Povijesna nedjelja

Čudno je da suci na terenu nisu vidjeli niti jednu od četiri VAR situacije u Varaždinu

P. N.

Glavni sudac Tihomir Pejin pregledava jednu od spornih situacija/Foto PIXSELL

Glavni sudac Tihomir Pejin pregledava jednu od spornih situacija/Foto PIXSELL

Umjesto da se priča o samoj utakmici, kako bijeli izgledaju i što se od njih može očekivati u narednim utakmicama, u prvi plan je iskočio VAR. Umjesto glavnog suca Pejina i njegovog pomoćnika Šarića u glavnoj ulozi bili su suci u VAR sobi na čelu s Pajačem



SPLIT Hajduk je nakon 189 dana  ostvario pobjedu u gostima i to je ponovno bio bolji od domaćina Varaždina, samo ovoga puta pod vodstvom novog-starog trenera Igora Tudora, te uz pomoć VAR-a. Na početku nove prvenstvene sezone Splićani su slavili u Barkonom gradu pod paskom sada već bivšeg trenera Damira Burića rezultatom 3:0. Nakon toga nanizali su dva poraza (Slaven Belupo, Osijek), te pet neodučnih rezultata ( Lokomotiva, Rijeka, Gorica, Dinamo, Istra 1961), sve u prvoj četvrtini prvenstva. U nedjelju su bijeli ostvarili pobjedu isti rezultatom u srazu s Varaždinom, samo su ovoga puta na klupi sjeddila dva nova lica, dva hajdukovca Luka Bonačić na domaćoj i Igor Tudor na klupi gostiju. Pobjeda Hajduka je bez obzira na “učinak i djelovanje” VAR-a potpuno zaslužena, bili su puno bolji od početka do kraja susreta.


Nažalost, umjesto da se priča o samoj utakmici, kako bijeli izgledaju i što se od njih može očekivati u narednim utakmicama, u prvi plan je iskočio VAR. Umjesto glavnog suca Pejina i njegovog pomoćnika Šarića u glavnoj ulozi bili su suci u VAR sobi na čelu s Pajačem. Čudno je da suci na terenu nisu vidjeli niti jednu od četiri situacije!


Da se vratimo Hajduku i njegovoj igri odnosno načinu na koji Tudor želi i hoće da igra njegova momčad. Na prvom brifingu sa novinarima jasno je stavio do znanja, obznanio je da će bijeli pod njegovim vodstvom igrati u sustavu 3-5-2, točnije 3-4-1-2. Kako je to izgledalo u Varaždinu? Od prve minute Splićani su krenuli sa visokim presingom, gotovo da je svaki igrač imao „svojeg“ igrača. U takvom načinu igre najviše se troše i najviše trpe bočni igrači koji imaju trostruku zadaću, najprije trebaju visoki napasti protivničkog igrača, potom braniti svog gol, te pomagati u veznoj liniji. Nije to baš neštom posebno izgledalo na varaždinskom travnjaku, bolje rečeno „ledini“ jer teren je bio užasan težak za igru i kontrolu lopte. Hajdukov trener iznenadio je donekle sa početnom jedanaestoricom, mnogi su na lijevoj strani očekivali Jakoliša, priliku je dobio Tahiraj kojeg je prije svog odlaska sa Poljuda iz “naftalina” izvadio Burić, Do tada ga nije bilo niti na mapi igračke ruže. Osim toga Tudor se odlučio uz Hamzu u vezni priliku pružiti Jradiju, koji je odigrao više nego solidno strijelac je vodećeg gola. U napadu se očekivao novi “dragulj” Kreković, no krenuli su od početka Eduok i Jairo. Novi ljudi struke na Poljudu najavili su kako će “bili tići” Jale (Jakov Blagaić), Krek (Leon Kreković) i Tekla (Tonio Teklić) dobiti veću minutažu. Prva dvojica su ušli u završnici susreta, treći je odgledao još jedan susret s klupe za pričuve. U početnoj jedanaestorici bila su samo dvojica igrača ponikli iz omladinske škole iskusni Caktaš i mladi stoper Radić. Sve ostali su bili „stranci“ . I još nešto, Hamza koji unatoč spoznaji da još nije potpisao novi ugovor s klubom, a stari mu ističe na kraju sezone, odlaskom Bradarića postao je kamen temeljac Tudorove vizije igre.




Za kraj smo ostavili da „bila tića“ koji su već „izletjela“ iz gnjezda, Darka Nejašmića i vratara Marina Ljubića. Prvi je kod bivših trenera Siniše Orešćanina i Damira Burića bio nezamjenjiv član udaren postave, bez njega je bili nezamislivo početi utakmicu. Sada ga čini Tudor ne vidi u svojoj impostaciji igre. Čini se da Nejašmića čeka neugodno proljeće. Kako će na to reagirati njegov otac koji mu je ujedno i menadžer, vidjeti ćemo. Mladi vratar Marin Ljubić sjajno je odradio posao u jesenskom dijelu osim utakmice protiv Rijeke i porazu na Poljudu od 0:4. Nakon što je Posavec prijavio da ima problema sa vratnim kralježnikom, Burić je na vrata stavio Ljubića koji posebice sjajno odradio dvije utakmice protiv Dinama na kojima je bio proglašen igračem utakmice. Sada se na vrata vratio Posavec, a Ljubić će morati na klupi za pričuve čekati novu priliku.