Predsjednik Milan Rončević

Četvrtoligaš Borac kao domaćin igra na Krasici zbog radova uz bakarski travnjak: “Želimo imati uvjete dostatne za igranje Druge lige”

Andrej Pejnović

VELIKI PLANOVI - Milan Rončević/Foto S. DRECHSLER

VELIKI PLANOVI - Milan Rončević/Foto S. DRECHSLER

U planu je izgradnja četiriju svlačionica, prostorija za tehničko osoblje, ugostiteljski objekt. Iznad svlačionica i prostorija za tehničko osoblje diže se još jedan kat koji će biti namijenjen za teretanu, prostoriju za odmor igrača i slično - kaže Rončević



BAKAR Bakarski stadion, odnosno dio predviđen za svlačionice i popratnu infrastrukturu, pretvoren je u gradilište. Travnjak je netaknut i pomalo siv pod teškim siječanjskim oblacima, a lopta se na njemu nije kotrljala još od ljeta. Nekolicina radnika grijala se u građevinskom kontejneru, ali bilo je vrijeme za pokret kada je stigao predsjednik Borca Milan Rončević. Dobro raspoloženi predsjednik bakarskog nogometnog kluba zadovoljan je dinamikom izvođenja radova, premda su započeli nešto kasnije od prvotno planiranog.


– Radovi su trebali početi prije dvije godine, ali uslijed pandemije bili smo primorani sve skupa prolongirati, tako da se s rekonstrukcijom počelo prije nešto više od 4 mjeseca. U planu je izgradnja četiriju svlačionica, prostorija za tehničko osoblje, a da gledatelji ne ostanu žedni, predviđen je i ugostiteljski objekt. Vodili smo se time da želimo imati uvjete dostatne za igranje Druge HNL – kaže predsjednik Milan Rončević.


Prvi kat


Iz konstrukcije viri armatura, a predsjednik četvrtoligaša Borca ponosno ističe da će se izgraditi i prvi kat.




– Iznad svlačionica i prostorija za tehničko osoblje diže se još jedan kat koji će biti namijenjen samo za igrače. Još nismo usuglasili što će točno biti u tim prostorijama, ali gotovo sigurno će se naći mjesta za teretanu, prostoriju za odmor igrača i slično – dodaje Rončević.
Borac je za vrijeme radova preselio svoje aktivnosti na igralište na Krasici.


OBRISI BUDUĆE SVLAČIONICE – Gradilište ispod magistrale/Foto S. DRECHSLER


– Tamošnje igralište u početku nije imalo zadovoljavajuće uvjete za četvrtoligaški rang natjecanja, pa smo i tamo morali raditi određene preinake. Županijski nogometni savez je pokazao razumijevanje i dozvolio nam registraciju igrališta na Krasici i time nam uistinu izašao ususret, jer teško da bi netko u današnje vrijeme za treninge i utakmice »udomio« klub sa šest kategorija.


Borac je trenutačno na desetom mjestu Četvrte lige NS Rijeka te za prvim Medulinom zaostaje 11 bodova. Na rezultate je zasigurno utjecao odlazak na Krasicu i promjena trenera, do koje je neplanirano došlo u studenome.


– Imamo kvalitetnu ekipu i mislim da je trebalo ostvariti više bodova, no nećemo žaliti za prolivenim mlijekom. Uz logističke izazove preseljenja na drugo igralište, imali smo problema i s trenerom Černeom, koji nije uspio ishodovati potrebnu licencu, pa je novi trener postao Dean Bolić. Radi se o mladom treneru, koji je voljan raditi i suradnja zasad protječe na obostrano zadovoljstvo. Osobno se nadam i boljoj suradnji s klubovima u okruženju. Kao predsjednik Gradskog vijeća brinem se i o Naprijedu, kojeg također očekuju radovi na stadionu s ciljem izgradnje krova nad tribinom i preuređenja svlačionica.


Prilika mladima


Liga je dosta izjednačena i nije nezamislivo da se Borac, možda pojačan nekim novim igračima, uključi u utrku za prva tri mjesta. Trećeplasirani Otočac ima samo pet bodova više.


– Pojačanja zasad nema, ali smo u stalnim dogovorima s trenerom Bolićem. Smatram da treba dati priliku mlađim igračima, a ako ćemo dovoditi nekoga sa strane, to mora biti pravo i provjereno pojačanje. Najavljuje se premier liga i preustroj natjecanja. Za ovaj rang natjecanja imamo dovoljan broj omladinskih kategorija, ali ako se bude išlo u ligu više, morat ćemo raditi na formiranju nove kategorije. Sve je podređeno mladima. Cilj je za ovu sezonu stabilizirati prvu ekipu s domaćim igračima. Mi u prvoj ekipi imamo desetak igrača s područja grada Bakra i smatram da je to jedini ispravni put. Imamo određene dogovore s Orijentom, a tu su i Grobničan i Naprijed…


NIČE KAT SAMO ZA IGRAČE…/Foto S. DRECHSLER


Polusezonu su završili na desetom mjestu, ali u oči upada podatak da je Borac najuspješniji kao gost, a najmanje je bodova upisao kao domaćin. Pogled na ljestvicu otkriva da je Borac u minuloj polusezoni odigrao tek četiri utakmice na Krasici, a čak osam u gostima. Razloge valja tražiti u promjeni terena.


– S obzirom na to da smo bili u fazi uređenja, na Krasici je trebalo širiti teren, staviti klupe za pričuvne igrače, nadstrešnicu za snimatelja. To se dosta oteglo i opet su nam ususret izašli Savez i drugi klubovi zamjenom domaćinstva.


Čini se da Borac postaje još jedna lijepa nogometna priča. Djece ima i uskoro će imati i više nego zadovoljavajuće uvjete, a sudeći po riječima predsjednika Rončevića upravo je to najvažnije.


– Imamo i suradnju sa Školom nogometa Prvi gol. Velike zahvale idu i njima, a zadovoljstvo je obostrano. Naš klub dobiva mlade igrače, a igrači ŠN Prvi gol priliku igrati službene utakmice na »pravom« terenu. Zasad još imamo i dvije ekipe morčića te mlađe i starije pionire, a po potrebi će se krenuti u formiranje ekipa kadeta, odnosno juniora. Grad Bakar, odnosno industrijska zona Kukuljanovo, već je dugo vremena gospodarsko središte regije. Nadam se da će uskoro postati i sportsko središte.


Veliki doprinos tu daje i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, s kojim odlično surađujemo i koji uvijek ima sluha za sport. Ako sve bude kako treba, Bakar će jednoga dana imati šest nogometnih terena, a time se malo koji hrvatski grad te veličine može pohvaliti. Nadam se samo da će biti klinaca, interesa i školovanih trenera. Mi ćemo se pobrinuti za ostalo.


Krasica zamišljena kao županijski nogometni kamp

Sudbina igrališta na Krasici nije da bude tek kratkotrajno i prijelazno rješenje dok se matični stadion rekonstruira. U Bakru imaju dugoročne planove.
– Krasica je zamišljena kao županijski nogometni kamp. To je ogromna površina od 50 tisuća »kvadrata«, no nažalost dio te površine još je neiskoristiv zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Dio te pravne zavrzlame smo uspjeli riješiti, a radimo i na rješavanju ostatka. Napomenuo bih da je osposobljavanje igrališta za tekuću sezonu financirano od strane prijatelja kluba i sponzora, a realizirano mukotrpnim radom ljudi u klubu – kaže Rončević.