Saudijska ofenziva

Cristiano Ronaldo pokrenuo je lavinu koja je sobom povukla i brojne hrvatske nogometne stručnjake

Davor Petrović

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Marcelo Brozović potpisao je za Al Nassr, Slaven Bilić postao je trener Al Fateha, a Igor Jovićević preuzeo je klupu Al Raeda. Sva trojica su pred sobom imala ponude iz Europe



ZAGREB  Od početka ove godine klubovi iz Saudijske Arabije nalaze se u totalnoj nogometnoj ofenzivi na svim poljima, angažirajući mnoštvo uglednih igrača i stručnjaka, s time da taj proces nije mogao proći bez Hrvata. Za sada ih, doduše, nema pretjerano puno, ali ljetni prijelazni rok tek je počeo. Osim toga, nova sezona u Saudijskoj Arabiji trebala bi krenuti za nešto manje od dva mjeseca, što sugerira da tamošnji klubovi imaju još dovoljno vremena za sklapanje poslova.


Od početka ovog mjeseca hrvatska kolonija u Saudi Pro ligi (SPL) postala je jača za tri imena. Marcelo Brozović potpisao je za Al Nassr, Slaven Bilić postao je trener Al Fateha, a Igor Jovićević preuzeo je klupu Al Raeda. Sva trojica su pred sobom imala ponude iz Europe, no na kraju ih je privukao novi izazov, kako sportski, tako i financijski.


Nije tajna da iza ekspanzije nogometa u Saudijskoj Arabiji stoji tamošnja kraljevska obitelji Bin Salman, odnosno njezin svjetski poznati Public Investment Fond (Javni investicijski fond – PIF), koji podržava klubove. Prema tome, novac nije problem, baš kao ni ograničena ulaganja u nogomet, poput Financijskog Fair playa koji postoji u Europi. Toga u Saudijskoj Arabiji nema.


SP 2030.




Prvi cilj kraljevske obitelji Bin Salman je promoviranje SPL-a među deset najprestižnijih nacionalnih liga na svijetu. Zatim, tu je prisutna i ideja da će tako kvalitetno natjecanje osjetno podići razinu domaćih igrača, a samim time i reprezentacije. U konačnici, Saudijska Arabija želi dobiti organizaciju Svjetskog prvenstva 2030. godine.


Zbog toga je napravljen dugoročni plan, za čiju provedbu je zadužen Garry Cook, Britanac s američkom adresom, koji je početkom ove godine preuzeo poziciju prvog operativca SPL-a. Jedan od njegovih primarniih zadataka predstavlja razvoj strategije za privlačenje elitnih svjetskih nogometaša i trenera u Saudijsku Arabiju.


Tamošnji klubovi nekada su bili orijentirani na veterane zvučnih imena ili relativno nepoznate igrače, kojima je bilo jasno da negdje drugdje ne bi mogli dobiti tako unosne ugovore. No, kako je vrijeme odmicalo, a nogomet u financijskom smislu rastao do neslućenih razmjera, Saudijci su osjetili da je sada stigao njihov trenutak.


Za početak su napravili analizu najboljih europskih liga i zaključili su da je šesnaest klubova premalo za ozbiljno natjecanje. Tako je još krajem prošle godine odlučeno da će u novoj sezoni proširiti SPL na osamnaest članova. Nakon toga su krenuli u pressing po cijelom svjetskom nogometu.


Tako je, na primjer, Brozović u startu znao da će mu, u slučaju da prihvati ponudu Al Nassra, suigrač biti Cristiano Ronaldo, koji je tamo stigao u siječnju ove godine. Zatim, Bilića je u Al Fatehu dočekao Cristian Tello, nekadašnja velika nada Barcelone i španjolskog nogometa. Jovićevićev novi klub, pak, nema velikih zvijezda u momčadi. Za sada.


Riječani


Kada su u pitanju ostali Hrvati u SPL-u, prošlu sezonu u Damacu je odradio Domagoj Antolić, s time da mu je tamo do početka ožujka trener bio Krešimir Režić, koji je nedavno preuzeo klupu kluba zvanog Al Tai, u istom rangu natjecanja. Međutim, navedena petorka je tek početak hrvatske kolonije u Saudijskoj Arabiji.


Naime, drugi rang tamošnje nogometne piramide, odnosno Prva liga (FDL) u novoj sezoni će imati derbi riječkih stručnjaka jer je Alen Horvat nedavno preuzeo klupu Al Arabija, dok je Rodion Gačanin postao trener Hajera. Povrh toga, suparnik će im biti Ante Miše, koji je prije četiri tjedna predstavljen kao novi trener Al Adalha.


No, ni to nije sve što se tiče hrvatskih stručnjaka u Saudijskoj Arabiji. Možda će nekome zvučati čudno, ali kraljevska obitelj Bin Salman odlučila je podići i razinu ženskog nogometa. Tako je sredinom prosinca prošle godine Stella Gotal napustila poziciju izbornice hrvatske U-17 ženske vrste, a u siječnju je preuzela klupu saudijske ženske reprezentacije u istoj dobnoj kategoriji.