Trener svih trenera

Ćiro Blažević je teško bolestan: “Zbogom moji dragi Slovenci, vrlo sam pesimističan…”

Portal Novi list

Ćiro Blažević / Foto: V. KARUZA

Ćiro Blažević / Foto: V. KARUZA

Ako uskoro ne dođem, a vjerojatno i neću, iskoristio bih ovu priliku da pokažem svoju ljubav i pozdravim sve svoje prijatelje u Sloveniji, rekao je Ćiro Blažević u razgovoru sa slovenskim novinarom“Dragi moji Slovenci. Naša ljubav je bezgranična. Ti voliš mene i ja tebe, ali moram ti reći tužnu vijesti. Jako sam, jako bolestan. Osim što sam star, imam 86 godina. Ako uskoro ne dođem, a vjerojatno i neću, iskoristio bih ovu priliku da pokažem svoju ljubav i pozdravim sve svoje prijatelje u Sloveniji.


Govorim im da mogu biti ponosni što su Slovenci. Dosegli ste civilizacijski stupanj za kojim mi Hrvati čeznemo. Nažalost, moram reći katoličku stvar – zbogom. Zbogom dragi moji Slovenci. Žao mi je. Vrlo sam pesimističan. Pozdravljam i tebe. Sve si to uspio izvući iz mene iz sasvim normalnog razgovora. Volim te, dijete moje. Zbogom.”, ovim je riječima razgovor sa slovenskim novinarom Rokom Viškovićem završio legendarni Ćiro Blažević.


Novinar je Ćiru nazvao radi komentara predstojeće utakmice Hrvatske i Slovenije, a Ćiro je, kao uvijek, briljirao s odgovorima.
Ćiro je kao izbornik vodio Hrvatsku protiv Slovenije u dva kvalifikacijska ciklusa, za Euro 1996. i SP 1998. Upisao je tri pobjede i remi.


“Naše rivalstvo je tada bilo stvarno veliko. Bilo je to lokalno rivalstvo nogometaša koji su rođeni u istoj zemlji, a sada su igrali jedan protiv drugog i svaki je radio za svoju zemlju. Nije ni bilo važno tko je favorit. Uvijek je bilo napeto. Tko ima bolju momčad nije značilo mnogo. Slovenci su oduvijek bili velika nogometna zagonetka, iako nisu imali velika imena. Kolektivna, disciplinirana momčadi. Upravo takvi kakvi ste Slovenci po tradiciji.”


Jednom vas je i Slovenija jako naljutila. Kad je u Splitu u travnju 1997. remizirala 3:3.


“Sjećam se te utakmice, naravno da jest. Tko bi zaboravio kada mu igrač postigne tri gola. Bio je bivši igrač Dinama. Moj glumac. Pomozite mi, kako se zove?”


Primož Gliha…


“Da, on! Bila je to legendarna, dinamična i za nas vrlo važna utakmica koja nas je skoro koštala plasmana na Svjetsko prvenstvo. Nama s vama nikad nije bilo lako. Čak i kad smo pobijedili, bilo je tradicionalno teško. Vrlo se dobro sjećam tih utakmica. Uvijek je bilo napeto. Nikad niste znali što će se dogoditi. Uvijek ste bili ‘sj**an’, ali pošten narod. Zato te toliko volim.”


Odakle ta ljubav prema Sloveniji?


“Zato što ti obožavaš mene i ja obožavam tebe. Godinama sam bio i zaljubljen u Slovenku. Iz Ptuja. Nažalost, već duže vrijeme nisam bio u Sloveniji i ne znam hoću li ikada više doći. Zaista vas cijenim i poštujem. Vi ste mala Švicarska”


Uvijek ste lijepo govorili o aktualnom slovenskom izborniku Matjažu Keku.


“Zato što je sjajan trener. Ostavio je dubok trag u hrvatskom nogometu. Jedan je od najboljih trenera koji su prošli hrvatski nogometni prostor. O njemu mislim samo najbolje. Učiniti ono što je on učinio u Rijeci i potrajati toliko je nešto nevjerojatno. To može postići samo provjereni, kvalitetni trener. Slovenija ima svjetskog izbornika.”


Hrvatska ima Zlatka Dalića koji ju je prije tri godine doveo do srebra na Svjetskom prvenstvu.


“Sjajan, savršen trener. Jako sam tužan što ga hrvatski novinari toliko kritiziraju. Dlanovi su im još topli od pljeska od prije tri godine, a sada imaju tople dlanove jer ga šamaraju njima.”


Bili ste treći s Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu, a Dalić je bio drugi. Koja je hrvatska nogometna generacija bila bolja?


“Oni su bolji. Bili su drugi, što je činjenica. Oni su bili tamo gdje smo mi htjeli biti, ali mi nismo bili. Ali ne mogu se riješiti osjećaja da sam imao bolje igrače od Dalića. “


Imali ste Davora Šukera, on ima Luku Modrića.


“Teško ih je uspoređivati. Strijelci su vrlo rijetka nogometna biljka. Nogometaše s takozvanom instinktivnom nogometnom inteligencijom, kakve je imao Šuker, teško je pronaći. Osjećaj prostora, vremena. Ono što je imao bio je najljepši i suptilni oblik inteligencije. Zbog toga je bio najbolji strijelac Svjetskog prvenstva. Da ga ima sadašnja Hrvatska, bio bi najbolji na svijetu. Modrić je bio najbolji igrač Svjetskog prvenstva i najbolji je hrvatski nogometaš svih vremena.”


Tko je bolji? Kek ili Dalić?


“Toliko pametnih pitanja, a sad si ispao glup. Zašto si to učinio?”


Kakav ishod predviđate na utakmici Hrvatske i Slovenije u utorak u Splitu?


“Opet glupo pitanje, ali tako ti je dobro išlo. Iscrpljeni ste! Pripremi se bolje kad razgovaraš s najboljim trenerom na svijetu. Čestitam, sine moj. Dobro me maltretirate, ali pravi stručnjak nikad ništa ne predviđa. Laici predviđaju. Tko može bilo što predvidjeti u nogometu? Čak i kad igrate protiv autsajdera, ne možete predvidjeti da ćete pobijediti. Zato je ova igra toliko čarobna i tajanstvena.”


Izvorni tekst pročitajte OVDJE