Aleksander Čeferin

Čelnik UEFA-e okupio svoju vladu na Hvaru: “Vidio sam Poljud, nedavno i Maksimir, jedan je od najgorih stadiona u Europi”

Portal Novi list

Aleksander Čeferin/Foto REUTERS

Aleksander Čeferin/Foto REUTERS

S Marijanom Kustićem o tome pričamo svaki dan, ima želju da se nešto napravi - rekao je Čeferinu u velikom intervjuu



RIJEKA Aleksander Čeferin je za svojega boravka na Hvaru dao veliki intervju za Slobodnu Dalmaciju u kojem se između ostaloga osvrnuo na novi format Lige prvaka, stanje u hrvatskom nogometu, te ostala svjetska nogometna gibanja.


Što očekujete da donijeti promjena formata Lige prvaka u kojoj će od 2024. godine u ligaškom sustavu nastupati 36 klubova?


– Donijet će puno zanimljivija natjecanja. Sada se u principu nakon dva kola zna tko će proći dalje, a od tada će natjecanje biti kao liga. Bit će to i za velike problem do kraja, neće biti sigurni da će se plasirati na proljeće. I sponzori i tv kuće su oduševljeni. Mislim da će to biti pogodak.




Je li to toga došlo zbog pritiska klubova koji je na koncu i doveo do pokušaja osnivanja Superlige?


– Ne bih rekao, mi smo o tome razmišljali i prije. U principu ne ispravljaš ono što funkcionira, ali možeš to usavršiti. Baš su nam veliki klubovi pričali o tome kako je problem ako nakon dva kola znaju da su prošli, da nije toliko zanimljivo. Ono što su neki veliki klubovi htjeli je to da se plasiraju u LP na principu povijesnih uspjeha, to nismo dopustili. To mora biti potpuno otvorena liga, svatko mora imati mogućnost da se plasira.


Superligu ste „ubili”. Očekujete li opet u budućnosti nekakav sličan pokušaj?


– U sljedećih 10-15 godina ne vjerujem. Vidjeli su da to nema smisla, da to navijači ne vole. To je bila tipična ideja nekih elitista koji misle da je nogomet samo biznis. Vi to znate, Hajduk je sve drugo, a nije biznis. Za mene je to završena priča. Tri kluba iz principa još nešto tjeraju dalje, ali nitko ne želi igrati s njima.


Hrvatska je viceprvak svijeta, ali nema adekvatan stadion dostojan tog statusa, Poljud i Maksimir vape za obnovom?


– Infrastruktura je u svakom slučaju sramota. Kad se to uspoređuje s uspjesima reprezentacije to je nevjerojatno. HNS je prvi koji hoće napraviti infrastrukturu, a koliko znam i hrvatska Vlada je pozitivna po tom pitanju. UEFA će pomoći sredstvima da se napravi ozbiljna infrastruktura. Vidio sam Poljud, nedavno i Maksimir, jedan je od najgorih stadiona u Europi. S Marijanom Kustićem o tome pričamo svaki dan, ima želju da se nešto napravi – rekao je između ostaloga prvi čovjek UEFA-e.