Trofej ide u London

Chelsea slavio u engleskom finalu Lige prvaka, Hrvatska devetu godinu zaredom ima prvaka

Luka Medak

Slavlje Chelseaja/Foto REUTERS

Slavlje Chelseaja/Foto REUTERS

U 80. minuti za Chelsea je ušao i Mateo Kovačić, koji je do tada u svojoj biografiji već imao tri naslova europskog prvaka s Real Madridom, ali nikada nije zaigrao u finalu. Hrvatski reprezentativac se tako izjednačio s Lukom Modrićem s četiri naslova



RIJEKA U velikom, engleskom finalu Lige prvaka između Manchester Cityja i Chelseaja, minimalno je slavila londonska momčad pogotkom Kaija Havertza i podigla svoj drugi trofej Lige prvaka, prvi nakon devet godina “suše”. Manchester City je tako ostao bez svojeg povijesnog, prvog naslova Lige prvaka, a Pep Guardiola bez trećeg u ovom natjecanju.


Utakmica je bila dosta otvorena i obje momčadi su stvarale prilike. Očekivano, posjed je pripao Manchester Cityju, ali Chelsea je stvarao konkretnije i opasnije šanse, ponajprije iz kontri i polukontri. Chelsea je u prvih 15 minuta imao čak tri prilike za pogodak, a sve tri je promašio Timo Werner, čime se nastavila njegova boljka realizacije koja ga prati cijele sezone.


Usprkos dosta otvorenoj igri, prvi pogodak na utakmici pao je tek pred kraj prvog poluvremena. Bila je to akcija koja je krenula od vratara Chelseaja, Mason Mount je dugom loptom s centra proigrao Kaija Havertza, koji se našao jedan-na-jedan s golmanom, zaobišao ga i poslao loptu u praznu mrežu za prednost londonske momčadi. Bio je to Havertzov prvi gol u Ligi prvaka uopće, a zadnji put kada je neki igrač zabio svoj prvi gol na natjecanju u finalu bilo je 2013. godine, a akter je bio Gündogan za Borussiju Dortmund, sada u dresu Manchester Cityja.




Drugo poluvrijeme je krenulo nešto zatvorenije i s puno manje prilika. Chelsea se odlučio više braniti te i dalje napadati iz kontranapada, a City je teško probijao taj čvrsti zid. Težak udarac za momčad Pepa Guardiole dogodio se u 59. minuti, kada su se Rüdiger i De Bruyne sudarili glavama, a u tom duelu je nastradao Belgijac, na licu dobio veliku oteklinu i nije mogao nastaviti utakmicu, što je bitno oslabljelo kreativnost vezne linije Manchestera. Chelsea se do kraja utakmice uspješno branio i zasluženo postao europski prvak.


Bilo je to 14. englesko finale u povijesti, a treneru Chelseaja Thomasu Tuchelu drugo finale u dvije godine. Nakon štp je prošle sezone bio poražen s PSG-om od Bayerna, ovaj put je njegova momčad uspjela slaviti i Nijemac je osvojio svoj prvi naslov Lige prvaka.


U 80. minuti za Chelsea je ušao i Mateo Kovačić, koji je do tada u svojoj biografiji već imao tri naslova europskog prvaka s Real Madridom, ali nikada nije zaigrao u finalu. Hrvatski reprezentativac se tako izjednačio s Lukom Modrićem s četiri naslova u najelitnijem nogometnom natjecanju te sada dijele hrvatski rekord.