Derbi u Maksimiru

Dambrauskas namjerava pokvariti Čačićevu šampionsku feštu u Maksimiru

Davor Petrović

Dino Mikanović i Petar Bočkaj/Foto PIXSELL

Dino Mikanović i Petar Bočkaj/Foto PIXSELL

Naša obveza je da pred sjajnim dekorom proslavimo naslov prvaka na najbolji način i prvi put pobijedimo Hajduk u ovoj sezoni - kaže Ante Čačić



ZAGREB Derbi zadnjega kola jedne od najuzbudljivijih sezona HT Prve lige ipak će biti odigran u sjeni Rabuzinovog Sunca. Naime, stručni stožer Hajduka, na čelu s Valdasom Dambrauskasom, odlučio je čuvati svoje glavne adute za finale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, što će se u četvrtak igrati na Poljudu.


– Imamo dvadeset igrača, a u Zagrebu će nastupiti onih jedanaest koje odaberemo. Moramo razmišljati i o finalu Kupa i procjeni rizika jer je to naša utakmica sezone. Složit ćemo optimalnu momčad za derbi, podijeliti minutažu i nećemo previše riskirati s igračima. Međutim, nećemo mijenjati mentalitet, u Zagreb idemo odigrati ozbiljno i po pobjedu. Rizik postoji zbog toga što je kraj sezone, što se netko može ozlijediti, a opet, imamo hrvatski derbi i Jadranski derbi. Moj posao je upravljati rizikom i svesti ga na najmanju moguću mjeru – tumači Dambrauskas, koji zbog ozljeda ne može računati na Samuela Eduoka i Nikolu Katića.


Veliki derbi


Modri su na Kup mogli zaboraviti već 1. prosinca, kada ih je Rijeka pobijedila u četvrtfinalu, što znači da su u ovom trenutku maksimalno fokusirani na utakmicu s jedinim članom HT Prve lige kojem ove sezone nisu zabili gol.




– Čeka nas veliki derbi. Bez obzira što je prvenstvo riješeno, ta utakmica će imati natjecateljski karakter. Stiže nam Hajduk koji se dignuo i odradio odličnu sezonu, a ispred sebe ima finale Kupa. Zbog toga će željeti ostati u dobrom raspoloženju. Mi ćemo napraviti sve da pred svojim navijačima dođemo do pobjede. Naša obveza je da pred sjajnim dekorom proslavimo naslov prvaka na najbolji način i prvi put pobijedimo Hajduk u ovoj sezoni – kaže Ante Čačić, kojem bi ovo trebala biti zadnja utakmica na klupi kluba iz Maksimirske 128.


Trener Dinama svojim je igračima dao tri slobodna dana nakon pobjede u Šibeniku, kojom je matematički osvojen naslov prvaka.


Bez kalkulacija


– Ovaj tjedan bili smo opušteni i proveselili smo se, ali momčad je u dobrom stanju. Dečki će napraviti sve da odigramo dobru utakmicu i da sve prođe sa zadovoljavajućim rezultatom. Poštedu nije dobio nitko, ali na prisilni odmor ide Stefan Ristovski, koji osjeća posljedice prekršaja iz 44. minute u Šibeniku. Vraća nam se Josip Mišić nakon odrađenih žutih kartona – dodaje Čačić, uz napomenu da Kevin Theophile- Catherine i dalje neće biti u kadru zbog ozljede.


Dok jedan trener želi »proslaviti naslov prvaka na najbolji mogući način«, a drugi »svesti rizik na najmanju moguću mjeru«, obojica najavljuju igranje bez kalkulacija. To, pak, predstavlja nagovještaj nogometnog spektakla.


– Ništa nije ljepše nego kada zabiješ gol i pobijediš, a ništa slađe nego kada usrećiš svoje navijače. Baš to ćemo pokušati napraviti u Zagrebu. Nogomet je kolektivni sport i svi u klubu su dio ove momčadi i imaju zasluge za njezine uspjehe i neuspjehe. Mi želimo napredak jer napredak mijenja klub. Prije ili kasnije doći će i rezultati. Trudimo se unaprijediti klub u svim segmentima i vrlo smo blizu onome u što vjerujemo, a to je trofej – zaključio je Dambrauskas.