Liga nacija

Dejan Lovren uoči Francuske: “Tri boda bi nam dala naboj, drugačije ćemo se postaviti”

Davor Petrović

Dejan Lovren/Foto PIXSELL

Dejan Lovren/Foto PIXSELL

Gledajući statistike, jasno je da nam Francuzi ne leže u nogometu, rukometu, košarci... Mislim da smo u proteklim dvjema godinama dosta naučili, počevši od finala SP-a - kaže Lovren



ZAGREB  Prošli mjesec donio je dva poraza Hrvatske u Ligi nacija i medijski istup Dejana Lovrena, koji je, bez dlake na jeziku, prozvao suigrače nakon debakla u Portu.


– Inače volim razgovarati sa suigračima prije utakmice, no ne držim govore. Nas nekoliko starijih tada je povisilo ton jer na utakmici s Portugalom ništa nije štimalo. Mislim da uvijek trebamo nekoga tko će podići glas i mobilizirati momčad – objasnio je Lovren, uoči novog ogleda s Francuskom.


Njemu je transfer iz Liverpoola u Zenit donio veću minutažu, a samim time i sigurnost u igri.




– U ovim mi je godinama važno da imam fond utakmica. Posljednje dvije sezone u Liverpoolu nisam puno igrao i zato mislim da sam povukao pravi potez. Drago mi je da imam utakmice svaka tri dana, a to dobro dođe i reprezentaciji. Kada nema kontinuiteta u klubu, teško je očekivati velike utakmice u dresu svoje zemlje – istaknuo je Lovren.


Posljednje utakmice su pokazale da hrvatska vrsta ima problema s prekidima suparnika u zoni centaršuta, a to je nešto što svakako treba popraviti u srazu sa svjetskim prvacima.


– To nam definitivno nije jača strana i jasno je da na takvim stvarima moramo raditi. Mislim da smo sa Švedskom bili bolji u tom segmentu igre. Najvažnija je koncentracija svih u obrani. Svaki od nas mora imati i čuvati svog igrača. Međutim, u klubovima igramo drugačije. Moramo prihvatiti izbornikove zahtjeve i podići taj dio na višu razinu. Recimo, u Parizu smo napravili grešku kod kornera i primili gol za 3:2 – rekao je 31-godišnji stoper.


Suvišno je isticati da se i on nada pobjedi nad svjetskim prvacima.


– To se može dogoditi, a sve ovisi o nama. Gledajući statistike, jasno je da nam Francuzi ne leže u nogometu, rukometu, košarci… Mislim da smo u proteklim dvjema godinama dosta naučili, počevši od finala Svjetskog prvenstva. Jasno je da im možemo zabiti golove, ali, po meni, prelako ih primamo. U trenutku kada izgubimo loptu, moramo se postaviti brzo i dobro – objasnio je Lovren, dodajući da će Hrvatska večeras odigrati dobru utakmicu.


Zlatko Dalić je već u nekoliko navrata rekao da nikada nije pogledao snimku spomenute bitke za naslov svjetskog prvaka, uz napomenu da bi to bilo previše bolno.


– Laže. Sigurno je pogledao, ha, ha, ha… Meni su ti golovi izašli negdje na internetu pa sam ih morao pogledati – ispalio je Lovren.


Nije tajna da Francuska spada među reprezentacije koje Hrvatska nikada nije savladala.


– Na to nas nitko ne treba podsjećati. Sami smo svjesni da s njima ne bilježimo dobre rezultate. Uvijek igramo lijep nogomet protiv njih, a na kraju izgubimo utakmicu. Bilo bi mi puno draže da smo u finalu Svjetskog prvenstva igrali najružniji nogomet i pobijedili. Sada ćemo se drugačije postaviti. Pobjeda nad Francuskom bi nam dala naboj kakav nam je, naprimjer, dala utakmica s Nigerijom u Rusiji – rekao je jedan od senatora hrvatske svlačionice.


Prema njegovim riječima, mnogi zanemaruju značaj Oliviera Girouda, a on je vrlo bitan dio francuske igre.


– Ljudi ga vrlo često podcjenjuju. Giroud već godinama igra za najbolje engleske klubove i jako ga je teško čuvati. Francuzi imaju dvije vrhunske momčadi koje mogu u svakom trenutku poslati na teren. Da, jasno je da će nam s njima biti jako teško – zaključio je Lovren.