Kalkulacije

Deset klubova osiguralo nastavak natjecanja u EL, Dinamo je u utrci za preostalih šest mjesta

Hina

Emanuel Aiwu (Rapid) i Komnen Andrić (Dinamo)/Foto REUTERS

Emanuel Aiwu (Rapid) i Komnen Andrić (Dinamo)/Foto REUTERS

Modri su uoči gostovanja kod West Hama osigurali plasman u Konferencijsku ligu



ZAGREB  Uoči posljedneg kola natjecanja po skupinama Europske lige 10 klubova je osiguralo nastavak natjecanja, pri čemu su Bayer Leverkusen, Lyon, Monaco i West Ham United osigurali i prva mjesta u svojim skupinama i direktan plasman u osminu finala.


Za preostalih šest mjesta koja vode dalje u EL bori se i zagrebački Dinamo, a za “Modre” je utješna vijest kako su barem osigurali “europsko proljeće” u Konferencijskoj ligi.


U Europskoj ligi osam je skupina, a osam pobjednika će izboriti direktan plasman u osminu finala. Drugo mjesto vodi u play-off u kojem će drugoplasirani igrati protiv trećeplasiranih iz Lige prvaka, dok treće mjesto vodi u play-off Konferencijske lige.




Dalje sigurno idu Bayer Leverkusen, Lyon, Monaco i West Ham United kao pobjednici skupine, te Rangers, Real Betis, Eintracht Frankfurt, Galatasaray, Lazio i Olympiakos.


RASPLET PO SKUPINAMA


SKUPINA A: Lyon (15), Rangers (7), Sparta Prag (4), Brondby (2)


Lyon je osigurao prvo mjesto i direktan plasman u osminu finala EL, dok u play-off ide Rangers. Za treće mjesto i put u Konferencijsku ligu borit će se Sparta i Brondby, a odluka će pasti u njihovom međusobnom susretu u Pragu. Česima je dovoljan i bod.


SKUPINA B: Monaco (11), PSV Eindhoven (8), Real Sociedad (6), Sturm (1)


Momčad iz Kneževine, koju vodi Niko Kovač, pobjednik je skupine što donosi direktan plasman u osminu finalu. PSV i Real Sociedad će u međuobnom susretu u San Sebastianu odlučiti tko ide u play-off EL, a tko u play-off KL. Španjolski sastav ima dva boda manje i za osvajanje drugog mjesta treba mu pobjeda.


SKUPINA C: Leicester City (8), Spartak Moskva (7), Napoli (7), Legia Varšava (6)


Ovo je skupina u kojoj sva četiri kluba mogu dalje. Leicester City, Spartak i Napoli mogu i do prvog mjesta, dok jedino Legija ne može biti pobjednik skupine. Leicester je jedini koji ima sigurno ‘proljeće’, barem u Konferencijskoj ligi, ostali mogu u četvrtak i završiti europsku priču. Mnogo je kombinacija, što garantira dva sjajna dvoboja. Napoli će na svom travnjaku loviti pobjedu protiv Leicester Cityja, dok se u drugom susretu u Varšavi sastaju Legija i Spartak.


SKUPINA D: Eintracht (11), Olympiakos (9), Fenerbahče (5), Antwerpen (2)


Eintracht i Olympiakos nastavljaju natjecanje u EL, a samo je upitno u kojoj fazi. Fenerbahče seli u Konferencijsku ligu, dok Antwerpen u četvrtak završava europsku sezonu. Njemački sastav ima dva boda više od momčadi iz Pireja i bolji je u međusobnom srazu. Eintrachtu je za potvrdu prvog mjesta dovoljan i bod na gostovanju u Istanbulu, dok Olympiakos za “jedinicu” treba pobjedu u Belgiji i pobjedu Fenera.


SKUPINA E: Galatasaray (11), Lazio (8), Marseille (4), Lokomotiv (2)


Galatasaray i Lazio idu dalje, a u međusobnom susretu na Olimpicu će odlučiti o pobjedniku skupine. “Nebesko-plavima” igra samo pobjeda, no nije nebitno s kojom razlikom. U prvom susretu Turci su slavili sa 1-0. Prvi kriterij u međusobnim srazovima je broj bodova, nakon toga razlika pogodaka u međusobnim susretima, pa broj golova postignutih u međusobnim susretima…U drugom susretu u Moskvi Lokomotiv će loviti bilo kakvu pobjedu za treće mjesto i prelazak u KL.


SKUPINA F: Crvena zvezda (10), Braga (9), Midtjylland (8), Ludogorec (1)


Crvena zvezda vodi na ljestvici, no beogradski sastav čeka neugodno gostovanje kod Brage kojoj pobjeda donosi prvo mjesto. U drugom susretu sastaju se Ludogorec i Midtjylland. Bugari su otpali iz svih kombinacija, a Danci bi s pobjedom i uz remi u Portugalu mogli i do prve pozicije jer su bolji u međusobnom stazu od Zvezde.


SKUPINA G: Bayer Leverkusen (13), Real Betis (10), Celtic (6), Ferencvaroš (0)


Ovo je jedina skupina u kojoj je sve jsno. Bayer je pobjednik skupina i ima osiguran direktan plasman u osminu finala, Real Betis ide u play-off EL, a Celtic seli u play-off KL. Ferencvaroš će u četvrtak igrati posljednjih 90 europskih minuta ove sezone. U zadnjem kolu sastaju se Celtic – Real Betis, te Ferencvaroš – Bayer Leverkusen.


SKUPINA H: West Ham (13), DINAMO (7), Genk (5), Rapid (3)


U nama najzanimljivijoj skupini, West Ham je osigurao prvo mjesto, a ostalo je sve otvoreno. Dinamo bi barem remijem u Londonu osigurao drugo mjesto, a “Modri” mogu ostati na drugoj poziciji i u slučaju poraza, no tada im treba pomoć Rapida koji ne smije izgubiti u Belgiji. Za hrvatskog prvaka dobra je vijest, što Rapid može do “proljeća u Konferencijskoj ligi”, pa će Austrijanci biti motivirani.