Golgeterske granice

Cristiano Ronaldo dostigao Pelea, ispred njega ostao je još Austrijanac češkog porijekla

Igor Duvnjak

Cristiano Ronaldo/Foto REUTERS

Cristiano Ronaldo/Foto REUTERS

Pele i Ronaldo prema evidenciji Udruge nogometnih statističara, imaju točno 767 postignutih pogodaka



RIJEKA Juventus je pobijedio Speziju, što i nije neka vijest. Ronaldo je pritom postigao pogodak, što također nije baš neki događaj vrijedan spominjanja, sve kao u onom vicu u kojem susjed susjedu odgovara nešto o »supruzi i nabijanju rogova«, a ovaj mu uzvraća u stilu »ali ja te pitam što ima novoga«. No, kada je riječ o pobjedi prvaka nad autsajderima iz kluba koji je nedavno prodao magnat Gabriele Volpi, jako dobro znan i u Rijeci, utakmica ostaje spominjana u calciju jer je prema evidenciji najtiražnijeg talijanskog sportskog dnevnika »La Gazzetta dello Sport« slavni portugalski lovac na golove uvećao svoj plijen toliko da je jednak učinku mitskog majstora nogometa Pelea u poretku najboljih svjetskih nogometnih strijelaca svih vremena. Obojica prema toj evidenciji, koja je vezana za podatke Udruge nogometnih statističara, imaju točno 767 postignutih pogodaka.


Spominanje legedarna virtuoza trofejne reprezentacije Brazila i danas izaziva uzdahe starih navijača carioca diljem svijeta u danima kada se Pele bori protiv bolesti i godina koje brzo stižu jedna za drugom. Još je u listopadu prošle godine navršio 80 godina, kao pripadnik rizične skupine primio je svoju dozu cjepiva protiv korone, nadajući se još uvijek boljim danima jer je pritom na svom profilu na Instagramu iz Brazila poručio »Ali još nije gotovo«. Na drugoj strani Atlantica matador s Madeire Cristiano Ronaldo stalno odgovara na nove sportske izazove poslovično silno motiviran iako mu je »samo« 36 godina. Kada je matirao obranu Spezije, proslavio je svoj jubilaran dvadeseti gol u ovom campionatu, čuvajući lidersku poziciju na čelu strijelaca Serie A u uzbudljivoj utrci sa sjajnim belgijskim napadačem Intera, zvijezdom kakva je Romelu Lukaku.


Slavni je Cristiano stigao visoko, želi još i više. Prema talijanskom dnevniku, koji računa samo službene natjecateljske utakmice, Portugalac je sada uz bok Pelea sa 767 golova. Ne treba biti posebno vidovit da bi se pretpostavilo da će ga uskoro i prestignuti. Inače, pred njima je Romario, ta jedna od starih dobrih brazilskih zvijezda za sobom ima opus od 772 pogotka. Na čelu, onaj najučinkovitiji svih vremena jest Josef Bican, taj Austrijanac češkog porijekla iz čuvenog bečkog »wundertima«, kroz čak 27 godina dugu karijeru od 1928. do 1955. godine postigao je 805 golova. S obzirom na ritam golova, Ronaldo bi ga mogao dostići do kraja kalendarske godine.