Povratak Treće lige

Derbijima u Opatiji, na Mavrincima i u Senju počinje drugi dio trećeligaške sezone

Ivan Volarić

Opatijski crno-bijeli su glavni favoriti za naslov prvaka, osim toga jedini su iskazali interes za odlazak u viši rang. Svima ostalima prvi cilj je nakon osam proljetnih kola ugurati se u Ligu za prvaka i osigurati mirniju završnicu prvenstva



RIJEKA Nehaj – Crikvenica, Rudar – Uljanik, Rovinj – Jadran, Grobničan – Vinodol, Opatija – Krk i Novigrad – Pazinka parovi su subotnjeg 15. kola (15 sati) Treće HNL – zapad. Opatijci u drugi dio sezone ulaze s vodeće pozicije (33), imaju šest bodova prednosti od drugoplasiranog Grobničana. Osim toga, jedini su i službeno iskazali interes za odlaskom u viši rang. Momčad s Mavrinaca predvodi skupinu od pet klubova koji su trenutno na pozicijama koje vode u Ligu za prvaka. Grobničan ima 27, Rudar 26, Krk 23, Crikvenica 21, a šesti porečki Jadran 18 bodova. U donjem domu su prezimili Novigrad (15), Uljanik (14), Vinodol (14), Nehaj (14), Rovinj (14) i Pazinka (13). Nakon osam proljetnih kola liga će se podijeliti na dva dijela – Ligu za prvaka i Ligu za ostanak. U obje lige odigrat će se još pet kola – jednokružno. Zimsku stanku i pripreme klubovi su shvatili itekako ozbiljno, tome svjedoče i minimalne promjene u igračkom kadru. Teško se sjetiti kada je bilo manje igračkih prijelaza na trećeligaškom »mercatu«. Doduše, tome su pridonijeli i propisi koji onemogućuju promjene sredina igrača bez dozvole klubova. Trećeligaški lider i najveći favorit za naslov prvaka Opatija posegnuo je tako za pojačanjima iz inozemstva. Marko Bjelanović otišao je u Norvešku, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stigao je Ivor Weitzer, a iz Sirije palestinski napadač Islam Batran. Pitanje je doduše hoće li obojica biti na raspolaganju treneru Bogolinu za prvo proljetno kolo budući da još nije okončan proces njihove registracije.


– Pripreme su bile standardne, borili smo se s uobičajenim stvarima, a sve će, kao i uvijek kada su u pitanju pripreme, pokazati prvenstvene utakmice. Treće, četvrto kolo nastavka sezone će već pokazati gdje smo i što smo – govori Zoran Bogolin, trener Opatijaca, koji su ove sezone jasno zacrtali cilj: prvo mjesto i pokušaj proboja u Drugu HNL. Ozbiljan pristup – Igrači su stalno kukali da je klub bez ambicija, da se ne želi ići u viši rang natjecanja. Sada je klub pokazao ambiciju pa da vidimo koliko su igrači doista ambiciozni! Sve ovo smo napravili zbog igrača, ako ne budu pokazali dovoljnu ambiciju, onda ćemo ih zamijeniti. Neka se se sada pokažu – dodao je Bogolin.


Proljetni dio sezone dobro će doći i kao priprema za drugoligaške kvalifikacije.




– Mora se u svaku utakmicu ući maksimalno, inače neće biti dobro. Svaka utakmica će nam biti jaka i ispit za kvalifikacije. Nažalost, čujem da će se igrati samo jedna utakmica u kvalifikacijama što je sa sportskog stajališta katastrofa – rekao je Bogolin.


U redovima Grobničana, prvih pratitelja lidera, nije ove zime sve išlo onako kako je to zamislio trener Dušan Gruevski. – Nismo baš odradili sve onako kako smo htjeli – započeo je trener Grobničana.


– Bilo je na početku priprema dosta ozlijeđenih igrača. To su posljedice malonogometnih aktivnosti. Odradili smo sve koliko smo mogli. Iskreno, ne znam u kakvom stanju dočekujemo početak prvenstva. Priključili smo pripremama jednoga kadeta i dva juniora. U nastavku sezone ćemo pružiti priliku mladima. Stipe Jukić se polako vraća nakon ozljede. Trebat će nam dva, tri kola da uđemo u ritam i da se kompletiramo. Manje-više se sve zna. Nije bilo velikih promjena, zadovoljni smo što smo ostali na okupu.


U Opatiji će se vjerojatno svima dignuti kosa na glavi kada pročitaju da na Mavrincima nisu baš najspremniji za početak proljeća. Općepoznata je činjenica da su Grobničani najopasniji kada nitko na njih ozbiljno ne računa.


– Moguće da je tako, ha, ha, ha… – nastavlja Gruevski. – U svakom slučaju, očekujemo zanimljivo proljeće. bit će dosta neizvjesnih utakmica. Opatija ima veću bodovnu zalihu, sve ostalo je više-manje tu negdje. Nemamo pritiska, želimo napraviti što bolji rezultat i pritom dati šansu mladim igračima. Puno je utakmica još za odigrati, nadamo se da ćemo uspjeti što prije osigurati Ligu za prvaka. Ima još osam kola do doigravanja, puno je bodova u igri i ne smije se nitko opustiti. Imperativ je što ranije osigurati Ligu za prvaka i dati šansu mladim igračima – rekao je Gruevski.


Pojačanja na Bahalinu


I Davor Dželalija, trener Krka, nije baš najzadovoljniji s pripremnim razdobljem.


– Bilo je dosta problema u pripremama, igrali smo dosta utakmica, ali zbog problema s kadrom u ne baš kompletnom sastavu – započeo je Dželalija. – Nesreća je što imamo malo lošiji ždrijeb na početku, ali morat ćemo se ekipirati i podignuti razinu igre kroz prvih nekoliko kola da bismo mogli parirati vodećim ekipama u ligi. Prvi cilj je plasman u »play-off«, ali u nogometu se nikada ne zna. Imamo osam bodova prednosti. Dvije do tri pobjede trebale bi biti dovoljne za potvrdu plasmana u prvih šest. Nadam se da ćemo to što prije ostvariti.


Marijan Tomić, trener-igrač Vinodola, dobio je u prijelaznom roku dva zvučna pojačanja. Na Bahalin je stigao iskusni veznjak Željko Tomić, te Brazilac Gabriel Simao, koji je igrao u austrijskoj četvrtoj ligi.


– Dosta dobro smo odradili pripreme, vrijeme nas je poslužilo, uvjeti za rad su bili dobri. Bio je dobar odaziv na treninzima, dečki su svjesni situacije i maksimalno smo se spremili. Čeka nas zahtjevan posao. Imao sam i pomoćnika u Adamu Djekeu. Dobro smo radili i trenirali – rezimira Tomić odrađeno na Bahalinu za zimske stanke nakon koje Novljani priželjkuju uzlet prema Ligi za prvaka.


– Naravno! Bilo bi idealno kada bismo se uspjeli ugurati među šest i onda odigrali završnicu prvenstva bez stresova. Bit će sigurno teško, zadali smo si težak cilj, ali nadamo se da ćemo uspjeti – rekao je Tomić.


Senjski stručnjak Nehajev Svast preuzeo je crikveničku klupu u stanci.


– Morali smo s obzirom na školske i poslovne obaveze igrača pomaknuti trening u kasniji termin, na pomoćno igralište s umjetnom travom. To igralište je manjih dimenzija. Nadam se da će nam vrijeme dozvoliti da u ovom zadnjem tjednu koristimo glavni teren. Tu pak moramo trenirati ranije pa se javlja problem s izostancima s treninga. Međutim, sve su to uobičajeni problemi. Nadam se da će sve to ipak biti u najboljem redu. Kada je govora o prvenstvu, nitko ne može ništa garantirati neovisno o tome kako su pripreme odrađene. Možeš odraditi vrhunske pripreme u vrhunskim uvjetima pa te možda rezultat neće pomaziti. Sigurno da su dobre pripreme dobra pretpostavka uspješnih igara, ali tu nema garancija.


Svast u Senju


Kirci su trenutno među prvih šest momčadi na ljestvici i tu će pokušati ostati.


– Svi se pokušavamo ugurati među tih prvih šest momčadi nakon osam kola nastavka jer to garantira mirnih zadnjih pet kola. Liga je jako izjednačena i svi klubovi još mogu uskočiti u Ligu za prvaka. Puno će toga ovisiti o rasporedu, o tome kako će tko ući u prvenstvo. Odlučivat će bod, dva o tome tko će biti peti, šesti ili sedmi i osmi.


Nehajev Svast će u subotu debitirati na klupi Crikvenice u svojem Senju.


– Prvo pa muško! Nije mogao biti teži početak za mene. Međutim, nemam problema s tom utakmicom. Nisam vjerojatno ni prvi, a ni zadnji trener iz Senja koji je igrao protiv Nehaja u Senju. Već su moji kolege Lopac i Vukelić biti na suprotnoj strani. Ova utakmica je specifična zbog specifične situacije u kojoj se Nehaj nalazi. Naravno da ima malo zezancije od mojih kolega i prijatelja. Znam da u subotu nitko u Senju neće navijati za mene, ali to tako i treba biti! – rekao je Svast.


Dario Dabac, trener Nehaja, u najgoroj je situaciji od svih kolega na klupama primorskih i ličkih trećeligaša. Samo bod ga dijeli od posljednje Pazinke, ali i četiri boda od Lige za prvaka.


– Pripreme su bile specifične utoliko što su s nama trenirali juniori tako da je jako puno njih dio prve ekipe – govorio je Dabac. – U biti, već smo počeli pripreme za ljeto. Cilj je ostati u ligi, međutim, nama je u svjetlu moguće reorganizacije lige svejedno hoćemo li biti treći ili posljednji. Krenuli smo upravo zbog juniora s treninzima 7. siječnja, vraćamo sve naše dečke, još imamo neke koji se školuju u Rijeci. Ne možemo misliti samo o tome što će biti u prvom kolu protiv Crikvenice iako se veselim toj utakmici. Reći ću vam zašto! Zato jer je to bila moja prva utakmica na klupi Nehaja. Potpuno zasluženo smo je izgubili. Crikvenica je izgledala kao »space-shuttle« za nas. Jednostavno me veseli nova utakmica i usporedba s Crikvenicom. Međutim, ta utakmica neće odlučivati o proljeću. Što se tiče igračkog kadra, volio bih da sam mogao angažirati još jedno krilo ili jednog napadača, recimo Rui Costu ili Van Bastena, ali ovo je naša godina štednje ili izjednačenja uvjeta koje smo trošili prošle godine u Četvrtoj HNL. Pružit ćemo šanse svim našim igračima. Vrijeme nas je poslužilo, trenirali smo cijelo vrijeme na našem terenu. Branko Svast nam je omogućio maksimalne uvjete!


Dabac smatra da subotnji derbi, ma koliko bio važan za navijače, neće riješiti ništa ključno u senjskom nogometnom proljeću.


– Znate kako kažu: ako dobiješ Crikvenicu u prvom kolu nastavka, onda su pripreme bile super, a ako ne dobiješ, onda će početi propitkivanje. Sve je to normalno, Međutim, ta jedna utakmica protiv Crikvenice neće promijeniti ništa ključno kada govorimo o našem proljeću – dodao je stručnjak koji je između ostaloga svojedobno otkrio u Gospiću braću Ivana i Hrvoja Smolčića, aktualne prvotimce Rijeke i Orijenta 1919.


– Braća Smolčić, Nikšić, Biškupović… To je moja prva generacija kao instruktora Ličko-senjske županije gdje smo ja i gospodin Mrkonjić iz Gospića doveli to 2000. godište do razine da smo odigrali 0:0 s Primorsko-goranskom i 1:1 sa selekcijom Istarske županije. Kasnije su ljudi iz HNK Rijeka, trener Tomislav Čizmarević, ondašnji šef škole Predrag Stilinović i skaut Boro Milanović adekvatno reagirali. Osobno sam vezan uz tu generaciju 1999. s kojom sam osvojio svoj prvi trofej na Kvarnerskoj rivijeri. Drago mi je da igra Lepinjica, ali i prije tog godišta je bilo dobrih igrača poput Šanteka, Mulca, Kovačevića, Ivančevića…, samo ti dečki možda nisu dobili pravu priliku – rekao je Dabac.