Predsjednik HNS-a

Davor Šuker ekskluzivno za Novi list: Bojim se da se Europsko prvenstvo neće igrati!

Marko Cvijanović

Foto: I. KRALJ/PIXSELL

Foto: I. KRALJ/PIXSELL

To će, uostalom, biti i moj stav tijekom videokonferencije ovoga utorka na kojem će UEFA, predvođena predsjednikom Aleksandrom Čeferinom i članovima Izvršnog odbora, a uz sudjelovanje predstavnika 55 članica, donositi konačnu odluku o pitanju održavanja EURO-a 2020 - kaže prvi čovjek hrvatskog nogometa



RIJEKA – Nogomet je do daljnjega na… čekanju! U cijeloj Europi igra se jedino u Rusiji i Turskoj koja u nedjelju čeka veliki derbi između Galatasarayja i Bešiktaša. Ako se, naravno, u međuvremenu nešto ne promijeni pa i tamo stane lopta. Koronavirus je u svakom slučaju paralizirao »najljepšu igru«. Stala su i natjecanja pod izravnom ingerencijom UEFA-e, do daljnjega su odgođene utakmice u Ligi prvaka i Europskoj ligi, pod velikim pitanjem je i održavanje Europskog prvenstva. Čekaju se neka bolja, sretnija i zdravija vremena…


– Dogodilo se nešto nikad viđeno u povijesti sporta. Moramo biti zabrinuti za zdravlje sportaša, navijača i svih ostalih konzumenata u nogometu, ali i sportu općenito. Ovo je izvanredna situacija koju nitko nije mogao predvidjeti, ali s njom se moramo nositi. Pristupili smo ovom problemu maksimalno odgovorno, a nije jednostavno. Ovo je katastrofa za sport i privredu, ali ljudski životi svima nam moraju biti na prvom mjestu – kaže Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza koji je, sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za sport, donio očekivanu odluku o prekidu svih nogometnih natjecanja u Hrvatskoj do 31. ožujka.


– Imajući u vidu preporuke stožera za civilnu zaštitu i novonastalu situaciju u Hrvatskoj, odnosno povećanje broja osoba zaraženih koronavirusom, Izvršni odbor HNS-a donio je razumnu odluku. Na žalost, došlo je vrijeme da moramo gledati što jedemo i pijemo, kako i s kim se družimo. Korona ne bira, napada sve, može se pokupiti i na kopački. Prekidi ili odgode natjecanja uvijek su najnepopularnije mjere, ali nije bilo drugih mogućnosti. Uostalom, nismo jedini, svi su nacionalni savezi u Hrvatskoj postupili isto, a primjer nogometa na europskoj su razini dijelili su i svi ostali sportovi. I ne samo na europskoj razini, evo odgođen je početak Formule 1, ne igra se NBA liga, otkazana je čuvena biciklistička utrka Giro d’Italia…




Kao jedan od ljudi u najvišem izvršnom tijelu Europske nogometne federacije UEFA-e, Šuker je jedan od pozvanijih govoriti o mogućnosti otkazivanja Europskog prvenstva što se u dvanaest zemalja trebalo održavati od sredine lipnja do sredine srpnja. Hoćemo li imati EURO 2020 ili EURO 2021?


– Bojim se da se Europsko prvenstvo neće igrati ove godine. To će, uostalom, biti i moj stav tijekom videokonferencije ovoga utorka na kojem će UEFA, predvođena predsjednikom Aleksanderom Čeferinom i članovima Izvršnog odbora, a uz sudjelovanje predstavnika 55 članica, donositi konačnu odluku o pitanju održavanja EURO-a 2020.


Što god bude odlučeno, ionako će ostati u zraku puno važnih pitanja o tome na koji će se način odgovorni u Nyno odrediti prema prekinutim nacionalnim prvenstvima, Ligi prvaka, Europskoj ligi, odnosno na koji će način uskladiti termine preostalih utakmica.


– Trebamo imati u vidu da se ovako nešto dogodilo prvi put. Eh, sad, kako do kraja odraditi nacionalna prvenstva i natjecanja pod ingerencijom UEFA-e… Ima dosta mogućnosti, moguće je, recimo, nokaut fazu svesti na jednu, umjesto na dvije utakmice, mi u UEFA-i u svakom slučaju već imamo razrađene A, B i C opcije, ali bilo bi neozbiljno od mene bilo što otkrivati prije no što donesemo odluke na već spomenutoj video-konferenciji.


Vidim da se neki hrvatski treneri pitaju što će igrači raditi dok ne bude zajedničkih treninga… Trenirat će individualno, ne znam što bih više rekao. Puno je špekulacija, ali pratit ćemo kako će se stvari razvijati i donositi prave odluke prema onome što za većinu bude najpovoljnije. U svakom slučaju, bit ćemo pametniji poslije utorka, ljudski životi su najvažniji – zaključio je Šuker.