Saša Matijaš

Čelnik Orijenta 1919 upozorava: “Riječkom nogometu treba više od obnove podloge na tri gradska igrališta”

Ivan Volarić

Igrači Orijenta 1919 vratili su se pozitivnim rezultatima nakon poraza od Dinama II/Foto Arhiva NL

Igrači Orijenta 1919 vratili su se pozitivnim rezultatima nakon poraza od Dinama II/Foto Arhiva NL

Vrijeme je da najpopularniji sport dobije osnovne uvjete za trening djece. Svjedoci smo uspjeha HNK Rijeka nakon što je na Rujevici napravljen kamp - kaže Matijaš



RIJEKA Prvi put ove sezone jedna prvenstvena utakmica na Krimeji završila je – 0:0. Orijent 1919 i BSK podijelili su bodove u dopadljivom susretu odigranom po snažnoj buri. Da su »crveni« iskoristili jednu od prilika do odmora, vjerojatno bi se nakon utakmice u klupskom salonu, tijekom uobičajenoga druženja i trećega poluvremena u znaku članova klupske Uprave, nazdravilo skoku na treće mjesto. No, Saša Matijaš, ambiciozni predsjednik Orijenta 1919, ni nakon remija bez golova nije zvučao nezadovoljno.


– Utakmica je bila izvrsna! – započeo je Matijaš. – Odigrali smo odlično. Prava je šteta što dobru igru nismo okrunili pogotkom. Posebno se to odnosi na prvo poluvrijeme u kojem smo imali apsolutnu dominaciju i kontrolu igre. Da smo zabili barem jedan gol, sigurno bi sve to još bolje izgledalo.


Vjerojatno vam je puno teže pao poraz od Dinama II, da ste dobili tu utakmicu, otvorio bi se put prema drugoj poziciji, a momčad bi dobila dodatni zamah?


– U Zagrebu smo ušli dosta opušteno u utakmicu, bili smo presigurni u pobjedu. Međutim, trgnuli smo se, a onda u najboljim periodima naše igre dobili golove. Tako je to u nogometu. Obično te ne nagradi onda kada to jako priželjkuješ, a s druge strane, ponekad dobiješ zadovoljštinu onda kada to ne očekuješ.


Jeste li zadovoljni proljetnim učinkom u odnosu na jesenski period?




– Ako pogledamo postotak i broj bodova osvojen na proljeće, onda smo zadovoljni. Da smo jesenas osvojili takav postotak bodova, sada bismo bili na prvom mjestu. Jesenas smo imali dosta negativnih efekata, od korone pa do problema s ozljedama. U puno utakmica smo nastupili nekompletni.


Sigurno već polako razmišljate o idućoj sezoni?


– Većina igrača ima ugovore. Većih promjena u kadru neće biti. Izuzetak su, naravno, prodaje. Svi igrači su na prodaju!


Obećanja


Zvučite kao svojevremeno predsjednik i vlasnik HNK Rijeka, Damir Mišković, koji je nerijetko znao izreći tu rečenicu?


– To je tako u današnje vrijeme. Polako slažemo kockice ekipe za iduću sezonu i sigurno ćemo imati dobru ekipu. E, sad, samo da nam gospodarske i epidemiološke okolnosti idu u prilog jer je ovo postalo jako teško i naporno. Teško je u ovakvim okolnostima voditi klub, tvrtku, a siguran sam i grad, županiju ili državu.


Spomenuli ste Grad i Županiju, zanimljivo je da se u Orijentovim klupskim tijelima nalaze brojni kandidati na skorašnjim lokalnim izborima. Neki od njih istaknuli su kandidaturu za poziciju gradonačelnika ili župana?


– U klubu je zabranjeno pričati o bilo čemu što nema veze s nogometom i poslom. Bilo bi nekorektno da ja kao predsjednik kluba pružim podršku jednom od kandidata. Svima im želim puno uspjeha u političkom dijelovanju.


Predsjednik Saša Matijaš i Danijela Bradamante, članica klupskog IO-a

Predsjednik Saša Matijaš i Danijela Bradamante, članica klupskog IO-a


Inicirali ste razgovore između gradonačelnika Vojka Obersnela i župana Zlatka Komadine, koji su urodili pismom namjere u kojem se najavljuje zamjena travnjaka na igralištu na Podmurvicama. Konačno će se urediti barem jedno od tri riječka igrališta koja su u derutnom stanju. Mislite li da je to samo predizborno obećanje?


– Nemam niti jedan razlog ne vjerovati gradonačelniku Obersnelu, kao ni županu Komadini. Sve dosad obećano bilo je i napravljeno. Inicijativa uređenja igrališta »Robert Komen« nastala je nakon što smo vidjeli da izgradnja igrališta u Kampusu nije ušla u proračun. Prošle je godine napravljen projekt, a ove su godine trebali početi radovi. Budući da u proračunu zbog koronakrize nije bilo moguće izdvojiti sedam milijuna kuna, pokrenuli smo inicijativu za promjenu dotrajale podloge na igralištu »Robert Komen« kao jeftiniju alternativu. Dogovor je postignut krajem siječnja, nakon što je trebalo malo vremena da se pronađu sredstva u budućim rebalansima proračuna Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.


Ulaganje u Krimeju


Uređenje igrališta na Podmurvicama samo je »kap u moru« potreba riječkih nogometnih klubova, a posebno njihova podmlatka?


– U Rijeci ne samo da je potrebna obnova umjetne trave na postojeća tri gradska terena, nego su potrebna još dva nova terena. Za jedno postoji mjesto na Kampusu, a za drugo čak niti ne postoji površina. Grozno je saznanje da naši juniori Prvu HNL igraju po okolnim mjestima, dok Lokomotiva svoje utakmice Četvrte lige ne može igrati na svojem terenu jer ne može dobiti licencu. Grad je u proteklom periodu izgradio bazen, dvoranu, atletsku dvoranu, na ponos svih Riječana. Županija je izgradila školske dvorane, uložila u skijalište na Platku… Međutim, stvarno je vrijeme da najpopularniji i najmasovniji sport u Rijeci dobije barem osnovne uvjete za trening djece. Svjedoci smo uspjeha HNK Rijeka nakon što je na Rujevici napravljen kamp. Zašto se Riječani ne bi još više ponosili i promovirali svoj grad na Rječini, a građani svoju djecu na trening vodili pješice ne strahujući pritom da će mu nakon treninga morati plaćati terapije za sanaciju ozljede. Za to nam je potrebno 0,8 posto proračuna Grada ili dva posto proračuna Županije ili pak svakome po pola od tog iznosa. Nadam se da ćemo potpisivanje ovakvih sporazuma gledati svake godine.


Orijent 1919 je jedan od rijetkih gradskih klubova koji ulaže vlastiti novac u gradsku infrastrukturu?


– Zahvaljujući dobrim ljudima i našim vjernim sponzorima u posljednje tri godine u uređenje stadiona uložili smo skoro milijun kuna vlastitih sredstava. Sigurno su i ta ulaganja potakla Grad da uloži dodatna sredstva u Krimeju. Mi ne bježimo od ulaganja jer smo jedini korisnici stadiona, ali ne moram objašnjavati koliko je teško pronaći sredstva za skromno funkcioniranje kluba, a kamoli za uređenje stadiona. Ipak, svima u Upravi važniji nam je infrastrukturni iskorak od sportskog jer je sportski uspjeh posljedica riješene infrastrukture i stabilnosti financija. Ponosni smo na svaki televizijski prijenos i divljenje gostujućih momčadi kada dodu na Krimeju. To je naš dom!