Riječki nogometaš iz SAD-a

DAMIR KREILACH: Svatko treba biti odgovoran prema sebi, ali i prema ljudima oko sebe

Ivan Volarić

Damir Kreilach i Albert Rusniak

Damir Kreilach i Albert Rusniak

Sve je krenulo s Gobertom, nakon toga pozitivan je bio i Donovan Mitchell. Ne poznajem ih osobno, ali viđam ih na utakmicama kada idemo pogledati Bogdanovića. Hvala Bogu, ostali igrači nisu zaraženi - kaže Kreilach



RIJEKA Javio se nekoliko sati nakon što je Salt Lake City zatresao potres – magnitude 5,7 po Richteru. Obitelj Damira Kreilacha, bivšega kapetana Rijeke, iz kreveta je diglo podrhtavanje tla i kuće. Srećom, nije bilo nikakvih oštećenja i žrtava.


– Potres je bio dosta jak. Sigurno nije ugodno kada te probudi potres. Ali, bitno je da nema težih posljedica, oštećenja ili ljudskih žrtava. Sve je prošlo dobro – govori Damir Kreilach, prvotimac Real Salt Lakea, MLS prvoligaša, koji je kao i svi sportski kolektivi u SAD-u zaustavio svoje aktivnosti uslijed epidemije koronavirusa.MLS sezona je stala nakon dvaju odigranih kola.

– Ne treniramo desetak dana, nalazimo se u karanteni – govori Kreilach. – Doma smo, dobili smo individualne programe što moramo raditi svaki dan. Nastojimo kroz individualne treninge ostati u optimalnom stanju. Najgore je što se ne zna do kada će ovo potrajati. Sigurno nećemo početi u idućih osam tjedana. MLS se orijentira po NBA ligi, vjerujem da će sve američke profesionalne lige krenuti u isto vrijeme. Treba onda ponovo proći pripreme, a tek smo završili one uoči početka sezone. Malo čudno, ali kroz sve to ćemo proći, samo da je zdravlja. Treba biti oprezan i čuvati se, postoje puno važnije stvari od posla i sporta. Ovo je izvanredna situacija kroz koju treba proći što pametnije i na kraju izaći kao pobjednik.


Za razliku od NBA lige, u MLS ligi za sada još nisu zabilježeni slučajevi zaraze kobnim virusom.




– Za sada, hvala dragom Bogu, nema pozitivnih slučajeva. Krenulo je s nekoliko NBA igrača. Dobro je da nisu imali preteške simptome. To je jako pozitivno. Treba malo vremena da se to sve preboli i onda ćemo se, vjerujem, polako vratiti u normalu.


Bojan je OK


Francuski košarkaš Rudy Gobert je prvi zaraženi sportaš u SAD-u, riječ je o košarkašu Utaha, Damirovu sugrađaninu i suigraču hrvatskog košarkaša Bojana Bogdanovića.


– Sve je krenulo s Gobertom, nakon toga pozitivan je bio i Donovan Mitchell. Ne poznajem ih osobno, ali viđam ih na utakmicama kada idemo pogledati Bojana. Baš smo bili na njihovoj posljednjih domaćoj utakmici protiv Detroita, nakon toga su, prije prekida prvenstva, gostovali u Torontu. Trebali su igrati protiv Oklahome, a onda je Gobert dobio povišenu temperaturu i utakmica se odmah odgodila. Poslali su sve igrače na testiranje. Ispostavilo se da su Gobert i Mitchell pozitivni, a hvala Bogu, ostali igrači nisu zaraženi.


Napetost se osjeća u cijelom američkom društvu, ne samo u državi Utah.


– Svi letovi prema Europi su obustavljeni u idućih 30 dana, a to jasno govori da je situacija alarmantna. Po gradu nema onih uobičajenih gužvi. Svi su ovu situaciju uzeli s dozom opreza i na kraju krajeva, to je ono jedino što nas može dovesti do toga da iskorijenimo virus. Svatko treba biti odgovoran prema sebi, ali i prema ljudima oko sebe. Nadam se da ćemo za dva, tri tjedna doći u normalu. Sigurno da nije ugodno biti u karanteni, ali to je jedini način da se iskorijeni virus.


Damir je novu MLS sezonu zatvorio pogotkom u 93. minuti za domaći remi protiv Red Bulla. Bivšem veznjaku »bijelih« to je 23. pogodak u MLS ligi u 74. nastupu.


– U prvom kolu smo odigrali 0:0 u Orlandu, s čime smo bili zadovoljni. Bod u gostima pred punim stadionom, kod odličnog domaćina, nas je zadovoljio. Nakon toga smo igrali protiv Red Bulla doma i bez obzira na to što smo došli do boda u 93. minuti, mislim da smo ipak izgubili dva boda. S obzirom na naše igre i brojne šanse, zaslužili smo dobiti utakmicu s četiri, pet golova razlike. Kada u nekoj utakmici stvoriš osam, devet zicera, onda ostaje žal da je nisi uspio pobijediti. Ništa, idemo dalje utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti dokud ćemo dogurati. Čudno mi je sada pričati o nogometu jer u ovoj situaciji su nogomet i sport u drugom planu. Najbitnije da smo zdravi, a sve ostalo će doći.


Riječka kolonija


Riječka kolonija u MLS ligi uvećana je za bivše braniče bijelih, Roberta Punčeca i Darija Župarića, Kreilachu se još ranije pridružio i brazilski napadač Heber. Svima njima zajedničko je da su uspješno nosili riječki dres. Kreilach je posebno povezan s Punčecom s kojim je dijelio svlačionicu u Union Berlinu.


– S Robertom sam jako dobar od ranije i često se čujemo. Razgovarao sam i sa Župom i Heberom. MLS je tržište koje je zanimljivo, a bit će još zanimljivije igračima. Često sam napominjao da dolazi vrijeme MLS lige, a to potvrđuju i sve veći transferi koje klubovi rade u prvom redu s južnoameričkim velikanima, River Plateom ili, primjerice, Bocom Juniors. To su veliki klubovi koji su primjerice osvajali Copu Libertadores. Osim toga, MLS liga postaje sve zanimljivija i za igrače iz Europe. Po meni, MLS liga će sigurno kroz nekoliko godina biti među šest, sedam najboljih liga na svijetu.


Vjerojatno je Damir, kao svojevrsni »veteran« MLS-a, udijelio neke savjete novacima u ligi.


– Puno sam pričao s Heberom kada je dobio ponudu iz New Yorka. Kada je stigao, bio je prezadovoljan. Razgovarao sam i sa Župom na zimu kada sam bio na odmoru u Rijeci. I njega sam posavjetovao koji je najbolji način a se uklopi. Nije lako doći i odmah napraviti kvalitetnu prilagodbu. Međutim, svi oni su to odradili na najbolji mogući način. Sa svim su prezadovoljni, a to je za igrača najvažnije kako bi na terenu mogao dati sto posto – poručio je bivši kapetan Rijeke.