Filip Bradarić

Dijete Hajduka i kapetan Rijeke: Evo što je bila tajna šampionske generacije bijelih

Portal Novi list

Foto: Arhiva NL

Foto: Arhiva NL

Rijeka je moj drugi klub i grad, kaže Filip Bradarić



RIJEKA – Filip Bradarić jedan je od onih nogometaša koji su tijekom svoje karijere igrali Jadranski derbi u dresovima oba rivala. Osvajač svjetskog srebra je izdanak Hajdukove škole, no ostavio je dubok trag u dresu Rijeke s kojom je prije četiri godine osvojio – »duplu krunu«. Nosio je potom i kapetansku traku riječkoga prvoligaša, a trenutno brani boje Al Ahlija, prvoligaša iz Saudijske Arabije.


– Nismo zadovoljni rezultatima u dosadašnjem tijeku sezone. Svi u klubu i oko njega očekivali su puno više, borbu za sam vrh ljestvice. Klub je u jednom trenutku upao u financijske probleme što se osjetilo na igrama i rezultatima. Sada je puno bolje, financijski smo se stabilizirali – započeo je Filip, kojemu boravak u Saudijskoj Arabiji olakšava obitelj, supruga Melani, petogodišnji sin Luka i šestomjesečna kći Lana. Bradarića ugovor s Al Ahlijem veže do ljeta 2023. godine.


– Uvijek kada počne prijelazni rok, pokrene se priča oko mogućeg povratka na Poljud. No, ne pita se samo mene oko možebitnog povratka. Tu važnu odluku, možda i najvažniju, donosi klub. Kada završi prvenstvo, vidjet ću sa čelnicama kluba kakva su njihova promišljanja, ulazim u zadnju godinu ugovora. U ovom trenutku o tome ne razmišljam, želim na najbolji način odigrati završnicu sezone. Mogu samo kazati da su me ljudi u Al Ahliju primili kao da sam ovdje rođen – dodao je Bradarić, kojega navijači Rijeke pamte po tome da je bio dio momčadi koja je donijela prvi, povijesni naslov prvaka na Kvarner.


Kekova formula




– Bili su to uistinu prekrasni dani. Srušili smo dominaciju Dinama. Imali smo sjajnu momčad, a bili smo i prava klapa, družili smo se izvan terena. U toj činjenici leži najveći dio našeg velikog uspjeha. Grad, navijači, cijela Županija stali su uz nas. Bili su nam dvanaesti igrač. A kada se tek prisjetim kako su nam doček priredili nakon osvajanja duple krune….


Naravno da nije zaobišao trenera te momčadi – Matjaža Keka.


– On je tvorac tog uspjeha, vjerovao je u igrače i kada nismo bili pravi. Vrhunski stručnjak, strašno mi je pomogao, bio mi je velika podrška. Vjerovao je u mene od prvog dana kada sam odjenuo dres Rijeke. Velika mi je bila čast kada mi je dao kapetansku traku. Ipak, ja nisam dijete Rijeke, nego igrač sa strane, i pritom hajdukovac. Rijeka je moj drugi klub i grad. Ne mogu ne spomenuti Armadu koja je bila uz igrače, bodrili su nas na svakoj utakmici.


U vrijeme Kekove »vladavine« Jadranski derbiji uglavnom su išli na stranu Rijeke.


– Kek je imao formulu kako se suprotstaviti Hajduku. Ako se dobro sjećam, desetak utakmica zaredom nisu nas uspjeli pobijediti. Imali smo strašnu momčad, izuzetno kvalitetni igrački kadar koji je Kek znalački posložio i vodio. Njegov rukopis bio je prepoznatljiv na svakoj utakmici jer je svaki igrač znao što mu je raditi na terenu.


Hajduk nema izbora


Ove nedjelje Rijeka dočekuje Hajduk. Splićanima su bodovi potrebniji nego domaćinima koji su ispali iz borbe za naslov.


– Šteta je što je Hajduk kiksao protiv Slaven Belupa, da je tamo osvojio sva tri boda, a nakon kiksa Dinamo u srazu s Lokomotivom, imao bi veliku šansu da osvoji toliko priželjkivanu titulu. Hajduk nema izbora, trebaju mu sve pobjede do kraja prvenstva i oni to dobro znaju. Na Rujevicu trebaju istrčati s pobjedničkim gardom jer samo ako se tako od prve minute postave, mogu se nadati pozitivnom rezultatu. Hajduk ima niz kvalitetnih, iskusnih igrača. Sigurno da oni mogu do duple krune, ali činjenica je da više ne odlučuju samo o prvom mjestu.


Rijeka pod vodstvom trenera Gorana Tomića igra najljepši nogomet.


– Trener Goran Tomić me oduševljavao svojim radom još dok je vodio Lokomotivu. Posložio je momčad koja je igrala odličan nogomet. Isto tako sjajno radi s Rijekom, svi se slažu da igraju najljepši nogomet, vole se nadigrati, najefikasnija su momčad lige. Velika je šteta što su kiksali u dvobojima s Hrvatskim dragovoljcem i Goricom. Ti porazi stajali su ih borbe za prvaka – rekao je Filip.


Finale kao mogući uteg

Na Poljudu se uskoro igra i finale Kupa Hrvatske između Hajduka i Rijeke.


– Ako Hajduk ne osvoji prvenstvo, finale Kupa Hrvatske bit će im velik uteg. U tu jednu utakmicu stat će im cijela sezona. Nije lako igrati pod pritiskom. Vjerujem i navijam da Livaja i društvo, uz pomoć Torcide, podignu Rabuzinovo sunce – poručio je Bradarić.