apsolutno sve kontrolirali od prve sekunde igre. Stvorili smo jako puno prilika i jedino mi je žao što se nismo nagradili pravim učinkom i otišli na više golova razlike. Stvarno smo imali jako puno dobrih šansi. Neke smo promašili, a neke je sjajno obranio njihov vratar Oliver Zelenika. Žao mi je što smo se doveli u nepotrebnu nervozu i neizvjesnost kada smo napravili četiri vezane pogreške, ali i nakon toga smo imali nekoliko dobrih situacija za riješiti utakmicu. Najbitnije je da smo osvojili tri boda – ističe Jakirović.


Nova formacija




I na ovoj utakmici Dinamo je zaigrao s trojicom stopera u zadnjoj liniji i tandemom napadača. Prema njegovim riječima, momčad na taj način djeluje puno bolje i opasnije.


– Zbog toga smo i promijenili formaciju. Bili smo neko vrijeme na tom tragu, ali nije lako promijeniti sustav igre kada su se određeni igrači naviknuli na njega. Ipak, nakon Kupa smo se odlučili baš za taj korak. Smatram da imamo još prostora za korigiranje u fazi obrane, ponajviše u situacijama kada izgubimo loptu. Radimo na tome cijelo vrijeme i za sada to djeluje stvarno dobro. Međutim, moramo biti bolji u realizaciji – rezonira maksimirski šef struke, dodajući da je u takvoj formaciji lakše i Bruni Petkoviću koji se više voli izvlačiti prema veznom redu, pa onda u takvim situacijama ipak ostaje jedan istureni napadač.


Preciznije, Jakirović tvrdi da je njegov najvrijedniji centarfor situacijski toliko inteligentan da i sam pronađe prostor. Osim Petkovića, trener Dinama nahvalio je i Vidovića.


– Njemu odgovara ova uloga na lijevoj strani, kad igramo u ovakvoj formaciji. Stalno razgovaramo s igračima i tražimo povratnu informaciju. Vidoviću nije problem istrčati što treba, a u fazi napada ima potpunu slobodu. Uvijek je opasan, Varaždinu je zabio sjajan gol i imao je nekoliko lijepih poteza – zaključio je Jakirović.


Samopouzdanje


Počevši nakon 15. ožujka i teškoga debakla na uzvratu osmine finala Konferencijske lige u Solunu, Dinamo sada iza sebe ima seriju od šest domaćih pobjeda, koju čine prvenstveni dvoboji s Rudešom (3:0), Hajdukom (1:0), Istrom 1961 (4:1), Goricom (2:0) i Varaždinom (2:1), te polufinale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa na Poljudu (1:0). Suvišno je objašnjavati da su Jakirović i njegovi štićenici zbog toga puni samopouzdanja.


Zatim, dodatni impuls vjerojatno su im donijele i stručne procjene da su sada prvi favoriti za osvajanje naslova prvaka, iako imaju dva boda manje od Rijeke, a 5. svibnja gostuju na Rujevici. Upravo je ta utakmica u Maksimirskoj 128 označena kao ključna. Modri trust mozgova u obzir je uzeo scenarij u kojem Rijeka ostvaruje skoro sve pobjede do kraja prvenstva, a zatim je zaključio da osvajanje tri boda na Rujevici gura Dinamo prema naslovu prvaka.


Naravno, moguć je i drugačiji rasplet. U svakom slučaju, za društvo iz Maksimirske 128 trenutni prioritet predstavlja nedjeljno gostovanje kod Lokomotive u Kranjčevićevoj. Doduše, već sada je jasno da će Dinamo tamo igrati u domaćoj atmosferi jer je ishod prvih demokratskih izbora u klubu za sobom povukao i povratak navijača na tribine. Opet, slične uvjete modri ansambl imao je i tijekom tri prijašnja ogleda s Lokomotivom, a osvojio je tek četiri boda.



Standings provided by Sofascore