Pomoćni trener U-21 selekcije

DANIEL ŠARIĆ: Napravili smo izuzetan pomak, sada smo među prvih deset reprezentacija na svijetu

Marko Cvijanović

Daniel Šarić u društvu "šefa" Nenada Gračana i njegova stožera/Foto PIXSELL

Daniel Šarić u društvu "šefa" Nenada Gračana i njegova stožera/Foto PIXSELL

Neke stvari treba realno procijeniti, a realnost je da je naša skupina na EURO-u bila izuzetno jaka - kaže Šarić



RIJEKA Daniel Šarić vratio se s Europskog prvenstva mladih U-21 reprezentacija pun dojmova. Pomoćnik izbornika Nenada Gračan bogatiji je za vrijedno iskustvo velikog natjecanja i svega što ono nosi sa sobom, taman to uključivalo poraze, stresne situacije, kritike u medijima…


– Za mene je to stvarno bilo krasno iskustvo, Europsko prvenstvo U-21 reprezentacija je ozbiljno i kvalitetom vrlo jako natjecanje, imalo se što vidjeti i iskusiti. U redu, bilo je i nekih situacija na koje nismo računali, pritom u prvom redu mislim na prvu utakmicu protiv Rumunjske. Taj visoki poraz je uvelike utjecao na opći dojam, jer… Očekivanja javnosti su bila velika, do te mjere da su svi očekivali odlazak na Olimpijske igre. Na žalost, nije se dogodilo – kaže Šarić, koji se ne slaže s tezom da je nešto bilo krivo u pripremi utakmice s Rumunjima.


– Mi smo jako dobro analizirali Rumunjsku i od prvog dana ukazivali da je riječ o vrlo jakoj reprezentaciji. Međutim, naravno da nitko od nas nije mislio da ćemo doživjeti takav poraz. Utakmica se prelomila u krivom smjeru, platili smo ceh individualnih pogrešaka koje su na ovoj razini jednostavno nedopustive. Poslije poraza u prvoj utakmici teško je bilo očekivati da ćemo biti pobjednici skupine ili najbolja drugoplasirana momčad. Međutim, dečki su se uspjeli dignuti na fizičkom i psihološkom planu i odigrati dvije jako dobre utakmice protiv objektivno jačih momčadi.


Uvijek može bolje




Šarić ne bježi od činjenice da je momčad u pojedinim trenucima mogla bolje…


– Uvijek se može bolje, potogovo smo morali bolje u toliko spominjanoj utakmici s Rumunjskom, ali ne slažem se s onima koji naš nastup u San Marinu smatraju neuspjehom. Da rezultat u susretu s Rumunjskom nije bio tako ružan mislim da bi i opći dojam bio sasvim drukčiji. Doduše, kod nas je to uvijek isto, lako upadamo u stanja euforije i depresije. Neke stvari treba realno procijeniti, a realnost je da je naša skupina na EURO-u bila izuzetno jaka. Uostalom, od prvog su nas dana pratili pehovi, neki su igrači otkazali nastup na prvenstvu, neki su došli ozlijeđeni, stvarali smo momčad u hodu, u ranoj fazi prve utakmice ozlijedio nam se Brekalo koji je jedan od naših najboljih igrača… Nisu nam se poklopile neke stvari i dogodilo se to što se dogodilo. Mislim da je ova momčad pokazala potencijal.


Izuzetan pomak


Ispada da su očekivanja bila veća od objektivnih mogućnosti.


– Euro je natjecanje na puno većoj kvalitativnoj razini od kvalifikacija, u našoj je momčadi bilo puno igrača koji nisu imali kontinuitet igara u svojim klubovima, mnogi su vukli ozljede tijekom cijele sezone, a igrali smo protiv momčadi koje u svojim redovima ili imaju standardne A reprezentativce ili već izvjesno vrijeme igraju na puno višoj razini nego većina naših igrača. Da smo tako realno procijenili okolnosti našeg nastupa na EURO, onda bi i očekivanja bila puno realnija. Činjenica je da smo poslije 15 godina ostvarili plasman na veliko natjecanje i to treba uvažavati. Naravno da smo, bez obzira na sve ovo o čemu govorim, protiv Rumunjske morali izgledati bolje, ali ne smije ta jedna utakmica prebrisati sve ono dobro što smo napravili u proteklom razdoblju. Prije tri godine Hrvatska je bila u trećem kvalitativnom bubnju, a sada smo u prvom, među 10 najboljih. Napravili smo izuzetan pomak.


Posljedice teškog poraza od Rumunjske najviše je pretrpio kapetan Alen Halilović, koji je do kraja turnira odigrao tek nekoliko mršavih minuta.


– Halilović protiv Rumunjske nije u fazi obrane bio na očekivanoj razini, u današnjem nogometu teško možeš egzistirati ako ne igraš u oba pravca. Nitko nije imao ništa protiv Halilovića, u nastavku natjecanja odlučili smo se za neke druge igrače. To je to.