Rekordna odšteta

Dani Olmo odlazi iz Dinama, u Maksimiru se nadaju zaraditi 40 milijuna eura!

Ivana Vaupotić

Dani Olmo/Foto PIXSELL

Dani Olmo/Foto PIXSELL



ZAGREB Danas je više nego sigurno da derbi s Hajdukom, u 36. kolu nedavno završene sezone, predstavlja zadnji nastup Danija Olma u dresu kluba iz Maksimirske 128. Zapravo, teško se sjetiti kada je toliki broj uglednih europskih klubova pokazivao toliki interes za nekog igrača koji je stasao kroz HT Prvu ligu.


Iza Dinamovog Španjolca je sjajna sezona u kojoj je bio jedan od ključnih igrača pohoda modrog ansambla na osminu finala Europske lige, s time da je 42 utakmice u svim natjecanjima uknjižio dvanaest golova i devet asistencija. U zadnjih šest mjeseci europski mediji su njegovu nogometnu budućnost najčešće vezali uz Milan i Dorrusiju iz Dortmunda, a čelnici West Hama su ga temeljito skautirao.


Povrh toga, odlične partije u dresu španjolske U-21 reprezentacije na Europskom prvenstvu vratile su ga na radar Barcelone, u čijim je mlađim dobnim kategorijama igrao od 2007. do 2014. godine, kada je na opće iznenađenje prešao u Dinamo. Prije dva dana, Olmo je u intervjuu za španjolsku Marcu potvrdio da razmišlja o odlasku iz Maksimirske 128.


– Za sada sam igrač Dinama, a vidjet ćemo što će biti kasnije. Mislim da je došlo vrijeme za donošenje odluka vezanih uz iskorak u karijeri – rekao je Olmo tom sportskom listu.Prema specijaliziranom internet portalu Transfermarkt, njegova tržišna vrijednost danas iznosi 15 milijuna eura. Međutim, jasno je da bi Dinamo za njegov transfer mogao dobiti osjetno više novca. Nije na odmet istaknuti da odgovorni iz Maksimirske 128 računaju da će Olmo otići iz kluba za 40 milijuna eura.

U ljeto 2014. godine, kada je tada šesnaestogodišnji Španjolac stigao u Dinamo, skautirali su ga i tražili Manchester United i Juvenstus. Presudan je bio sastanak negovog oca Miguela, inače nogometnog trenera, sa Zdravkom Mamićem, koji mu je tom prilikom rekao: »U Barceloni će vaš sin biti samo broj, a kod nas će biti projekt kluba.«


Debitantski nastup za udarnu momčad Dinama Olmo je dočekao u prvenstvenom dvoboju s Lokomotivom na stadionu Maksimir, odigranom 7. veljače 2015. godine, kada je u 76. minuti ušao u igru umjesto Paula Machada. Ostalo je zabilježeno da je tada na tribinama bilo tek 356 gledatelja.


Godinu i pol kasnije, Dinamo je prodao Marka Pjacu Juventusu za 23 milijuna eura, čime je ostvaren najizdašniji izlazni transfer u povijesti kluba i HT Prve lige. Danas je, pak, realno očekivati da će sve izvjesniji odlazak Danija Olma postaviti novi rekord.