Marjan Pulišić

Čelnik riječke Lokomotive o klupskom zaokretu: “Odabrali smo izvrsnost kao jedini mogući put za razvoj mladih igrača”

Ivan Volarić

Lokomotiva okuplja oko 250 mladih nogometaša/V. KARUZA

Lokomotiva okuplja oko 250 mladih nogometaša/V. KARUZA

Onaj tko prođe četverogodišnji program naše Coerver akademije, dobit će neophodno znanje, a koliko će biti razvijen, ovisi o tome koliko je talentiran. Na nama je da iz djeteta izvučemo maksimum - kaže Pulišić



RIJEKA Prvoligaša s Kantride prije desetak godina preuzeli su talijanski milijarder Gabriele Volpi, odnosno njegov zaposlenik, Riječanin Damir Mišković. Rijeka se ubrzo uzdigla do naslova prvaka i europskih visina. Na Krimeji je dolaskom Saše Matijaša, riječkog poduzetnika s njemačkom i kineskom adresom, započeo uzlet Orijenta 1919 do praga ulaska u Prvu HNL. Lijepa priča, istina, na bitno drugačijim osnovama i s bitno drugačijim ciljevima, naslućuje se i na Omladinskom igralištu, koje je dom riječkog nogometnog četvrtoligaša Lokomotive. Marjan Pulišić umirovljeni je riječki poduzetnik, svojedobno zaposlenik i suvlasnik tvrtke Navis Consult, koja je bila dio grupacije Rolls-Royce, a sada norveškog Kongsberga. Nadahnuće za prihvaćanje funkcije izvršnog direktora i člana uprave Lokomotive pronašao je u svojem bogatom poslovnom iskustvu. Prvi rezultati počeli su se nazirati. Lokomotiva je jedan od rijetkih klubova u ovome dijelu Europe koji se može pohvaliti s certifikatom ISO 9001:2015, odnosno certifikatom izvrsnosti utemeljenom na QMS-u ili sustavu upravljanja kvalitetom s naglaskom na školu nogometa i sudjelovanje u sportskim natjecanjima.


Marjan Pulišić predvodi ambiciozni projekt


– Certifikat je u principu pitanje prestiža, bitnije je da se radi i razmišlja na taj način – objašnjava Pulišić i dodaje da je zapravo napravio samo ono što je uspostavio i implementirao zajedno sa svojim poslovnim partnerom Sinišom Reljićem u Navis Consultu. – Iako smo amaterski klub, odabrali smo izvrsnost kao jedini mogući put za razvoj mladih igrača, a preduvjet svega je uspostavljanje sustava upravljanja kvalitetom. Dakle, na taj način upravljate tvrtkom, ili u ovom slučaju, klubom, na transparentan način i odluke donosite na temelju činjenica i mjerenja. To je osnovni preduvjet ako želite ići na izvrsnost, dakle, da imate sustav koji definira pravila igre. Kada sam došao u klub počeo sam raditi na tome, u tom stručnom, nogometnom dijelu pomagao mi je Hrvoje Stilinović, tada koordinator i trener u školi, a dosta materijala dao mi je i Ante Bašić, glavni za Coerver u ovom dijelu Europe. U dva, tri mjeseca napravio sam sustav i pripremio ga za certificiranje. Nitko u klubu nije znao što zapravo radimo. Kroz nekoliko idućih mjeseci to smo implementirali i dobili smo certifikat od Bureau Veritasa, vodeće tvrtke za certificiranje. Koliko sam upoznat, jedino je HNK Split svojedobno imao takav certifikat, ali ga je potom izgubio.


Vrhunsko znanje


Teorija je dobivanjem certifikata zadovoljena, no praksa je u nogometu puno bitnija. Ideja je da se rad sa sve brojnijim polaznicima u školi nogometa organizira na vrhunski način. U sve to uključen je i Ante Bašić, direktor za Coerver za Hrvatsku. Riječ je o globalnom nogometnom edukacijskom programu koji u potpunosti ili djelomično u radu s najmlađima primjenjuju europski velikani, poput Arsenala, Ajaxa, Bayerna, Benfice, Manchester Cityja… Naglasak u radu je na tehnici.


Treneri Lokomotive stalno prolaze kroz edukacijske procese




– Kada sam došao u Lokomotivu u školi je bilo 180 djece, a sada je ta brojka osjetno narasla. Imali smo dvadesetak trenera koji su uglavnom bili igrači prve momčadi i koji su pokazali želju za školovanjem. Razmišljao sam kako toj djeci, a u prvom redu se to odnosi na uzraste do kadeta jer je nakon toga riječ praktički o formiranim igračima, dati vrhunsko znanje neovisno o tome koliko su talentirani. Mi nismo poput prvoligaških klubova da biramo talent pa nakon godinu ili dvije donosimo procjenu je li netko dovoljno dobar za nas ili nije. Mi smo klub lociran u središtu grada i želimo okupiti masovno svu djecu oko nas, neovisno o tome ima li to dijete veći ili manji talent za nogomet. Dakle, poanta je da svako dijete, neovisno o razini talenta, nauči uživati u nogometu. One koji su dobri ili posebno daroviti, možda će prepoznati veliki klubovi i to ćemo smatrati uspjehom našega kluba. Onaj tko prođe četverogodišnji program naše Coerver akademije, dobit će neophodno nogometno znanje, a koliko će biti nogometno razvijen, ovisi o tome koliko je talentiran. Na nama je da iz toga djeteta izvučemo maksimum i to je naš osnovni cilj. Svako dijete zaslužuje napredovati do svojeg maksimuma u skladu sa svojim mogućnostima – dodaje Pulišić, koji je posebno oduševljen Coerver metodologijom, koju je nakon Lokomotive u rad svoje škole implementirao i Dinamo.


Edukacija


– Prije godinu i pol dana imao sam prilike vidjeti kako radi Ante Bašić u kampu Coerver i to me fasciniralo. Nakon razgovora s našim trenerima u klubu otišao sam kod Bašića i napravio s njim ugovor o suradnji na četiri godine. Ante je u posljednjih godinu dana odradio obuku s našim trenerima, 12 trenera je položilo početnu Coerver licencu. Osim toga, Coerver smo uveli i u starije kategorije, a Ante će sve to redovno pratiti i raditi neovisne audite (nadzore op.a.), koje nam nalaže norma ISO 9001. Dakle, poanta toga je da vidimo koje smo zacrtane ciljeve dosegli. Sve to je u skladu s filozofijom sustava upravljanja kvalitetom. Treneri u studenom polažu Coerver diplomu 1, a iduće ljeto očekujemo da će 20-ak naših trenera položiti i diplomu Coerver 2, čime bismo kompletirali njihovu edukaciju. Jasno je da će takva vrhunska edukacija i tim mladim trenerima otvoriti mogućnost šireg angažmana, a i to ćemo, kao i u slučaju igrača, smatrati uspjehom kluba. Naravno, posebno ako odu u prvoligaške ili inozemne klubove. Time nećemo zanemariti školovanje po UEFA programima. Dapače, jako je bitno da se naši treneri školuju i za UEFA licence. Uglavnom su to još uvijek igrači Lokomotive i rekao sam im da tamo gdje se traži B licenca za vođenje neke momčadi želimo A licencu. Ako kroz neko vrijeme to netko od njih ne riješi, morat ćemo, nažalost, pronaći zamjenu. Ne tvrdim da je formalna diploma dovoljna za uspjeh, ali mislim da je to nužno. U nižim kategorijama svi treneri će imati Coerver diplomu 1 i 2, a barem B licencu. U starijima će imati i A licencu. Sve to školovanje ćemo sponzorski pokriti. Ako želimo doći do izvrsnosti, moramo školovati trenere. Radimo i na tome da nam treneri odu dva tjedna kao treneri promatrači u inozemne klubove ili pak klubove koji djeluju na višoj razini poput Dinama. Već ove jeseni barem jedan naš trener posjetit će Dinamovu školu i upoznati se s radom. Imamo određene dogovore i s nekim engleskim inozemnim klubovima – tvrdi Pulišić.


Stručni stožer


Razvojni program je jasan, no postavlja se pitanje što će biti s tom djecom kada dođu do juniorskog ili seniorskog uzrasta.


Prva HNL pionira i kadeta cilj

Lokomotiva svakog nogometnog kluba su seniori, odnosno prva momčad. Lokosi igraju Četvrtu ligu NS Rijeka.


– Neću reći da me seniorski nogomet ne zanima, već samo realno gledam na to. Možemo načelno izdržati Treću ligu, a time je po meni priča završena. Naravno da moramo imati seniorski nogomet jer nam mlađi uzrasti ne mogu igrati više lige ako to ne prate seniori. Želimo da naša djeca igraju i u našim seniorima. Oni koji ne budu najbolji i ne odu u prvoligaške klubove, igrat će za našu prvu ekipu. Međutim, tu ne možemo tražiti izvrsnost.


Prva HNL kadeta i pionira je ipak nešto drugo.


– To je jedan od naših ciljeva. Ne znam koliko je realan, ali radit ćemo na tome – rekao je Pulišić.

– Naš cilj je u prvom redu škola nogometa, dakle, do razine kadeta. Juniori i seniori su nužni, ali na toj razini više ne možemo ulagati. Najbolji će otići u druge sredine. Vidjet ćemo hoće li sve ovo rezultirati time da se za dvije ili tri godine izborimo za mogućnost kupovine licence nekog od većih europskih klubova. Nama je u ovome trenutku najbitnije da toj djeci, u prvom redu, pružimo znanje. Napominjem, sve to se odvija pod kapom sustava ISO 9001. To je impresivan sustav koji živi i stalno se mijenja, proširuje i poboljšava. Kada dođe novi trener u klub, primjerice, u uzrast mlađih pionira, točno se zna koje procedure mora usvojiti. Ovo je tek početak, a imamo pripremljene i razvojne planove. Imamo jako dobar stručan tim u školi. Imamo odlične trenere, počevši od Marka Šavka preko Alena Udovića, pa do Brune Lautara, koji je trener seniora i tehnički direktor. Kod trenera smo uspjeli podići svijest o važnosti edukacije i koliko su važne moderne metode treniranja. Mi ih doslovno tjeramo da se educiraju. Ne guramo pritom rezultate jer će oni s vremenom doći sami po sebi. Ovo je tek početak, za uspostavljanje sustava trebalo je jako puno znanja, ali primjena tek predstoji i to je zapravo pravi izazov. Sada sve ovisi o tome koliko će kvalitetna biti primjena jer samo zadovoljavanje procedure nije dovoljno. Dobra je stvar što smo u mlađim kategorijama ipak odabrali provjerenu i svjetski dokazanu školu nogometa i u Anti Bašiću pronašli osobu u koju imamo puno povjerenje. Ovo je baza, a sada tek predstoji svakodnevni rad – zaključio je Pulišić.



Uvjeti za trening

Veliki problem, ne samo Lokomotive, već i većine ostalih riječkih nogometnih klubova, uvjeti su za trening. Napučeni tereni s lošom ili djelomično saniranom podlogom sigurno nisu kompatibilni s modernim načinom rada, a kamoli tek jamstvo izvrsnosti u radu s mladima.


– Imamo što imamo i u tim okvirima pokušavamo napraviti nešto što je realno, a da to ne utječe na kvalitetu – govori Pulišić. – Naši seniori treniraju i igraju na Kantridi, a cilj nam je da i situaciju s juniorima pokušamo riješiti na sličan način da nam se oslobode termini na Omladinskom igralištu. Bilo bi savršeno da je igralište na raspolaganju samo nama, ali svjesni smo da na njemu djeluju i drugi klubovi. Prednost Coervera je što se upravo treninzi na četiri gola rade na malom prostoru. Kada imamo kompletan teren na raspolaganju imamo 32 gola i preko 100 djece. Dakle, na cijeli teren stane osam igrališta. Ne mislim se žaliti na uvjete jer mislim da nas neće omesti u planovima. Puno veći problem je kvaliteta podloge, ali, srećom, sada je ona na Belvederu sanirana.