Izbori

Damir Mišković zasad jedini kandidat za predsjednika na prosinačkoj izbornoj Skupštini NS-a Primorsko-goranske županije

Valentina Prokić

Damir Mišković/G. KOVAČIĆ/PIXSELL

Damir Mišković/G. KOVAČIĆ/PIXSELL

Iako su klubovi nezadovoljni radom saveza, to se iskazuje po tribinama. Možda netko iznenadi i ponudi svoju kandidaturu direktno na Skupštini



RIJEKA  Rukovodstvo Nogometnog saveza PGŽ-a stiglo je do kraja svog četverogodišnjeg mandata. Idućeg mjeseca održat će se izborna Skupština, o točnom datumu će odlučiti Izvršni odbor 30. studenoga, koja će prema svemu sudeći proteći bez većih promjena. Jedina kandidatura za predsjednika stigla je iz HNK-a Rijeka s imenom Damira Miškovića, koji će, ukoliko bude izabran, krenuti u svoj treći predsjednički mandat. Zasad nema razloga da ne bude tako.


Iako su klubovi nezadovoljni radom županijskog saveza, to nezadovoljstvo se iskazuje po tribinama utakmica po PGŽ-u, no tko zna, možda netko iznenadi i ponudi svoju kandidaturu direktno na Skupštini. »Kvaka« je što potencijalni kandidat mora imati podršku barem 14 klubova da bi njegova kandidatura bila prihvaćena. Eventualni kandidat iznenađenje može prirediti i kandidaturom u posljednji trenutak, naravno, ako zna da ima ili će imati potrebnu podršku. No, iako se još uvijek očekuje da u Savez pristignu dokumenti o zastupnicima klubova, koji će sudjelovati u radu Skupštine, gotovo je nemoguće lobirati. Prije četiri godine uoči izbora klubovima se slao dokument iz kancelarije Saveza za podršku kandidatu Miškoviću, koji su klubovi mogli potvrditi ili odbiti.


Vrijeme i mogućnost


– Uvijek se još netko može javiti, ali za biti predsjednik treba imati i vremena i mogućnosti. Predsjednik Damir Mišković je dosad sve godine nešto uložio u županijski nogomet. Ove godine županijski prvoligaši i drugoligaši nisu morali platiti članarinu za natjecanje, niti seniori, niti mladež – to je donirao predsjednik Mišković. Znači, samo su igrači plaćali svoju članarinu, a klubovi ništa. Već je najavio da će to nastaviti raditi i dalje. Mali klubovi nemaju uvjete, a ni kandidate koji bi se željeli prihvatiti takvog posla. Teško im je naći i zastupnike. Osobno, stvarno ne znam tko bi mogao biti predsjednik osim Miškovića. On nas predstavlja i u HNS-u, i zahvaljujući njemu HNS nas pomaže. Jednako tako je dogovarao promjenu travnjaka na igralištu Robert Komen s Gradom Rijekom, a već smo poslali zahtjev da se ide u promjene travnjaka na pomoćnom igralištu na Kantridi i na SRC Belveder. Bez obzira na obveze koje ima, uvijek nađe vremena. Ne mora on biti fizički ovdje, ali redovito se čujemo i ništa ne radimo bez njega – rekao je tajnik NSPGŽ-a Ivan Peraić, dodajući kako ne može bilo tko biti predsjednik, već da je izuzetno važno da ta osoba razumije svu problematiku.


Kritike




S obzirom na to da je HNK Rijeka u privatnom vlasništvu, a da su svi drugi klubovi udruge građana, problematika se znatno razlikuje, jer Miškovića ne muče jednaki problemi na Rujevici, kao što muče klubove u nižim ligama u županiji. No, Peraić je kao tajnik, predsjednikova desna ruka, operativac koji je godinama dio nogometne priče u regiji i šire, koji sve zna. Baš zbog toga, mnogi će reći da on kroji politiku saveza, usmjeravajući vodu na svoj mlin. Kritika ima, i to ne malo, ali kako smo spomenuli i na početku, nitko ih ne želi javno reći, bojeći se odmazde jer klubovi se ionako svakodnevno bore s financijskim i logističkim problemima, pokušavajući se održati na površini, da im ne treba i otvaranje trećeg fronta s vrlo upitnim ishodom. No, s druge strane, ako su željni promjena, morat će konačno nešto učiniti, jer se one neće dogoditi same od sebe te iz mračnih kuteva istupiti na svjetlo i pokrenuti neku novu priču.


Sadašnji saziv

U Izvršnom odboru, kojemu istječe mandat uz predsjednika Miškovića su dopredsjednik Davor Vukelić, Mladen Ivančić, Dean Caput, Igor Čargonja, Željko Dminić, Zoran Suzanić, Goran Rački i Karlo Sotošek, koji je ranije već podnio ostavku.


Zanimljivo, u Izvršnom odboru svoje mjesto nemaju predstavnici Orijenta ili pak Opatije. Krimejski prvoligaš je nakon Rijeke prvi klub regije te bi svakako trebao imati svoje mjesto. Možda nisu tada bili voljni, a možda jednostavno nisu bili »na liniji«, ali uskoro će imati novu priliku.


Još jedna zanimljivost vezana za županijski nogometni savez je njihova web-stranica, na kojoj se ne može doznati tko vodi Savez, odnosno tko su članovi Izvršnog, Nadzornog odbora ili pak Komisija. Ako i jest netom skinuta zbog predstojećih izbora, to su tijela koja su izabrana prije četiri godine i dok ne budu izabrana nova, njihov je saziv aktualan.